Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Με το πρώτο κουδούνι δίνεται το σήμα της καταστολής, για να μην σηκώσουν κεφάλι ούτε κι οι μαθητές

72 μαθητές Λυκείων της Αλεξανδρούπολης καλούνται
σε ανάκριση για τις καταλήψεις στη αρχή του 2011-2012


Με απόφαση της εισαγγελίας Αλεξανδρούπολης 72 μαθητές σχολείων της Αλεξανδρούπολης, μέλη των δεκαπενταμελών των λυκείων της πόλης, καθώς και οι αναπληρωματικοί τους, καλούνται σε ανάκριση για τις καταλήψεις σχολείων που έγιναν στην αρχή του σχολικού έτους 2011-2012.

Η κατηγορία που αποδίδεται στους 72 μαθητές των σχολείων της Αλεξανδρούπολης δεν είναι συγκεκριμένη και αναμφισβήτητα έρχεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα που διακατείχε όλη την ελληνική κοινωνία κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2011-2012, όταν, πέρα από τις υπόλοιπες παραλείψεις των αρμοδίων που παρατηρήθηκαν, στους μαθητές δεν είχαν καν διανεμηθεί βιβλία! Σημειωτέον ότι η τελευταία φορά που δεν δόθηκαν βιβλία στους μαθητές κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν το 1946...

Τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα που είχαν δώσει οι μαθητές των σχολείων της Αλεξανδρούπολης έχουν εκφράσει με ομόφωνες αποφάσεις τους το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης και της Α΄ ΕΛΜΕ Ν.Έβρου. Ενδεικτική της άγνοιας (ή αναλγησίας) των εγκαλούντων είναι η επιλογή της ημερομηνίας κατά την οποία πολλοί μαθητές καλούνται να απολογηθούν. Πρόκειται για την 11η Σεπτέμβρη, πάγια ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λίαν προσφάτως έμαθα από σοβαρούς ανθρώπους, που πονάνε τη δημόσια παιδεία και ανησυχούν με ειλικρίνεια για το μέλλον των παιδιών, ότι από πέρυσι εμφανίστηκε ένα καινούριο φαινόμενο αθλιότητας και μπαγαποντιάς στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που φουντώνει επικίνδυνα.

Φροντιστήρια που ειδικευόντουσαν στην προετοιμασία των παιδιών για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. μετατρέπουν σωρηδόν τον εαυτό τους σε ιδιωτικά σχολεία ή μάλλον σε ιδιωτικά Λύκεια. Κάνουν αίτηση στο Υπουργείο Παιδείας, παίρνουν την άδεια λειτουργίας και στη συνέχεια συνεχίζουν να δουλεύουν ως φροντιστήρια.

Το πλεονέκτημα που διαφημίζουν είναι ότι τα παιδιά του Λυκείου δεν χρειάζεται να «σκοτώνονται» πηγαίνοντας και στο σχολείο και στο φροντιστήριο, αφού μπορούν να φοιτούν μόνο στο δεύτερο παίρνοντας τίτλο και για το πρώτο. Αν και με βάση τον νόμο τα ιδιωτικά σχολεία είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα που έχει ορίσει το Υπουργείο Παιδείας, μέσα στις αίθουσες κάνουν μόνο τα μαθήματα προετοιμασίας και κανένα άλλο.

Μέσα στο «πακέτο» που προσφέρουν αυτοί οι «επιχειρηματίες», υπάρχουν τέσσερα «ελκυστικά» πλεονεκτήματα για τους μαθητές αλλά και για όσους γονείς έχουν μοναδικό στόχο την εισαγωγή του παιδιού τους στα πανεπιστήμια:

1. Λιγότερη συνολική κούραση για το παιδί, αφού δεν μπαίνει πρωί και απόγευμα στην αίθουσα.

2. Μεγαλύτερη προετοιμασία στα λίγα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν για τις εξετάσεις, αφού επί δυο ή τρία χρόνια διδάσκονται μόνο αυτά και όχι τα υπόλοιπα «άχρηστα».

