Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΤΟΙΜΟΙ;;; ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ!!!

"Του άρεσαν οι δάσκαλοι που έρχονταν από το Νότο, του άρεσαν τα παιδικά τους πρόσωπα, του άρεσαν που έμοιαζαν άκληροι αγρότες, του άρεσαν οι πλαστικές σακούλες οι γεμάτες φέτες μάνγκο που έδειχνε να είναι το μοναδικό τρόφιμο που υπήρχε και που μπορούσαν να βρουν. Του άρεσε το πείσμα τους, οι παιδιάστικες χαρές τους, η διαβολεμένη τους επιμονή. Είχαν τρελάνει εντελώς την κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες με τις πορείες τους, τις κατασκηνώσεις τους στην πρωτεύουσα, τα ξενύχτια τους, τις επιθέσεις τους στο πουλημένο συνδικάτο, τα μπλόκα στους δρόμους, τις καθιστικές διαμαρτυρίες στην κεντρική πλατεία Σόκαλο. Του άρεσαν τα τραγούδια τους που προερχόνταν από το μακρινό προϊστορικό οπλοστάσιο της εγχώριας Αριστεράς (..)

Του άρεσε η δασκάλα με το λουλουδάτο φουστάνι που έφτυνε στην άσφαλτο για να βγάλει σάλιο επειδή είχε ξεραθεί το στόμα της, και ο δάσκαλος , με το πρόσωπο ιερέα των Μάγια που βάδιζε σαν ακίνητος με τις δυο γροθιές του υψωμένες, σχεδόν σίγουρος πώς ήταν ήδη μέσα σε φωτογραφία. Του άρεσε η νεαρή καθηγήτρια με την κοτσίδα και την καρώ μαντίλα, που έδειχνε παρθενική ντροπαλοσύνη αλλά φώναζε με βραχνή αγριοφωνάρα και ο καθηγητής Μαθηματικών με τα μαύρα του μαλλιά ορθωμένα από τη σκόνη του δρόμου ανακατεμένη με ιδρώτα. Του άρεσαν τα πανώ, ήταν παιδαγωγικά επεξηγηματκά, γεμάτα σχεδιάκια σαν αυτά που έκαναν στο πίνακα για να εξηγήσουν το μάθημα της ιστορίας, για να περιγράψουν το μυικό σύστημα, για να τοποθετήσουν στο χάρτη τις υδροφόρους λεκάνες της Νότιας Αμερικής, για να δείξουν τις κάθετες τομές του φλοιού της Γης, για να εξηγήσουν τις αθλιότητες του Μεξικού. Του άρεσαν αλλά δε φούσκωνε από περηφάνια, μάλλον του προξενούσαν μια αόριστη και θολή αίσθηση ενοχής. Ήταν σαν αυτόν, αλλά αυτός δεν ήταν σαν εκείνους"
Απόσπασμα από ένα διήγημα του Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ .

ΥΓ. Μακάρι τη νέα χρόνια να πλησιάσουμε πολιτικά τους "συναδέλφους του Νότου" που περιγράφει τόσο παραστατικά ο Τάιμπο. Καλή σχολική χρονιά!!!

5 σχόλια:

xtk είπε...

Κινητοποίηση για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών προς και από τα σχολεία

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ζακύνθου αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς την Τρίτη 18/9 στις 11 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου (παλιά Νομαρχία) για να λυθεί άμεσα το ζήτημα της αποκλειστικά δωρεάν μεταφοράς μαθητών προς και από τα σχολεία.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑ, ΜΑ ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Δεκαεπτά Ιατρικοί και Υγειονομικοί Κλαδικοί Φορείς από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας.

Η συσπείρωση του υγειονομικού κόσμου και των ασθενών σ ένα Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας με παρόχους και χρήστες που θα έχει στόχο ν αντισταθεί στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και να προσδιορίσει τις κόκκινες γραμμές ,για την προάσπιση της Δημόσιας υγείας, ήταν το θέμα τις σημερινής κρίσιμης συνάντησης που είχε το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ,με προέδρους ιατρικών και οδοντιατρικών Ενώσεων ,Συνδικαλιστικών φορέων νοσοκομειακών και εργαστηριακών γιατρών , Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας από όλη την Ελλάδα καθώς και με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΙΣΑ με τους χρήστες Υγείας στις 6/9/2012 ,στα πλαίσια του Μετώπου Υγείας ,σήμερα δεκαεπτά Ιατρικοί και Υγειονομικοί Κλαδικοί Φορείς από όλη την Ελλάδα διακήρυξαν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για να αντιμετωπίσουν από κοινού με τους ασθενείς τα φλέγοντα ζητήματα του χώρου της υγείας.

Ο υγειονομικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του με τους ασθενείς για τη δημιουργία ενός Πανελλαδικού Φορέα εκπροσώπων όλου του τομέα της υγείας ,με στόχο τη διαφύλαξη της χρηματορροής και το προσδιορισμό των κόκκινων γραμμών ώστε να μπει μια τάξη και να διασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ασφαλισμένου.

