Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Requiem for a logo…


Θυμηθείτε, το δυνατό ξεκίνημα … :

«Κτιριακό πρόβλημα ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων ...Φτάνει πια….
Υπογραφή : Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑ.Λ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Αναρτήθηκε από Επαγγελματικό Λύκειο Άνω Λιοσίων στις Πέμπτη, Δεκέμβριος 04, 2008

Σήμερα, 26 Οκτωβρίου 2009 (327 μέρες μετά), αλλαγή τίτλου.


Δεν έχει μεγάλη διαφορά το νέο logo.
Ή μήπως έχει;

Το πρώτο έπαιξε το ρόλο του, στα δύσκολα. Φώναξε, κινητοποίησε, ενημέρωσε, πρόβαλε, πρότεινε, συζήτησε, αγκάλιασε, αφουγκράστηκε, διαφώνησε, ενεργοποίησε, γκρίνιαξε, ίσως και αερολόγησε, διασκέδασε, φιλοξένησε σκέψεις και απόψεις. Ταυτόχρονα, έμμεσα ή άμεσα, δίκαια ή άδικα, αγνοήθηκε, θεωρήθηκε περιττό, ίσως επικίνδυνο, παρεξηγήθηκε. Δηλαδή πραγματικά έζησε. Και ακούστηκε.
Και είχε και αποτελέσματα.
Είναι ορατά, υπαρκτά.
Τι; Δεν τα βλέπετε; Κοιτάξτε καλύτερα, σκεφτείτε …. Διαβάστε λίγες αναρτήσεις, έστω και τώρα (φιλοξενούνται όλες στο «νέο» blog).
Χάθηκε ίσως μια μάχη. Ποια; Φύγανε δυο λέξεις. «Σύλλογος Διδασκόντων». Αυτό σημαίνει – και έτσι έγινε – ότι το blog δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ σαν blog του Συλλόγου.
Δεν έχει όμως τόση σημασία. Ο Σύλλογος είναι μια ομάδα εκπαιδευτικών που λειτουργεί με κανόνες, καταστατικό και πρέπει ό,τι γράφεται σε ένα blog Συλλόγου να έχει την έγκρισή του, πράγμα που πρακτικά είναι ανέφικτο. Και πράγματι δεν είναι σωστό να μπαίνουν επιτροπές κρίσης κειμένων (λογοκρισίας), ούτε μπορεί να συνεδριάζει κάθε 2 μέρες για έγκριση κειμένων κ.λπ.
Είναι λοιπόν λιγότερο χρήσιμο το «νέο» blog;
Όχι φυσικά. Το αντίθετο. Δείτε το αλλιώς. Στη νέα μορφή το blog είναι πιο ανοιχτό, πιο ελεύθερο, πιο δυνατό ίσως γιατί φιλοδοξεί να περιλάβει πολύ περισσότερες απόψεις, προτάσεις, κρίσεις, διαφωνίες, συζητήσεις και από εκπαιδευτικούς που δεν ανήκουν στο Σύλλογο (που δεν απαγορευόταν και πριν φυσικά).
Έχει λοιπόν ρόλο σημαντικό να παίξει. Ας γίνει λοιπόν πιο … φλύαρο, πιο δηκτικό, πιο ουσιαστικό, πιο ενεργό.
Kαι επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται ….
Ακριβώς όπως ξεκίνησε το παλιό blog, και στο «νέο», από τις πρώτες αναρτήσεις θα είναι ένα υπόμνημα για το … κτηριακό πρόβλημα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων. Ψήνεται λίγο ακόμη, όπου να’ ναι βγαίνει.
Ναι, καλά ακούσατε.
Δεν λύθηκε ακόμη το κτηριακό πρόβλημα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων.
Των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων.
Της κοινωνίας των Άνω Λιοσίων.
Της κοινωνίας της Ελλάδας του 21ου αιώνα.
Ναι, μ.Χ.