3. Εκ' των προτέρων διαβεβαίωση για άριστα στους βαθμούς όλων των μαθημάτων, είτε τα διδάσκονται είτε όχι. Ως γνωστόν, ο βαθμός επίδοσης στο Λύκειο μετρά στην συλλογή μορίων για εισαγωγή.

4. Ελάχιστη πρόσθετη επιβάρυνση απ' αυτά που ούτως ή άλλως θα πλήρωναν οι γονείς για φροντιστήριο, η οποία όμως αντισταθμίζεται από τα ολοφάνερα συνολικά «οφέλη».

Τέλος, για να μην υπάρξει κανένα παρατράγουδο από πιθανή καταγγελία, έχουν μερικούς αδιόριστους καθηγητές «δευτερευόντων» μαθημάτων, οι οποίοι πληρώνονται ψίχουλα για να κάθονται απλώς σ' ένα γραφείο και να μπαίνουν στις αίθουσες σε περίπτωση εφόδου, παριστάνοντας ότι διδάσκουν. Ξέρω ότι έχουν γίνει τέτοιοι έλεγχοι, όμως οι τσιλιαδόροι της εισόδου είχαν ειδοποιήσει και δεν αποκαλύφθηκαν παρατυπίες ικανές να οδηγήσουν σε αναστολή της λειτουργίας αυτών των «σχολείων».

Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με κατάργηση στην πράξη μιας ολόκληρης βαθμίδας της εκπαίδευσης. Είναι εγκληματικό, από όπου κι αν το κοιτάξει κανείς. Πρόκειται για την απόλυτη εμπορευματοποίηση, για εξευτελισμό της έννοιας της Παιδείας, αλλά και για αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στα υπόλοιπα παιδιά που πάνε κανονικά στο σχολείο.

Κύριε Αρβανιτόπουλε, κάντε αυτό που επιβάλλεται ώστε να κλείσουν αύριο κιόλας και να αφαιρεθεί από τους ιδιοκτήτες τους η δυνατότητα να «δραστηριοποιηθούν» ξανά στον χώρο. Μην το αφήσετε να φουντώσει, να γίνει κοινό μυστικό, να πάρει διαστάσεις. Μην εμπιστευθείτε τους τυπικούς ελέγχους των προϊσταμένων στα κατά τόπους γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε περιοχής. Θέλουν οι άνθρωποι, αλλά δεν μπορούν. Χρειάζονται πιο δραστικές πρωτοβουλίες. Επειδή είμαι σίγουρος ότι θέλετε να το σταματήσετε εδώ, θα βρείτε τι πρέπει να κάνετε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ, δημοσιογράφος.
ΠΗΓΗ: protagon.gr

xtk είπε...

ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

...Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο γιόρτασε την έναρξη μιας νέας εποχής για την ιδιωτική εκπαίδευση, ολοκληρώνοντας ένα μεγαλόπνοο έργο με τη συνεργασία του δημόσιου βρετανικού πανεπιστημίου University of East London (Πανεπιστήμιο με ~ 30.000 φοιτητές). Το νέο campus κατασκευάστηκε για να στεγάσει τα τμήματα Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών, Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, επαγγέλματα που μέχρι σήμερα συναντούσε κανείς αποκλειστικά και μόνο στις δημόσιες πολυτεχνικές σχολές. Οι νέες πτέρυγες της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελούν μια μεγάλη επένδυση υψηλότατων standards, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε και θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 για τους φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.



Παράλληλα με το νέο campus, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο για μια ακόμη φορά πρωτοπόρησε, ανακοινώνοντας ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την ιδιωτική εκπαίδευση - αυτή τη φορά στον χώρο του Πολιτισμού - αναβαθμίζοντας τις σπουδές Κινηματογράφου, Θεάτρου και Τηλεόρασης, με επικεφαλής τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα Σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και διακεκριμένους συνεργάτες του οπτικοακουστικού κλάδου.

Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο κος Νίκος Χατζηνικολάου, συνεργάτης- στη σχολή Δημοσιογραφίας -του εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, ο οποίος συντόνισε τη ροή της βραδιάς.