Aαποφασίστηκε η συνέχιση της επίσχεσης εργασίας των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη ,οπότε και θα αξιολογηθεί εάν πραγματοποιήθηκαν οι υποσχέσεις του αναπληρωτή υπουργού υγείας Μάριου Σαλμά για την καταβολή οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους εργαστηριακούς και κλινικούς γιατρούς.

Ο Πρόεδρος κος Γιώργος Πατούλης:
«Αφού η πολιτεία αδυνατεί να συστήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς ελέγχου, δράσης και ορθής παροχής υπηρεσιών ,οι ίδιοι οι φορείς με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και δράση», τόνισε ο κος Πατούλης και πρόσθεσε:.

«Υπάρχει άμεση ανάγκη για καθολική αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ .Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ανά ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ αναλογούν μόλις 20? για παρακλινικές εξετάσεις ετησίως σε Ιδιωτικά Εργαστήρια-Πολυιατρεία ».

Προτείνουμε:
· Αύξηση κρατικής επιχορήγησης στο 0,6% και μετά στο 1% τουλάχιστον του ΑΕΠ

· Ελάττωση λειτουργικών δαπανών ΕΟΠΥΥ

· Συμμετοχή των ασφαλισμένων σε εξετάσεις φάρμακα βάσει εισοδηματικών -φορολογικών κριτηρίων και κριτηρίων επιβίωσης

· Ανακοστολόγηση Ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων σε επίπεδα πραγματικών δεδομένων κόστους οφέλους

· Ελάττωση φαρμακευτικής δαπάνης όχι μέσω ελάττωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών αλλά με απευθείας μείωση στις χονδρικές τιμές φαρμάκων και στήριξη τις ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

· Απευθείας εισφορά ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΥΥ μέσω νομοθετικής ρύθμισης

Ανώνυμος είπε...

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του διαδικτύου και έρχεται με τον πλέον τραγικό τρόπο να επιβεβαιώσει την απελπισία και τις δυσκολίες που βιώνουν συμπολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας.

Συμπολίτες μας στην Καλλιθέα ζητούν φαγητό κολλώντας ένα χαρτί σε κάδο απορριμμάτων: «Παρακαλούμε φαγώσιμα και ψωμάκι, κρεμάστε τα στον κάδο».

xtk είπε...

Κινητοποιούνται οι πολίτες οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν πρωινό σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, καθώς και σχολικά είδη...

Επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα της οικονομικής δυσπραγίας πολλών οικογενειών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται δραματικά καθημερινά, στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους τόσο σε σχολικά είδη όσο και σε ένδυση και τροφή.

Σύμφωνα με το thrakitoday.gr, ήδη από πέρσι και μετά από πρωτοβουλία της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ξάνθης, υπήρξε έντονη κινητοποίηση των πολιτών αλλά και φορέων της περιοχής ώστε να προσφέρεται ένα πρόγευμα σε 300 περίπου μαθητές της Π.Ε. Ξάνθης που προέρχονταν από οικονομικά ασθενείς ή άπορες οικογένειες.

Παρόμοιες οι δράσεις που ανέλαβε και φέτος η Ομάδα, που πριν από μερικές εβδομάδες σύλλεξε σχολικά είδη, σε αντίστοιχη δράση που πραγματοποίησε στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, και τα οποία διένειμε με τη σειρά της σε οικογένειες που δεν μπορούσαν να καλύψουν οικονομικά την αγορά τους. Παράλληλα ήδη φορείς της περιοχής έχουν κινητοποιηθεί ώστε να προσφέρεται και φέτος πρωινό σε μαθητές που το έχουν ανάγκη, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς.

Αντίστοιχες κοινωνικές δράσεις πραγματοποιεί και το Κοινωνικό Παντοπωλείο Αλεξανδρούπολης το οποίο συλλέγει και μοιράζει τσάντες, τετράδια, μολύβια και ό, τι άλλο χρειάζονται τα παιδιά, από προσφορές απλών πολιτών.

«Όλα αυτά είναι μεμονωμένες προσπάθειες χρειάζεται ένα συντονιστικό όργανο το οποίο θα λύνει τέτοια προβλήματα. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται απλώς τις σχολικές ώρες αλλά επεκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπου υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης και εκεί πρέπει να παρέμβουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους» ανέφερε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κος Σάββας Μελισσόπουλος.

Ανώνυμος είπε...


Καλή σχολική χρονιά

Κι΄ ας θυμόμαστε πως η ιστορία
δεν μας περιμένει στη στάση του μετρό
Ας την αρπάξουμε λοιπόν από τα μαλιά,
να ξεγεννήσει επιτέλους ανθρωπιά.
Σ' αυτή τη γέννα ο καθείς και τα όπλα του
Ακόμα και τα ποιήματα ευπρόσδεκτα

Γι' αυτό:Να τρέμουν οι Σαράφηδες
όταν η βρύση στάζει


Γιάννης Ποταμιάνος

Αναγνώστες