Τι; Απορείτε; Όχι, όχι. Δείτε τις φωτογραφίες πάνω δεξιά, φιλοξενούνται και στο «νέο» blog. Δεν χρειάστηκε να τις αλλάξουμε. Ισχύουν ως έχουν !!!.
Μείνετε συντονισμένοι. Ακόμη καλύτερα, μιλήστε, γράψτε (και χειρόγραφα δεκτά, θα ανέβουν σε χρόνο dt …). Καλή αρχή.

14 σχόλια:

Kyriakos είπε...

Να θυμίσω ότι πριν δημιουργηθεί το blog η πρόθεσή μας ήταν να φτιάξουμε ένα χώρο προβληματισμού και διαλόγου ο οποίος θα φιλοξενούταν στον επίσημο δικτυακό τόπο του σχολείου στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Λόγω επιφυλάξεων ως προς τον τρόπο λειτουργίας του (θεματολογία, έλεγχος περιεχομένου, ενδεχόμενες κυρώσεις (?)) αποφασίστηκε να φιλοξενηθεί σε ανεξάρτητο δικτυακό τόπο, όπως και έγινε.
Πλέον και εδώ δημιουργείται πρόβλημα ως προς την ταμπέλα "Σύλλογος Διδασκόντων" η οποία αφαιρέθηκε λόγω των ίδιων φόβων που υπήρχαν αρχικά.
Ισως να είναι και για καλό αυτή η εξέλιξη. Πλέον απαλλαγμένο το blog από όποιο νομικο-θεσμικό περιορισμό ως όργανο εκπροσώπησης του συλλόγου θα είναι πιο ελεύθερο και πιο ανοιχτό στη συζήτηση.
Εξάλλου και πότε άλλοτε εκπροσώπησε ουσιαστικά το σύλλογο διδασκόντων; Τι ποσοστό των μελών του συλλόγου α) γνώριζε την ύπαρξή του β) το είχε έστω και μια φορά επισκεφθεί; Αναλύοντας τα στατιστικά των επισκεπτών από το μετρητή εκτιμώ ότι η απάντηση στα α) και β) είναι το μέγιστο 20%.
Πέρα από τον αρχικό σκοπό δημιουργίας του ως μέσο προώθησης του κτιριακού προβλήματος ποτέ άλλοτε το blog δεν εκπροσώπησε το σύλλογο συνολικά.
Ας to δούμε λοιπόν περισσότερο σαν ένα δικτυακό forum παρουσίασης και ανταλλαγής απόψεων χωρίς περαιτέρω προσδοκίες.

vlemma είπε...

πραγματι...
οι διαφωνιες,οι αντιπαραθεσεις,οι συγκρουσεις..
ειναι απολυτως θεμιτες και αναμενομενες!!!
Υπαρχουν σημαντικες διαφοροποιησεις ,στην "οπτικη" μας.

Στα σημαντικα ομως ζητηματα, που μας αφορουν..
μηπως πρεπει να ομονοουμε;;

Ποιος αραγε "παραγοντας", ποιο "στοιχειο", ειναι [b]ομογενοποιητικο[/b] για την συνεργασια μας..ως κοινωνικης κατηγοριας;;

π.χ.
Ειμαστε η συντεχνια των καθηγητων μεσης εκπαιδευσης..
και
θεωρουμε ως εκ των ων ουκ άνευ για μας..
τα παρακατω..
1. οι σχολικοι χωροι να εχουν αυτα τα standards ..(διαφορετικα δεν εργαζομαστε σ' αυτους)
2.οι προσψπικοι μας χωροι να εχουν αυτα τα standards ..

κτλ.
κτλ.

Η αντιμετωπιση μας, απο την εκαστοτε εξουσια , ειναι φορτωμενη με αντιφασεις και αμφισημιες καιτοσες αποσπασματικες "λυσεις"..
που πιο πολυ συμβαλλουν στην "ακυρωση" μας..στην "υποτελεια" μας..παρα στην αναγωγη μας σε ουσιαστικους-κεφαλαιωδεις συμμετοχους, στην "εξελιξη"!!

