Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Δε γινόταν να γίνει η ανάρτηση αυτή ως σχόλιο προηγουμένως γι΄αυτό έγινε νέα ανάρτηση. Ας δούμε τι έχει να μας πει!!!
Άνω Λιόσια, Νοέμβριος 2009,
Επιστολή προς κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργούς Παιδείας
Κοινοποίηση: Προς Γραφείο Ε.Ε. Δ. Αττικής, Δήμαρχο Άνω Λιοσίων και Πρόεδρο και Δ. Σύμβουλο του Ο.Σ.Κ.

Αξιότιμοι κ.κ.
Αφού σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβατε στο Υπουργείο Παιδείας, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε το ΕΠΕΙΓΟΝ προς άμεση επίλυση κτιριακό πρόβλημα του σχολείου μας, του ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων.
Μετά τους σεισμούς του 1999 και την αναγκαστική τότε προσωρινή, ποιος θα φανταζόταν ότι θα ήταν ΜΟΝΙΜΗ, μεταστέγαση του σχολείου σε κοντέινερ σεισμοπαθών και μερικές προκατασκευασμένες αίθουσες, πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια και πολλά απ΄ αυτά ήταν χρόνια αδιαφανών διαδικασιών διασπάθισης των χρημάτων του Δημοσίου με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί στα δικαστήρια για τις παρανομίες, υπεξαιρέσεις, αλλά όχι για την αθέτηση υποσχέσεων και την αδιαφορία προς τις ψυχές των εφήβων μαθητών μας. Ορθώθηκε ένα γιαπί για να χρησιμοποιηθεί ίσως απλώς ως πρόσχημα για τις οικονομικές ατασθαλίες που πρέπει να διερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη και αυτό το γιαπί, στέκει εκεί απέναντί μας, σιωπηλός μάρτυρας της προκλητικής αδιαφορίας και υποτίμησης των μαθητών μας, των γονιών τους κι εμάς των ίδιων, των εκπαιδευτικών.
Σήμερα, το 2009, στα Άνω Λιόσια Αττικής, 270 μαθητές και μαθήτριες, 40 επιπλέον από την περσινή χρονιά, δεν έχουν στη διάθεση τους ούτε μια κανονική αίθουσα διδασκαλίας, με βάση το ελάχιστο που απαιτούν οι προδιαγραφές του ΥΠΕΠΘ. Αντίθετα, στοιβάζονται κυριολεκτικά μέσα στα κοντέινερ των σεισμοπλήκτων και σε αίθουσες προκατασκευασμένες, βαρέως τύπου, οι οποίες μάλιστα χωρίζονται στη μέση για να καλύψουν τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μόνο είσοδος – έξοδος, αλλά και μόνο ένα παράθυρο, ανά δύο «αίθουσες». Στα κοντέινερ συχνά το ταβάνι στάζει, το κλιματιστικό δεν αρκεί κι οι μαθητές κρυώνουν το χειμώνα και ο συνωστισμός 15-20 ατόμων σε μικρό και ανεπαρκώς αεριζόμενο χώρο διευκολύνει τη μετάδοση ιών και μικροβίων και μάλιστα με τον κίνδυνο της νέας γρίπης να είναι έντονος. Τα παράθυρα και οι πόρτες συχνά ή δεν ανοίγουν ή δεν κλείνουν καλά, το μάθημα από τις διπλανές «τάξεις» ακούγεται ξεκάθαρα μέσα από τα πρόχειρα διαχωριστικά, ο στενός διάδρομος ανάμεσα στα θρανία δεν επιτρέπει την κίνηση κατά τη διάρκεια του μαθήματος ούτε των μαθητών ούτε του καθηγητή, οι μαθητές και οι καθηγητές βρέχονται για να πάνε από αίθουσα σε αίθουσα, αφού δεν υπάρχει στέγαστρο μεταξύ τους, καλώδια ρεύματος προχειροφτιαγμένα κρέμονται συχνά μέχρι το επίπεδο των κεφαλιών των μαθητών στην αυλή μεταξύ των κοντέινερ. Και βέβαια αντίστοιχα ελάχιστοι είναι και οι χώροι για το σύλλογο των καθηγητών με πάνω από 50 άτομα καθημερινά να στριμώχνονται σε γραφεία συνολικού εμβαδού όχι άνω των 30 τ.μ.!!!
Όλα αυτά προσβάλλουν την αξιοπρέπεια όλων των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών κι αποτελεί επίσης προσβολή για την κοινωνία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία δυο χρόνια υπήρξε πρόοδος. Το Σεπτέμβριο του 2007, μετά από τις καταλήψεις των μαθητών γι΄ αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, ο υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε στο σχολείο μας, έδωσε κάποια ώθηση στις διαδικασίες κι υποσχέθηκε …ο αγιασμός, σε δυο χρόνια, να γίνει στο νέο σχολείο κι ο ΟΣΚ ανέλαβε την προώθηση του έργου σε συνεργασία με το Δήμο. Όμως ως σήμερα η κατάσταση στο χώρο του σχολείου παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη και μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, με αύξηση των μαθητών κατά 40 και παρά τις προσπάθειες και τις κινητοποιήσεις που περιγράφηκαν κι οι οποίες κορυφώθηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2008-2009. Τότε επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη δυνατή δράση και συνεργασία μαθητών, γονιών κι εκπαιδευτικών μαζί με τους εκπαιδευτικούς της ΕΠΑ.Σ. που θα συστεγαστεί στο γιαπί, το υπό ανέγερση νέο κτίριο, και την τοπική ΕΛΜΕ με παραστάσεις στο Δήμο, τον ΟΣΚ και το Υπουργείο. Απευθυνθήκαμε στα τοπικά, αλλά και στα εθνικά ΜΜΕ καθώς επίσης και σε βουλευτές της περιοχής με αποτέλεσμα να κατατεθούν σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή από την κα Χριστοφιλοπούλου, την σημερινή υφυπουργό Παιδείας και τον κ. Οικονόμου από το ΠΑΣΟΚ, τους κ.κ. Γεωργιάδη και Πλεύρη από το ΛΑΟΣ και τον κ. Λεβέντη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν θετικές εξελίξεις μετά από τις κινητοποιήσεις αυτές. Πιο συγκεκριμένα το έργο αναλήφθηκε από τεχνική εταιρεία το Γενάρη του 2009 με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης τον Αύγουστο του 2010 κι οι εργασίες ξεκίνησαν, αλλά απελπιστικά αργά. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες στην ώρα τους κι αυτό πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο γιατί διαφορετικά θα χαθεί μάλλον ακόμη μια σχολική χρονιά, αφού, εκτός των άλλων, οι διαδικασίες της μετακόμισης ενός σχολείου είναι χρονοβόρες.

