Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

«Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 28ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Στο ΔΣ αυτό δεν προσκληθήκαμε να συμμετέχουμε παρά το ότι αφορούσε θέματα Παιδείας κι ιδιαίτερα το σοβαρότατο πρόβλημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων κι είχε αναφερθεί η σύγκλησή του ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση στις 21/2/11.

Τότε, μετά από τις συνεχείς κι επίμονες παρεμβάσεις μας, είχε προαναγγελθεί η συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου για θέματα Παιδείας, με την διαβεβαίωση από τον Δήμαρχο ότι αυτά θα τεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και θα πάρει αποφάσεις. Τις θέσεις μας είχαμε καταθέσει εγγράφως και εγκαίρως στον Πρόεδρο του Δ.Σ. όπως μας είχε ζητηθεί. Όμως, εκείνος εδέησε να μας ενημερώσει το μεσημέρι της 28ης και μετά από πίεση τηλεφωνικά της Προέδρου του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Και σε ό,τι αφορά το θέμα συγκρότησης της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου, πάλι δεν έγινε σχετική ενημέρωση προς την ΕΛΜΕ.
Τις διαμαρτυρίες και τις αντιρρήσεις μας για τέτοιου είδους μεθοδεύσεις κι αποκλεισμούς, τις διατυπώσαμε στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 28/2/, μαζί με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ και τονίσαμε την ανάγκη να εξεταστούν σε βάθος τα θέματα και προβλήματα Παιδείας της περιοχής.
Στο τέλος της συνεδρίασης ο Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά για τα αποτελέσματα της συνάντησης των Δημάρχων της χώρας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε ό,τι αφορά το Δήμο Φυλής. Είχε αναφέρει ο ίδιος στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, ότι μπορεί να μην παρίστατο στη συνάντηση αυτή διότι δεν υπήρχε λόγος, αλλά τελικά έφερε το θέμα στο ΔΣ εκ των υστέρων και χωρίς δυνατότητα τοποθέτησης και απόφασης. Ο Δήμαρχος μας διάβασε την εισήγηση του Διευθυντή Δ. Εκπ/σης Δ. Αττικής ως απόφαση του Υπουργείου και επέλεξε να μην θέσει το θέμα των συγχωνεύσεων στο ΔΣ. όπως ακριβώς ήταν η επιλογή του Υπουργείου με την οποία ταυτίστηκε. Άραγε ποιος παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια στο Δήμο;
Με βάση την ενημέρωση αυτή, τα αποτελέσματα για την περιοχή είναι πραγματικά θετικά αφού καμιά συγχώνευση, συνένωση, κατάργηση ή μετακίνηση δεν εγκρίθηκε. Είναι μια μεγάλη νίκη της τοπικής κοινωνίας που σύσσωμη αντιτάχθηκε στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης που προέβλεπε την συγχώνευση ή κατάργηση των 5 από τα 15 σχολεία ΔΕ του Δήμου.
Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, οι γονείς με τους συλλόγους και τις ενώσεις τους κι οι μαθητές συγκρούστηκαν με επιτυχία με αυτόν τον παραλογισμό των βάναυσων οικονομικών περικοπών που εμφανιζόταν με μανδύα παιδαγωγικό και κοινωνικό. Όμως, υπήρξε μια κατάργηση αναπάντεχη, αδικαιολόγητη κι άδικη, αυτή της Λυκειακής τάξης, με 34 εργαζόμενους μαθητές, του Εσπερινού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων. Έρχεται να προστεθεί στην κατάργηση των Αθλητικών τμημάτων στο 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων από 1/1/2011, με πανελλαδική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
Ένας από τους Αντιδήμαρχους επιτέθηκε με υποτιμητικό ύφος στην Πρόεδρο της ΕΛΜΕ για έλλειψη σεβασμού κι υστεροβουλία. Παρεμβήκαμε δυναμικά εγκαλώντας τον και τον διακόψαμε. Έπειτα ο Πρόεδρος της ΠΕκπ/σης ανέφερε σοβαρά οικονομικά προβλήματα των δημοτικών σχολείων και δέχθηκε επίθεση από τον ίδιο το Δήμαρχο γιατί οι εκπαιδευτικοί παρανομούν παίρνοντας χρήματα από τους γονείς. Τον Δήμαρχο υποστήριξε ο τέως Αντιδήμαρχος Παιδείας καταγγέλλοντας μερίδα συναδέλφων για παράνομη συγκέντρωση χρημάτων. Ό,τι ποσά ή υλικά δίνουν οι Σύλλογοι Γονέων για τα παιδιά τους, εξαιτίας της αδράνειας και της αδιαφορίας του Δήμου, θεωρούν ότι τα ιδιοποιούνται οι εκπαιδευτικοί.
Καταγγέλλουμε την ανοίκεια και μεθοδευμένη αυτή επίθεση και επιστρέφουμε τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Οι εκπαιδευτικοί της ΠΕ & ΔΕ της περιοχής μας θα συνεχίζουν να αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις μαζί με τους γονείς και τους μαθητές κι όσους άλλους θα συμβάλλουν, ώστε να έχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες στα σχολεία του Δήμου Φυλής.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ το Δήμου Φυλής τη Δευτέρα 28/2/11, ο Δήμαρχος μας ανάγνωσε την εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής ως ενημέρωση μετά τη συνάντηση των Δημάρχων της χώρας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε ό,τι αφορά το Δήμο Φυλής. Δηλαδή δεν τέθηκε θέμα έκφρασης απόψεων του Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να παρθεί κάποια απόφαση από αυτό όπως μας είχε διαβεβαιώσει ο Δήμαρχος σε προηγούμενες συναντήσεις με την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι προτάσεις για την περιοχή, ήταν γενικά θετικές αφού, όπως αναφέρει στην εισήγηση του ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, καμιά συγχώνευση ή συνένωση ή κατάργηση ή μετακίνηση σχολείου δεν προτάθηκε τελικά μετά από «σθεναρή αντίσταση της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Όμως, ο διευθυντής εκπαίδευσης εισηγείται μια κατάργηση αναπάντεχη, αδικαιολόγητη κι άδικη. Προτείνει την κατάργηση της Λυκειακής τάξης του Εσπερινού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων με 34 εργαζόμενους μαθητές, που είναι κατανεμημένοι σε 2 τμήματα. Κι αυτό έρχεται να προστεθεί και στην κατάργηση των Αθλητικών τμημάτων στο 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων.
Η αιτιολόγηση γι’ αυτήν την απόφαση, ότι το καθεστώς υποδοχής του ΟΑΕΔ θα αλλάξει και πλέον δεν θα χρειάζεται η παρακολούθηση της Α΄Λυκείου δεν είναι επαρκής λόγος για κατάργηση, αφού δεν είναι ο ΟΑΕΔ ο μόνος προορισμός για τους μαθητές αυτούς, αλλά και η Εσπερινή Επαγγελματική Εκπαίδευση, που όμως είναι σε άλλους Δήμους.
Επιπλέον το Εσπερινό Γυμνάσιο είναι το μοναδικό, όχι μόνο στο νέο Δήμο Φυλής, αλλά και σε ακτίνα 5-7 χιλιομέτρων και η πρόσβαση προς τα γειτονικά εσπερινά λύκεια είναι αρκετά έως πολύ δυσχερής. Ο Δήμος μας είναι στην άκρη της Πρωτεύουσας και δεν υπάρχει συχνή διέλευση λεωφορείων (Η γραμμή Ελευσίνα–Αχαρνές κάθε ώρα και καταργήθηκε η Α12, Αθήνα–Φυλή).
Το εσπερινό Λύκειο ξεκίνησε με την Α΄ τάξη πριν 3 χρόνια, είναι δηλαδή ένα νέο σχολείο. Η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας είτε από την Διοίκηση είτε από τον Δήμο για την ύπαρξη και τη χρησιμότητά του φαίνεται ήταν ανεπαρκής. Η «ανησυχία» της Διοίκησης και του Δήμου για την αυξημένη μαθητική διαρροή και τη σχολική εγκατάλειψη στην περιοχή μας φαίνεται επιδερμική αφού με την κατάργηση της Α΄ Λυκείου του Εσπερινού, σπρώχνουν ακόμη 34 εργαζόμενους μαθητές προς άλλες περιοχές και λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης πιθανότατα στη σχολική εγκατάλειψη. Είναι, όμως, αδικία νέοι εργαζόμενοι που ζουν κι εργάζονται σε μία εργατούπολη να βλέπουν να καταστρατηγείται το δικαίωμά τους για μόρφωση που με τόσο κόπο παλεύουν να υλοποιήσουν.
Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα θα αγωνιστούμε αποφασιστικά και συντονισμένα για να ανατρέψουμε αυτήν την κατάφωρη αδικία σε βάρος των εργαζόμενων μαθητών μας και των οικογενειών τους.
ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