και αντε και ξεπερναμε το διλημμα
αποδοχη ή καταγγελια (οπως εδω, σ' αυτο το blog)πως διεκδικουμε;;;

Με μαζικη παρουσια στις πολιτικες δομες;;
με κακοποιηση δηλαδη του [b]ποιος αντιπροσωπευει και τι αντιπροσωπευεται..[/b]
ή
με κατι άλλο;;

Τι μπορουμε να αρθρωσουμε..
στο "δια ταυτα";;
τι επιταγες "εξαργυρωνουμε" συναδελφοι..και που;;
damn...

ΖΟΥΚΥΔΙΔΗΣ είπε...

Ενδιαφέρον θέμα για ενδοσκόπηση....Η αλλαγή επωνυμίας συνιστά υποχώρηση;Ή να δεχτώ μια πιο τεχνοκρατική θεώρηση για τη νέα λειτουργία του νέου blog;Μήπως πρέπει να φιλοσοφήσω και να αναρωτηθώ-για άλλη μια φορά-ποιος είναι ο ρόλος μου ως εκπαιδευτικού στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος;
Μάλλον θα πω κάτι άλλο......
Το blog αποτελεί πρακτικό επίσημων αποφάσεων;Με άλλα λόγια οι απόψεις μου έπρεπε να περάσουν από ηθικό έλεγχο του συλλόγου μήπως τυχόν αποκλίνω από τη γραμμή της νομιμότητας;Και ποιας νομιμότητας; Αυτών που "λύνουν" όλα τα προβλήματα καθισμένοι σε καρέκλες κάπου μακριά; Αν τα γραφόμενα μου δεν εκφράζουν το σύλλογο ε,ας μου τα καταρρίψουν.Αυτή είναι και η λογική του διαλόγου,γι'αυτό πίστευα ότι δημιουργήθηκε το blog.Ζητώ συγγνώμη αν παρεξήγησα και να θεωρήσετε τη μικρή συνεισφορά μου σε κείμενα -σχόλια ως άκυρη......

ΖΟΥΚΥΔΙΔΗΣ είπε...

Και επανέρχομαι.......Έπρεπε να δηλωθεί το αυτονόητο;Υπήρχε περίπτωση για το κείμενο που αναρτάται να μην έχει την ευθύνη του ο γράφων αλλά ποιος; Η Μαρίκα;΄Η προσπαθούμε να απαλλαγούμε από μια συλλογική ευθύνη(για το blog) και να προστατέψει ο καθένας το σαρκίο του σε περίπτωση που κάποιο κείμενο δεν είναι "αρεστό";Ιδιώνυμο έγκλημα δηλαδή η ¨λάθος" άποψη......Δεν είναι requiem αυτό....Logo και blog συνθλίβονται στις μυλόπετρες της κακώς εννοούμενης νομιμοφροσύνης μας ,αυτής που μόνο στασιμότητα φέρνει και δε γεννά τίποτα ωραίο........Και ξαφνικά αυτό που ξεκινήσαμε πέρυσι με τόση γενναιότητα δεν έχει πια τίποτα το γενναίο.............

Ανώνυμος είπε...

Καλώς επανέκαμψες Ζου...
Η αλλαγή σε ό, τι αφορά τον "σύλλογο" τελικά θεωρώ νοητικά ότι ήταν απαραίτητη, παρά την συναισθηματική διαφωνία μου. Γιατί αλήθεια ποιος σύλλογος; Αφού οι στατιστικές του Κυρκ είναι ξεκάθαρες ως προς αυτό. Ας αποδεχθούμε ότι η συλλογικότητα που αναζητούμε είναι ένα ζητούμενο κι ότι, αν τη θεωρούμε σημαντική, οφείλουμε να εργαστούμε γι΄αυτό. Και φαίνεται ότι υπάρχει, αλλά λιγο διαφορετικότερη απ΄ότι τη φανταζόμασταν. Εμπρός, λοιπόν!!! Ας της μιλήσουμε άμεσα και ξεκάθαρα κι όχι μόνο στ΄αυτί.