Ο κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΚΜΗ, στον εναρκτήριο λόγο του τόνισε ότι σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τον τόπο μας, το Μητροπολιτικο Κολλέγιο επένδυσε σε ένα νέο όραμα με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον τόπο μας. «Στόχος μας είναι το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ να γίνει Μεσογειακό Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού», ανέφερε ο κος Ροδόπουλος. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη θέσπιση της ετήσιας υποτροφίας «ΕΛΠΙΔΑ», προσφέροντας τετραετείς Πανεπιστημιακές σπουδές αξίας 30.000€ για φοιτητή/τρια που θα επιλέξει ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Την υποτροφία παρέλαβε από τον κ. Κωνσταντίνο Ροδόπουλο η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία τόνισε ότι «συνεργαζόμαστε με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ γιατί διαχρονικά έχουν αποδείξει σε εμάς την κοινωνική τους ευαισθησία και είναι πάντα αρωγοί στο έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ».

Στη παρέμβασή του, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης ευχαρίστησε από καρδιάς το Μητροπολιτικό Κολλέγιο για την πολύτιμη συμβολή και συνεισφορά του στην προσπάθεια του Δήμου υπέρ των πολιτών και δημοτών του, προσφέροντας αφιλοκερδώς υπηρεσίες Λογοθεραπείας με τους έμπειρους λογοθεραπευτές της Σχολής Υγείας του κολλεγίου, στους δημότες οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο λειτουργεί παράλληλα και ως κέντρο λόγου, αντιμετωπίζοντας περιστατικά παιδιών αλλά και ενηλίκων.

Επίτιμος προσκεκλημένος της βραδιάς ήταν ο Πρύτανης του δημόσιου βρετανικού πανεπιστημίου University of East London Professor Patrick McGhee, ο οποίος τόνισε πως στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο το University of East London βρήκε έναν άξιο και καταξιωμένο συνεργάτη, ικανό συνοδοιπόρο στο όραμα του βρετανικού ιδρύματος για μια δυναμική παρουσία στο ελληνικό εκπαιδευτικό στερέωμα. «Δεν κάναμε τυχαία αυτή τη συνεργασία. Κάναμε έρευνα και καταλήξαμε στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο» επισήμανε ο Πρύτανης...

xtk είπε...

ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ.

Ορεστιάδα: Αθώοι οι πρώτοι μαθητές για τις καταλήψεις. Αθώοι για την κατηγορία της παρακώλυσης μαθήματος στη διάρκεια των καταλήψεων στο σχολείο τους, κρίθηκαν τρεις μαθητές που κάθισαν σήμερα στο εδώλιο του τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ορεστιάδας. Η δίκη έγινε εξ αναβολής για τις καταλήψεις του Νοεμβρίου του 2009 και στο πλευρό των μαθητών του ΕΠΑΛ Ορεστιάδας υπήρχαν εκπρόσωπο της Β' ΕΛΜΕ.

Την ίδια ώρα, ενώπιον της Πταισματοδίκου Αλεξανδρούπολης συνεχίζονται οι καταθέσεις μαθητών, που ήταν μέλη των 15μελών Συμβουλίων, για τις καταλήψεις που έγιναν, πέρσι, στα σχολεία της περιοχής. Συνολικά έχουν κληθεί να καταθέσουν 72 μαθητές και μαθήτριες, ενώ οι εκπρόσωποι των καθηγητών και τοπικών φορέων με δηλώσεις τους καταδικάζουν κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της διαμαρτυρίας των μαθητών.

--

xtk είπε...

