Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Όταν Άνθρωποι δημιουργούν με γνώμονα τον Άνθρωπο κάνουν πολλά, όπως πολιτιστικές δράσεις τη Δευτέρα 9/5/ σε ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ

Ως εκπαιδευτικοί στο ΕΠΑΛ ζητάμε την παραχώρηση δωρεάν τίτλων από εκδότες για τη δημιουργία της σχολικής μας βιβλιοθήκης.
Το αίτημα αυτό σχετίζεται με ένα εγχείρημα το οποίο διαπνέεται από πνεύμα αλληλεγγύης προς τους μαθητές μας και τη τοπική κοινωνία και συνδυάζεται και με μια σειρά άλλων δράσεων μας προς την ίδια κατεύθυνση ( δωρεάν μαθήματα στους μαθητές μας, διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων).
Ως καθηγητές είμαστε πεπεισμένοι πως πρέπει να λειτουργήσουμε ενάντια στην λογιστική λογική με την οποία αντιμετωπίζεται επίσημα πια η Παιδεία και στη γενικότερη απαξίωση της μόρφωσης ως παράγοντα που συνέχει και προάγει την κοινωνία.
Με αυτό το πνεύμα αγωνιζόμαστε για τη μετατροπή του σχολείου μας σε έναν πυρήνα δημιουργίας μορφωτικής και πολιτιστικής υπεραξίας για τη τοπική κοινωνία.
Θέλουμε ένα σχολείο εξωστρεφές, ανοικτό στη τοπική κοινωνία, που θα προάγει την κριτική σκέψη ενάντια στην λογική των έτοιμων προς κατανάλωση απαντήσεων.
Θέλουμε ένα σχολείο που θα φέρει σε επαφή μαθητές-γονείς-καθηγητές με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, την ποίηση, τη λογοτεχνία, την τέχνη, με νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, φιλοσοφικά ρεύματα αλλά και τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις.
Πειραματιζόμαστε με την δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου, που φιλοδοξούμε να γίνει ένας ζωντανός χώρος συζήτησης και δημιουργικής συλλογικής σκέψης.
Κατανοώντας τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν σχεδόν όλοι οι εκδοτικοί οίκοι, τους καλούμε να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, όχι στη λογική της υποκατάστασης του κράτους, της δωρεάς ή της ανταποδοτικότητας, αλλά για να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή. Να αγαπήσει ξανά η νέα γενιά το βιβλίο, μια δύσκολη προσπάθεια στην οποία οι περισσότεροι από τους εκδότες έχουν καταβάλει πολύ κόπο και μεράκι.
Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση υλοποίησης του εκπαιδευτικού και κοινωνικού μας ρόλου ενάντια σε κάθε αντιξοότητα, και επί του προκειμένου, θα δημιουργήσουμε τη σχολική βιβλιοθήκη, έχοντας συναίσθηση ότι στο δάσκαλο δε ταιριάζει να είναι επαίτης.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΕΠΑΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

7 σχόλια:

vlemma είπε...

Eπειδη,εχω παιδια στην ηλικια των παιδιων που θελετε να προσελκύσετε , νομιζω πως δεν είναι ακριβως η βιβλιοθηκη ,αυτό που θα φερει τα παιδια,στο χωρο που θα φτιαξετε.
Eνας χωρος με πολλα επιτραπεζια , με μαξιλαρες , μα καναπεδες και τραπεζακιαμε KAI ένα μικρο bar που θα εχει ροφηματα, με οθονη που θα βλεπουν dvd σε καταλληλα διαμορφωμενο χωρο, με ωραια μουσικη, με καμμια 10ρια υπολογιστες και συνδεση στο internet, με χωρο που θα υπαρχουν μουσικα οργανα (ντραμς, κιθαρα ,μπασο κ.α.) που θα δανειζονται και θα παιζουν grouπακια παιδιων, οποτε κανονισουν , μια μικρη αιθουσα που θα «αυτοσχεδιαζουν θεατρικα» οποτε εχουν καταλληλη καθοδηγηση και φυσικα ένα χωρο βιβλιων είναι αυτό που θα τα προσελκυσει.
Σκετο χωρος με βιβλια..sorry..δεν θα παρουν…
Ισως βεβαια αυτό κανει καλο στην συνειδηση σας, ότι προσπαθειτε γι αυτά..Οκ..
ΑΛΛΑ…μεχρι εκει . Θα ερθουν λοιπον εκει που θα βαλετε τα βιβλια, οι διαφοροι φορεις,θα το δημοσιευσετε στην τοπικη εφημεριδα ότι εγινε με τις ευχαριστιες και τα λοιπα μπλα μπλα.. αλλα από «πελατεια» ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ…
Στειλτε λοιπον, αν εχετε την διαθεση και την ευχαριστηση να «τρεξετε», γραμματα σε μουσικους οικους για κανενα μουσικο οργανο, σε εταιρειες Η/Υ για κανεναν υπολογιστη, σε κανα ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ ΓΙΑ DVDs και λοιπο εξοπλισμο (καφετιερες,ψυγειο,κουζινακι κτλ.) σε καλλιτεχνες που θα θελουν να «διαλεχθουν-διδαξουν» τα παιδια, από θεατρο εως να φτιαχνουν κοσμηματα , από χορους latin εως breakdance και τελος στους βιβλιοπωλες σας.
Ετσι για να μιλαμε ειλικρινα και να μην βαυκαλιζομαστε συναδελφοι,θελει τρεξιμο δεν λεω, αλλα αν θελετε να εχει αποτελεσμα ετσι πρεπει να γινει. Αλλιως «αλλα λογια ν’ αγαπιομαστε»…