Δείτε πού στεγαζόμαστε ακόμη και σήμερα 270 μαθητές και 50 καθηγητές...

Πόση αντίθεση με τα βιοκλιματικά κτήρια που κατασκευάζει ο ΟΣΚ, όχι όμως εδώ στα Άνω Λιόσια, στην ΥΠΟΛΟΙΠΗ Ελλάδα. Εδώ αντί να γράφουμε έξω από τις τάξεις «Αίθουσα 1 Τμήμα Α1 ..» γράφουμε «Κοντέινερ 1 Τμήμα Α1 …» και λίγο πιο πέρα «Κοντέινερ καθηγητών»!!!
Και δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες το γιαπί που ελπίζουμε να γίνει σχολείο. Το αδηφάγο (σε χρήματα και ελπίδες) αυτό κτήριο – φάντασμα είναι πολύ κοντά μας, στα 100 μέτρα περίπου και χάσκει επί 8 συναπτά έτη ανολοκλήρωτο.
Να σημειωθεί και μια άλλη πολύ σοβαρή παράμετρος του κτιριακού προβλήματος η οποία δεν έχει τονιστεί σχεδόν καθόλου. Στο ίδιο σημείο, όπου βρίσκεται το ανεγειρόμενο κτίριο, υπάρχει πρόβλεψη εξαρχής για την κατασκευή επιπλέον κτιρίου για το 2ο ΣΕΚ Δ. Αττικής ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σχολικό συγκρότημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν γίνει ούτε οι μελέτες για τη μελλοντική κατασκευή του κτιρίου αυτού, οπότε η όποια σχετική πρόβλεψη είναι από απογοητευτική έως αδύνατη. Σήμερα το ΣΕΚ στεγάζεται σε κτίριο ανεπαρκές και λόγω παλαιότητας και λόγω μεγάλης έλλειψης χώρων. Βρίσκεται στο κτίριο που φιλοξενούσε το 9ο Δημοτικό με την προσθήκη κι εδώ κάποιων κοντέινερ και υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας για μαθητές και καθηγητές, αλλά και για τον ακριβό εξοπλισμό του. Μάλιστα, με βάση απόψεις συναδέλφων που εργάζονται στο ΣΕΚ, είναι πολύ πιθανό αυτοί οι χώροι να μην καλύπτουν τις ανάγκες τη νέα σχολική χρονιά και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και προς αυτήν την κατεύθυνση ίσως και πολύ σύντομα.
Εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης, οι καθηγητές του Συλλόγου του ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων απευθύνουμε την επιστολή μας αυτή τη φορά προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Διότι και πάλι, παρά την ολοκλήρωση από το Γενάρη του 2009 των διαδικασιών ανάθεσης του έργου, μέχρι το καλοκαίρι δεν έγιναν εργασίες και σήμερα, τον Νοέμβριο, δουλεύουν στο έργο ελάχιστα άτομα και δεν υπάρχει πρόοδος της κατασκευής τέτοια ώστε να ευελπιστούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2010. Μήπως το έργο κάπου έχει κολλήσει ή θα κολλήσει και ΠΑΛΙ; Ενστάσεις; Χρηματοδότηση; Προμήθειες υλικών; Πληρωμές συνεργείων; Κανένας δεν μας πληροφορεί υπεύθυνα και γραπτώς για την πορεία της κατασκευής. Σε ένα άλλο σχολείο της περιοχής εργάζονται πυρετωδώς πάνω από 40 άτομα και μάλλον θα τελειώσει – και αυτό – πριν από το δικό μας.