Γιώργος Στάμος είπε...

Λίγες διευκρινίσεις.

To blog του Συλλόγου δημιουργήθηκε με σκοπό να προάγει το διάλογο. Και όσοι συμμετείχαν το έκαναν πράξη. Εκτενώς και ασμένως (λογοκλοπή από ΧΤΚ).

Η αλλαγή επωνυμίας έγινε από το Σύλλογο.

Κανείς απ’ όσους έκαναν αναρτήσεις ή σχόλια στο blog δεν είναι υπέρ οποιουδήποτε ελέγχου ή λογοκρισίας. Όλοι εξάλλου επιζητούσαν και επιζητούν το διάλογο και την κριτική καταφανώς και εκτός blog.

Ανώνυμος είπε...

Το ξανασκέφτομαι και θα σταθώ αναφανδόν στο πλευρό, το δεξί ή τ΄αριστερό(;), του Ζ. Είναι απλός ο ένας λόγος... είμαστε φιλόλογοι. Κι ο άλλος, να΄τος. Η διευκρίνιση για την ατομική ευθύνη είχε ένα λόγο ύπαρξης όταν εμφανιζόταν ο σύλλογος, ώστε να αποφεύγονται πιθανές υποβολιμαίες κι "επικίνδυνες" θέσεις. Αλλά, τώρα, η αιτία αυτή εκλείπει κι η προκλητική επισήμανση δεν έχει σημασία. Αν δεν είχε επί συλλόγου μια, σήμερα, επί χώρου δεν έχει χίλιες. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για όσα γράφει, ενώ υπάρχουν πάντα οι... ελεγκτικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση μιας κραυγαλέας χοντράδας. Να φύγει, λοιπόν, και να ΄ρθει με το καλό να προστεθεί κάτι σαν: χώρος...και όσων νοιάζονται για τα θέματα της παιδείας. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
ΧΤΚ

ΖΟΥΚΥΔΙΔΗΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΖΟΥΚΥΔΙΔΗΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΖΟΥΚΥΔΙΔΗΣ είπε...

H αλλαγή επωνυμιας έγινε από το σύλλογο;
Ποιον σύλλογο; Αυτόν που δεν συμμετείχε στο blog (ούτε για απλή ανάγνωση)αλλά,παρόλα αυτά γνωμοδοτεί και επικυρώνει αποφάσεις για το blog....Ας πούμε ότι οι θέσεις του blog δεν εκφράζουν το σύλλογο.....μα πως το γνωρίζει αυτό ο σύλλογος ;Αφου τα σταστιστικά λένε ότι μόνο ένα 20% γνωρίζει το περιεχόμενο των αναρτήσεων........
Και για την αλλαγή της επωνυμίας πάλι το 20% αποφάσισε για λογαριασμό όλου του συλλόγου,το υπόλοιπο 80% δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αν θα γίνει η αλλαγή ή όχι......πιθανόν αν δεν αλλάζαμε κάτι,και πάλιδεν θα διαμαρτυρόταν κανείς.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: ΤΑ μπλόγκ δεν εκπροσωπούν συλλόγους και σύνολα ανθρώπων σαν να είναι επίσημα σάιτ.Είναι ημερολόγια -ατζέντες στις οποίες καταγράφονται απόψεις προσωπικές για συγκεκριμένα θέματα....διεθνώς αυτή είναι η λειτουργία τους, μη το μπερδεύουμε με μανιφέστα και πρωτόκολλα και επίσημες θέσεις

Ανώνυμος είπε...

Πέρασα για λίγο από το ΕΠΑΛ μέχρι να αποφασιστεί ότι περισσεύω και θα διατεθώ..
Δεν έζησα αρκετά το χώρο έτσι ώστε να προλάβω να διαμορφώσω άποψη για το τι και το πώς εκτός βέβαια από το θέμα του κτηρίου που είναι εύκολα αντιληπτό....
Σε ό,τι αφορά το blog του ΕΠΑΛ τώρα, έμπαινα και διάβαζα τακτικά. Μόλις σήμερα κατάλαβα τι άλλαξε.. Δεν ξέρω πως ξεκίνησε αυτό το blog, πως προχώρησε, πως τέθηκε το θέμα της αλλαγής του logo και πως υλοποιήθηκε. Μου φαίνεται όμως ότι χωρίς το "σύλλογο διδασκόντων" δείνει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να θέσουν και να κουβεντιάσουν απόψεις.
Μαριάννα

Γιώργος Στάμος είπε...