Ηλικίας από 30 έως 50 ετών είναι περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά ως προς την ασφάλεια των κτιρίων και καθιστά επείγουσα την αντικατάσταση πολλών από αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

Το σωματείο των εργαζομένων του οργανισμού, για τον οποίο επισημαίνει ότι το προσωπικό του έχει μειωθεί κατά 65% και η χρηματοδότησή του κατά 75%, κρίνει απαραίτητη την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων κτιριακών υποδομών από νέα σχολεία. «Χρειάζονται άμεσα κατασκευαστικές βελτιώσεις και ενισχύσεις και αντικατάσταση σε βάθος 5ετίας με την κατασκευή νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων το 25% των 24.000 κτιρίων (ή 14.000 σχολικών μονάδων) είναι κατασκευασμένα προ του 1959, δηλαδή όταν δεν υπήρχε Αντισεισμικός κανονισμός.

'Αλλα 7.000 κτίρια (29,1% του συνόλου) έχουν κατασκευαστεί από το 1960 έως το 1985, δηλαδή με τον παλαιό Κανονισμό. Με τον νέο Αντισεισμικό Κανονισμό έχει κατασκευαστεί μόλις 45,8%, δηλαδή λιγότερα από τα μισά κτίρια.

Το σωματείο εργαζομένων του ΟΣΚ υπενθυμίζει ότι ο οργανισμός παρέδωσε την τελευταία διετία 44 νέα κτίρια και καταγγέλλει ως μη αποδοτική την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση για τη σχολική στέγη καθώς «οι προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους έδειξαν με βάση το κόστος ότι, για κάθε τρία σχολεία που έκαναν οι Δήμοι, ο ΟΣΚ κάνει πέντε, ενώ σημαντική ήταν και η διαφορά στο θέμα της ποιότητας κατασκευής υπέρ του Οργανισμού».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΣΚ αναφέρουν ακόμη ότι «109 έργα απεντάχθηκαν από τις προγραμματικές συμβάσεις και επανήλθαν στο ΟΣΚ, καθώς οι Δήμοι δεν μπορούσαν να τα φέρουν σε πέρας»

Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί, ο ΟΣΚ θα συγχωνευθεί το προσεχές διάστημα με τις εταιρίες ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΜΙΣ σε έναν οργανισμό υπό την ονομασία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ».

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ζητούν την ενίσχυση του οργανισμού με άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων και τριπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης «ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με επάρκεια οι σημαντικές ανάγκες στη Δημόσια Σχολική Στέγη».

xtk είπε...

OI ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ.


Β΄ΕΛΜΕ EΒΡΟΥ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου τέσσερεις μαθητές του ΕΠΑΛ Ορεστιάδας δικάζονται από αναβολή, για τις καταλήψεις του 2009. Παράλληλα στην Αλεξανδρούπολη καλούνται σε προανάκριση για τις καταλήψεις του Οκτωβρίου 2011, 72 μαθητές μέλη των 15μελών μαθητικών συμβουλίων της πόλης και μάλιστα κάποιοι από αυτούς την ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς!!

Οι μαθητικές καταλήψεις είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αντίδραση στη χρόνια κρίση που μαστίζει το εκπαιδευτικό σύστημα και στο ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν στη νέα γενιά, η χρεοκοπημένη «κοινωνία της αγοράς» και οι πολιτικές που την υπηρετούν.
Η Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε εισαγγελική και αστυνομική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου. Είναι ανεπίτρεπτο να σύρονται στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια ανήλικοι μαθητές και μαθήτριες. Η ποινικοποίηση των μαθητών αγώνων είναι παλιά πρακτική, που έφθασε στο απόγειό της με την «πράξη νομοθετικού περιεχομένου», που θεσπίσθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με βάση την οποία σύρθηκαν στα δικαστήρια εκατοντάδες μαθητές που κινητοποιήθηκαν ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές και τους αγώνες τους και οφείλουν να καταδικαστούν από κάθε προοδευτικό και σκεπτόμενο άνθρωπο.
Δηλώνουμε πως μαζί με τους μαθητές, τους γονείς, όλο το λαό θα αγωνιστούμε για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που κατεδαφίζει ότι έχει απομείνει από τα δικαιώματα της νεολαίας και του λαού. Οι λαϊκές ανάγκες, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δείχνουν το δρόμο του αγώνα.

Αναγνώστες