Με την εμπειρία λοιπόν τόσων ετών αδιαφορίας και κατάφωρης αθέτησης υποσχέσεων προς μαθητές, καθηγητές και γονείς, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι για μια ακόμη φορά δεν θα γίνουν τα ίδια και δεν θα μείνουμε στα κοντέινερ, χωρίς πάλι να αποδοθούν ευθύνες σε κανέναν και χωρίς να έχουμε λάβει ποτέ όλα αυτά τα χρόνια επαρκείς, ειλικρινείς και γραπτές εξηγήσεις για ποιο λόγο εδώ στα Άνω Λιόσια, οι μαθητές μας πρέπει επί τόσα χρόνια να υποτιμούνται, να απαξιώνονται και να αντιμετωπίζονται σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
Σας απευθύνουμε λοιπόν το εξής απλό ερώτημα:
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2010 ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ του ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων, που για 8 χρόνια στέκει γιαπί 100 μέτρα από τα κοντέινερ όπου κάνουμε μάθημα; ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2010 ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΝΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΥΛΗ ΠΕΡΙΣΤΟΙΧΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ; Ναι ή όχι;
Απαντήστε μας παρακαλούμε όχι πια προφορικώς. Γραπτώς.
Για να είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε τους μαθητές μας στα μάτια και να τους πούμε την αλήθεια αυτή τη φορά. Και για να σιγουρευτούμε ότι θα αρχίσει κάτι να αλλάζει επιτέλους, προς το καλύτερο και για τα παιδιά μας στα Άνω Λιόσια.

Με εκτίμηση,
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων με ομόφωνη απόφασή του
& Ο Σύλλογος των Γονέων του ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων.

2 σχόλια:

Γιώργος Στάμος είπε...

1ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων. Ένα σχολείο 10 χρόνια σε containers. Ελλάδα, 21ος αιώνας μ.Χ. !!!
Δυστυχώς …

Αξίζει να τονίσουμε λίγο περισσότερο την κοινωνική διάσταση του κτηριακού προβλήματος του σχολείου μας. Εξαιτίας της αδικαιολόγητης μακροχρόνιας ολιγωρίας της πολιτείας για την επίλυση του σημαντικότατου αυτό προβλήματος και της συστηματικής αθέτησης των υποσχέσεων που δίνονταν αφειδώς και με περισσή ευκολία όλα αυτά τα χρόνια, οι μαθητές μας έχουν έντονο το συναίσθημα της εγκατάλειψης από την ελληνική πολιτεία ΕΠΕΙΔΗ ΖΟΥΝ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ. Και αυτό είναι μια εξόφθαλμη κοινωνική αδικία για τα άξια αυτά παιδιά που φοιτούν στο σχολείο με προσδοκίες και όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον. Και θα δείτε παρακάτω γιατί είναι άξια. Αν και είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε και το πιστεύετε και εσείς.

Γνωρίζετε λοιπόν πολύ καλά ότι τα Άνω Λιόσια δεν μοιάζουν με άλλες γειτονιές της Αθήνας. Είναι περιττό να αναφέρω –αλλά θα το τονίσω- ότι αυτό που συμβαίνει στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ περίπτωση να συμβεί π.χ. στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα, στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στο Φάληρο και ίσως πουθενά αλλού. Εκεί οι μαθητές –ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ- θα στεγάζονταν μέσα σε λίγους μήνες σε ολοκαίνουργιο κτήριο, καλύτερο από το προηγούμενο.