Αναμορφώνω ένα σχόλιό μου, αφήνω μόνο το χρήσιμο ίσως μέρος, τις προτάσεις για τη νέα μορφή του ιστολόγιου. Συμφωνώ να αφαιρέσουμε από τον υπότιτλο τη διευκρίνιση για τις εκφραζόμενες απόψεις κ.λπ. Δεν χρειάζεται πια. Για να διευρύνουμε τον κύκλο συνομιλητών, ίσως να φύγει και το "1ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων" από τη θέση που είναι. Προτείνω τελικό: "Χώρος προβληματισμού και διαλόγου εκπαιδευτικών". Από τις αναρτήσεις και από τη διαδικτυακή δ/νση του blog (δηλ. http://epalanoliosion.blogspot.com) εξάλλου φαίνεται ότι παροικούμε τα Άνω Λιόσια και το ΕΠΑ.Λ. τους. Στο πλάι ας μείνουν οι φωτογραφίες εσαεί και μετά τη μεταστέγαση για να θυμίζει το ξεκίνημα. Ας φαίνεται και το ΠΡΟΦΙΛ του ιστολόγιου που να γράφει: «Εκπαιδευτικοί 1ου ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων και όχι μόνο …». Και από κάτω: «Συμμετέχουν: … » και να ακολουθεί κατάλογος εκπαιδευτικών και σε παρένθεση το σχολείο τους. Νομίζω ότι έτσι η ταυτότητα του blog θα είναι πρόδηλη και δεν θα χρειάζεται να αναλισκόμαστε σε συζητήσεις για τον καθορισμό της. Και η ανωνυμία δεκτή. Και όσοι θα επιλέγουν να είναι στον κατάλογο θα μπορούν να ανεβάζουν αναρτήσεις ως συνδιαχειριστές (ενώ τώρα μπορούν νομίζω μόνο να σχολιάζουν). Ευπρόσδεκτη και ιδιαιτέρως επιθυμητή είναι η συμμετοχή και εκπαιδευτικών που πέρασαν από το ΕΠΑ.Λ. και γνώρισαν έστω και για λίγο τα προβλήματα που υπάρχουν. Ελπίζω να αρθρογραφήσουν και συνάδελφοι από την ΕΠΑ.Σ. Κοινά προβλήματα έχουμε, στους ίδιους μαθητές απευθυνόμαστε. Και από άλλα σχολεία; Ναι, φυσικά. Προτείνω λοιπόν πιο ανοιχτό blog που θα προάγει το διάλογο, θα δίνει όπως έγραψε η Μαριάννα την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να θέσουν και να κουβεντιάσουν απόψεις, θα είναι πιο φλύαρο και πιο ενδιαφέρον.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση αυτή ε΄;;; Άναψαν λίγο τα αίματα. Δε βιάζομαι, αλλά να καταλήξουμε κάποια στιγμή, από κοινού και δια ζώσης σε μια πληρέστερη προμετωπίδα. Μα τι λέω ο φιλόλογος!!!

Ανώνυμος είπε...

Re paidia, ποιος με καντέμιασε κ δεν μπορώ να κάνω ανάρτηση; ε;ε;ε; Άμα τον πιάσω... Καλά κ σεις δε μπορούσατε να γράψετε για τις τόσες εξελίξεις μας, όπως η επίσκεψη του Προιστάμενου, η πορεία των μαθητών παρά το φόβο των απουσιών, η ενημέρωση από τον Δήμο κοκ ;;; Άιντε, θα τα πούμε αύριο. XTK

Αναγνώστες