Γιώργος Στάμος είπε...

Για να φέρουμε λοιπόν τους μαθητές μας στη βιβλιοθήκη, στο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ θα πρέπει,

Να φέρουμε καμιά δεκαριά υπολογιστές με Internet, για να εκχωρήσουμε τη ανάγκη των μαθητών μας για επικοινωνία στο ...Facebook και να … αφήσουμε στην άκρη το βιβλίο!

Να φέρουμε μαξιλάρες και καναπέδες και Monopoly, για να πείσουμε τους μαθητές μας πως αυτό που κάνουν όλη μέρα στο σπίτι, η απραγία, η αδιαφορία, η νωχέλεια είναι το ιδανικό, άρα να τα φέρουμε και στο σχολείο και πάλι να … αφήσουμε στην άκρη το βιβλίο!

Να φέρουμε και …bar με ροφήματα, για να μη χάνουν οι μαθητές μας την αίσθηση της καφετέριας, ούτε τις ώρες του σχολείου, να είναι αραχτοί και light ΚΑΙ το πρωί επιτέλους και να … αφήσουμε στην άκρη το βιβλίο!

Να φέρουμε και οθόνη που θα βλέπουν DVD, μάλλον ταινίες από την κορυφή του αμερικάνικου box office, ώστε να περνάει η ώρα ευχάριστα, χωρίς κόπο, και βέβαια, τι άλλο; να … αφήσουμε στην άκρη το βιβλίο!

Α! και συνεχή live μουσική, Breakdance και Rumba, δε λέω, καλό το πακέτο, να απασχολεί τους μαθητές μας «ολοσχερώς» και βέβαια να … αφήσουμε στην άκρη το βιβλίο!

ΣΥΜΦΩΝΩ. Θα έλθουν οι μαθητές μας.

Αλλά ΔΕΝ θα στρέψουν το vlemma βέβαια, ούτε μια στιγμή προς τον τοίχο με τα βιβλία. Τι τα χρειάζονται άλλωστε; Εδώ έχει πάρτι, ζωντάνια, διασκέδαση, ας αφήσουν στην άκρη το βιβλίο!

Τότε όμως

Αν αφήσουμε στην άκρη το βιβλίο

Γιατί να φτιάξουμε βιβλιοθήκη;

Ας φτιάξουμε ένα χώρο διασκέδασης, με χορηγούς όπως τον …Κωτσόβολο, με ποτά, τσιγάρα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, χορό και τραγούδι και να «απελευθερώνουμε» από το «βαρύ φορτίο του σχολείου» τους μαθητές μας 2-3 ώρες κάθε μέρα για να «ψυχαγωγούνται».

Έτσι θα είμαστε σίγουροι,

Ότι οι μαθητές μας θα αφήσουν στην άκρη το βιβλίο.

Για πάντα.

Αυτό λοιπόν θέλουμε;
Sorry. ΟΧΙ.
Ευχαριστούμε.

Εμείς θέλουμε οι μαθητές μας να στρέψουν το vlemma τους ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, κυρίως σ’ αυτό.

Αυτό είναι το δύσκολο.

Και σ’ αυτό το σχολείο, στοχΕΥουμε στα δύσκολα.

Θα χτίσουμε λοιπόν δανειστική βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο.

ΑΥΤΟ θέλουμε.

vlemma είπε...

