Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Οι μαθητές δεν προτιμούν τα ΕΠΑΛ

Αφορμή για αυτήν την ανάρτηση είναι το σχετικό άρθρο από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" όπου αναφέρεται η μείωση στον αριθμό των μαθητών που επιλέγουν τα ΕΠΑ.Λ τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα αυτών που επιλέγουν τις ΕΠΑ.Σ. Επίσης αναφέρονται και οι απόψεις της ΟΛΜΕ σχετικά με το θέμα.
Βέβαια είναι συζητήσιμο το κατά πόσο η (σύμφωνα με την ΟΛΜΕ) όχι και τόσο εύκολη πρόσβαση των αποφοίτων ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ είναι ο αποτρεπτικός παράγοντας κατά την επιλογή. Αντίστοιχα θα έπρεπε η ευκολότερη πρόσβαση που παρέχει το ΕΠΑΛ στα ΤΕΙ να προσελκύσει μεγάλο αριθμό μαθητών από τα ΓΕΛ.
Θέματα όπως τα επαγγελματικά δικαιώματα (που εκκρεμούν ακόμα και τώρα που οι πρώτοι απόφοιτοι έχουν ήδη βγει στην αγορά εργασίας) και γενικότερα η σύνδεση με την αγορά εργασίας μέσω πρακτικής άσκησης θα αποτελούσε σημαντικό πόλο έλξης.
Εξάλλου, για να μην γελιόμαστε, η εξασφάλιση επαγγελματικής αποκατάστασης τη σημερινή εποχή θα αποτελούσε μονόδρομο επιλογής για τους περισσότερους ανεξαρτήτως περιεχομένου σπουδών. Παράδειγμα αποτελούν οι πολύ επιτυχημένες σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ οι οποίες με το ίδιο ΑΠΣ με τις σχολές του Υπ. Παιδείας συγκέντρωναν πληθώρα μαθητών.
Να μην αναφέρω και τις σχολές Αστυνομίας...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως έγραφα κ προχθές, μετά την κυβερνητική αλλαγή, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα επικράτησε, χρειάζεται η κατάθεση σκέψεων κ προβληματισμών ώστε να ετοιμαστούμε κι αν είμαστε...τυχεροί να επηρεάσουμε τις επικείμενες αλλαγές που φαίνονται σίγουρες στο πεδίο των ΕΠΑΛ+ΕΠΑΣ με βάση το πασοκικό πρόγραμμα για την παιδεία. Οι ΕΠΑΣ του..ΥΠΕΠΘ; πρέπει να γίνουν ΕΠΑΛ κ να γίνουν προσαρμογές κ στο δικό τους αναλυτικό πρ. Για τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ κ όποιες άλλες εκτός ΥΠΕΠΘ, επιβάλλεται η προσθήκη ωρών γενικής παιδείας κ στις δύο τάξεις. Ό,τι γίνει όμως να μην είναι ξεπάτωμα, αλλά να προχωρά με μέτρο, περίσκεψη κ σεβασμό προς τα παιδιά ,τους εκπαιδευτικούς κ τους γονείς που δεν μπορεί να΄ναι πάντα ο έρμος ο κασίδης...
ΧΤΚ Πάω σχολείο.

Ανώνυμος είπε...

Να δραστηριοποιηθούμε ουσιαστικά,ομαδικά κ αποφασιστικά οι εκπαιδευτικοί φορείς προς το "ΥΠΕΠΘ" συνεργαζόμενοι, αλλά κ διεκδικώντας κ κερδίζοντας.
Οι μαθητές πάντως μας δείχνουν το δρόμο;
Στο ΕΠΑΛ, ιδιαίτερα τα πρωτάκια, λειτουργούν δυναμικά κ διεκδικητικά με τις ατασθαλίες βέβαια της ηλικίας τους. Μετά από προειδοποιητική κατάληψη 2-3 ωρών πριν από 15 μέρες κ επαφές με Διευθυντή, γονείς κ αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κέρδισαν δεσμεύσεις για άμεση δράση σε μια βδομάδα. Πέρασαν πάνω από 10 μέρες κ οι δεσμεύσεις έμεναν στα χαρτιά, οπότε έγινε την Πέμπτη, 8/10/, νέα κατάληψη πιο δυναμική. Πάλι οι γνωστές διαβουλεύσεις, με ισχυρή για τα δεδομένα μας παρουσία των γονέων κ νέες δεσμεύσεις, εξηγήσεις κι ενημέρωση για το νέο κτίριο. Δε θέλησαν να πάνε σπίτια τους από την Πέμπτη κ άνοιξαν το σχολείο την Παρασκευή. Μπράβο τους. Για να δούμε τι κατάφεραν τη φορά αυτή...
ΧΤΚ

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρώσω κάτι σημαντικό ακόμη...μετά την επιστροφή από το σχολείο. Συμφωνήθηκε, και γίνεται, να διεξαχθούν οι μαθητικές εκλογές και την Πέμπτη εκπρόσωποι δικοί τους, των γονέων, των καθηγητών κι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος θα ενημερωθούν από μηχανικό της κατασκευάστριας εταιρίας για την πορεία των εργασιών στο νέο κτιρίο. Και θα συμφωνήσω με την άποψη μερικών συναδέλφων ότι απαιτείται να μας γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εργασιών ώστε να πιέσουμε όλοι για να ολοκληρωθούν πραγματικά ως τον Αύγουστο του 2010 και να ξεκινήσει εκεί η χρονιά 2010-2011.
ΧΤΚ

vlemma είπε...

Να μην αναφέρω και τις σχολές Αστυνομίας...

τωρα σε αυτες οι περιφημες στρατιωτικες-αστυνομικες σχολες, γιατι οι φοιτητες τους ,εχουν την "σιγουρια" της αποκαταστασης;;
γιατι οι εισακτεοι ειναι τοσοι, οσοι χρειαζονται και οσοι θα βρουν αμεσως δουλεια μετα την αποφοιτηση ;;
και γιατι
αυτο ειναι συνταγματικο(με την εννοια της ισοτητας των πολιτων απεναντι στο νομο..)εννοω..

Γιατι να υπαρχει αυτος ο "ελιγμος", στο συστημα των εξετασεων;;

και αυτο που ειναι ανησυχητικο για μενα, ειναι που το δεχομαι, μ' αυτην την αυξανομενη εγκρατεια που εχω διδαχθει και που με κανει να υπακουω σ' ολους τους νομους και τους περιορισμους..
"παλιους και νεους"..και τελικα,φτανω να μιλαω με περιστροφες-καλυμμενα και μεταμφιεσμενα..

Δεν εχω δει ποτέ..ειναι αληθεια ..
διαμαρτυρία ανεργων αποφοιτων σχολων στρατιωτικου τυπου..ουτε υπαρχουν επετηριδες ,ουτε ασεπ εκει..

Μηπως θα επρεπε να γινει κατι άλλο;;
κατι που να μην"φαινεται" τοσο αδικο;;

Βεβαια,επειδη εχω αρχισει ήδη να παραζαλιζομαι(ειναι το α' σταδιο)
σε λιγο θα παψω και να προσπαθω (το β' σταδιο)
και τελος η σκεψη μου θ' αμβλυνθει τοσο ,που θ' αρκουμαι να περνουν τα παντα πανω απο το "κεφαλι" μου..
γιατι ισως ετσι φαινεται..οτι πρεπει να περνουν και αυτα που λεω πανω απο τα κεφάλια των μαθητων μου...

Αναγνώστες