Εδώ όμως στα Άνω Λιόσια, αν και είναι μισή ώρα μόνο από το κέντρο της Αθήνας, το πολύ είκοσι λεπτά από το υπερσύγχρονο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, θαρρείς πως βλέπεις εικόνες όχι μιας σύγχρονης Ελλάδας αλλά μιας άλλης χώρας που βρίσκεται πολλές δεκαετίες πίσω στο χρόνο. Τα Άνω Λιόσια είναι μια εργατική αστική περιοχή όπου οι μαθητές, οι νέοι έφηβοι ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ από τους μαθητές άλλων αστικών περιοχών. Και ειδικά οι μαθητές που φοιτούν στο Επαγγελματικό Λύκειο της περιοχής, στο σχολείο μας δηλαδή, δεν είναι παιδιά ευκατάστατων οικογενειών, είναι παιδιά που βιώνουν σοβαρά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα, είναι παιδιά που συχνά αναγκάζονται να δουλέψουν από μικρή ηλικία για να βοηθήσουν την οικογένειά τους ακόμη και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους (απογεύματα, νύχτες και Σαββατοκύριακα), είναι συχνά παιδιά οικονομικών μεταναστών, είναι παιδιά που ζουν σε σπίτια κατεστραμμένα από σεισμούς ή σε λυόμενα ή σε containers, είναι παιδιά που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν γρηγορότερα από άλλα παιδιά χωρίς να χαρούν την ξενοιασιά και το παιχνίδι που εδικαιούντο και που δεν στηρίχτηκαν όσο έπρεπε από την τοπική κοινωνία όπου μεγάλωσαν. Είναι λοιπόν άξια παιδιά που αξίζουν το σεβασμό, την αγάπη και την υποστήριξή μας αλλά και την προσοχή και αμέριστη φροντίδα της πολιτείας.


Είναι μεγάλη αδικία, επειδή αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν στα Άνω Λιόσια να στερούνται από την πολιτεία της στοιχειώδους μέριμνας που απολαμβάνουν οι μαθητές των περισσότερων περιοχών της χώρας μας. Είναι αδικία που στα τόσα προβλήματα που αγωνίζονται να ξεπεράσουν στην καθημερινή τους ζωή, ορθώνονται αξεπέραστα εμπόδια στην πνευματική και ψυχική τους ανάπτυξη, όπως το κτήριο-φάντασμα, το γιαπί που ΔΕΝ γίνεται σχολείο, που είναι σιωπηλός μάρτυρας που όμως κραυγάζει την αδιαφορία και την εγκατάλειψή τους από την πολιτεία.


Σ’ αυτά τα άξια παιδιά λοιπόν πρέπει να απαντήσετε με ειλικρίνεια κοιτώντας τα κατάματα. ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2010 ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΑΝΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΥΛΗ ΠΕΡΙΣΤΟΙΧΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ CONTAINERS;

Γιατί είναι αδικία, εδώ στα Άνω Λιόσια, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Παρθενώνα, τον 21ο αιώνα μ.Χ., η Παιδεία μας να υποφέρει τόσο πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως θα ΄πρεπε να περιληφθεί αυτό το σχόλιο στο κείμενο που έχουμε ετοιμάσει κι άμεσα θα στείλουμε προς το Υπουργείο κι όλους τους αρμοδίους. Ας το δούμε, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.
Μάλλον δεν έχω αναφέρει σε σχόλιό μου μια θετική εξέλιξη από την πλευρά των γονέων. Την Παρασκευή, 13/11/, έγινε συγκέντρωση των γονέων στο σχολείο για να ενημερωθούν για τα θέματα της γρίπης. Εκεί, η διοικούσα επιτροπή του συλλόγου τους ενημέρωσε για το κείμενο που συντάξαμε και συμφώνησαν ομόφωνα ως προς το περιεχόμενο κ την προώθηση του όπου χρειάζεται.
Μας ενημέρωσαν ακόμη ότι συγκροτήθηκε Ένωση Γονέων Ανω Λιοσίων. Μακάρι σε συνεργασία με μαθητές, εκπαιδευτικούς, δήμο κι άλλους αρμόδιους φορείς να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σοβαρών σχολικών προβλημάτων της περιοχής.

Αναγνώστες