OK συναδελφε..οτι πεις..
μα ..."δαιμονοποιωντας",
τα επιτραπεζια παιχνιδια,
τους Η/Υ,
την εκφραση με το σωμα,
το τι θ' ακουσεις ,το τι θα πιεις..,
το τι θα δεις...
στο χωρο που θα φτιαξετε,
προκειμενου να γινει ενας clean χωρος βιβλιου..
μου θυμιζεις, αυτους που παλευοντας να καταργησουν την "θανατικη ποινη", νομιζουν πως καταπολεμουν και τον φονο...
(αλλωστε την προβια της αθωοτητας,εχεις αναλογιστει ποσα και ποσα βιβλια την φορουν;;)
Το να εχετε χορηγους μονο εκδοτικους οικους, ευκολυνει τα πραγματα νομιζεις;;Αφου μπαινετε που μπαινετε στον χορο των "χορηγιων"..γιατι το περιοριζετε;;;
Καλη δυναμη λοιπον στο ταξιδι σας...γιατι εγω εκανα μια θεωρηση..ισως ανεπικοινωνητου λυρισμου...ενω εσεις την πραξη (αναλογισου ομως... μηπως υποσυνειδητα για να δικαιολογηθουμε εμεις οι δασκαλοι-εκπροσωποι του βιβλιου,στηριζομαστε στα "κριματα" των αλλων;;)

Ανώνυμος είπε...

Στις 27/4/ έγινε μια ωραία ανταλλαγή θέσεων ανάμεσα σε δασκάλους, αλλά δεν πρόκαμα τότε να σχολιάσω. Κι οι δυο θέσεις μου φαίνονται σωστές κι όχι από τάση γεφυροποιητική. Και οι δυο αναζητούν το καλύτερο και γνωρίζοντάς τους προσωπικά μπορώ να ΄μαι σίγουρος γι΄αυτό. Άρα κι οι δυο λένε "σωστά πράματα" μα κι υπερβολικά ή λανθασμένα σε κάποια σημεία.
Βασικός και κοινός παρανομαστής η αγωνία μας να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στο καλύτερο, είτε στη γνώση είτε στη συμπεριφορά είτε στη δράση είτε στη σκέψη είτε, είτε, είτε...

Ανώνυμος είπε...

Προς to "ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ
> ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΘΑΝ. Β. ΜΠΟΤΣΗ"
> Ευχαριστώ πολύ κα.
> Παναγιωτοπούλου για την
> ενημέρωση.
> Πήγα σήμερα στην αξιόλογη
> έκθεση μαθητικών εντύπων. Είχαμε
> την τιμή να υποβάλουμε το 1ο
> φύλλο της εφημερίδας μας για
> κρίση στο διαγωνισμό σας με
> στόχο να αξιοποιήσουμε πιθανή
> διάκριση για τη δημιουργία
> βιβλιοθήκης στο σχολείο μας με
> αγορά βιβλίων (τώρα δεν
> διαθέτουμε καθόλου βιβλιοθήκη
> και δυστυχώς το Υπουργείο, ο
> Δήμος και η Σχολική Επιτροπή δεν
> διαθέτουν σχετικούς πόρους) αλλά
> και να την παρουσιάσουμε στην
> έκθεσή σας ώστε να χαροποιήσει
> κυρίως τους μαθητές και να είναι
> κίνητρο για να συνεχίσουν. Θα
> αναρτήσω λοιπόν σχετικές
> φωτογραφίες στο blog του σχολείου
> μας από την έκθεσή σας. Σας
> ευχαριστώ εκ μέρους του σχολείου
> μου 1ου Επαγγελματικού Λυκείου
> (ΕΠΑΛ) Άνω Λιοσίων για την
> προβολή της εφημερίδας μας που
> είδα ανηρτημένη.
Γ. ΣΤΑΜΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση, Παναγιωτοπούλου για την έκθεση μαθητικών εντύπων

> Aγαπητέ κ. Στάμο,
...
> Ελπίζουμε ότι κάθε χρόνο θα
> έχουμε την τιμή να λαμβάνουμε το
> έντυπο του 1ου Επαγγελματικού
> Λυκείου (ΕΠΑΛ) Άνω Λιοσίων και θα
> φροντίσουμε (προσωπικά
> δεσμεύομαι να προσπαθήσω πριν
> από το τέλος της σχολικής
> χρονιάς ) να σας αποστείλουμε
> βιβλία για να ξεκινήσετε τη δική
> σας βιβλιοθήκη.

> Με εκτίμηση,
> Αλεξία Παναγιωτοπούλου

Ανώνυμος είπε...

Σας προσκαλούμε στην "Πολιτιστική Δευτέρα" που διοργανώνουν τα ΕΠΑ.Λ &
ΕΠΑ.Σ Άνω Λιοσίων και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου μας την Δευτέρα 9 Μαΐου 2
και ώρες 9:00 έως 13:00.

Αναγνώστες