Ο Σύλλογος Καθηγητών του Εσπερινού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων με Λυκειακές Τάξεις ομόφωνα εκφράζει την αντίθεσή του στην εισήγηση της Διοίκησης να καταργήσει τις Λυκειακές Τάξεις του σχολείου μας.

Η απόφαση για την ίδρυση των Λυκειακών Τάξεων από το σχολικό έτος 2007-2008 λειτούργησε θετικά καθώς από την πρώτη στιγμή υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από μαθητές, με αποτέλεσμα να λειτουργεί η Α΄ Λυκείου με δύο τμήματα. Έτσι, η ίδρυση αυτή έδωσε κίνητρο σε πολλούς μαθητές της περιοχής να συνεχίσουν τη φοίτηση μετά το Γυμνάσιο καθώς και την ευκαιρία να αποκτήσουν μια καλύτερη γενική κατάρτιση αλλά και να φοιτήσουν, μετά την Α΄Λυκείου, σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και στις ΕΠΑΣ.

Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι το σύνολο των μαθητών είναι εργαζόμενοι και συνεπώς η μετακίνησή τους σε άλλες περιοχές με την κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων θα είναι δύσκολη, αφού τα πλησιέστερα Εσπερινά Σχολεία απέχουν 5 και 10 χιλιόμετρα και η συγκοινωνία δεν εξυπηρετεί.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η πληροφορία της κατάργησης των Λυκειακών Τάξεων έχει αναστατώσει τους μαθητές μας, οι οποίοι αποφάσισαν να κινητοποιηθούν ανάλογα.

Συνεπώς, ζητάμε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που ανήκει το σχολείο μας και από την τοπική αυτοδιοίκηση να επανεξετάσουν το θέμα λαμβάνοντας υπ΄ όψη τις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων αυτής.

Ο Διευθυντής
Απόστολος Ασφής

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΣΤΟ Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ, 21/2/11

Στους παριστάμενους στο Δημοτικό Συμβούλιο ήμασταν και 50 περίπου άτομα από τη σχολική κοινότητα για να θέσουμε τα κατεπείγοντα θέματα Παιδείας της περιοχής, δηλαδή, των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων και των δραστικών περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες. Ήταν παρόντα μέλη των ΔΣ της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ, της Ένωσης και Συλλόγων Γονέων του Δήμου, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Στην αρχή της διαδικασίας παρεμβήκαμε για να συζητηθούν τα θέματα αυτά προ ημερησίας διατάξεως, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα τους. Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης υποστήριξε το αίτημα αυτό, έχοντας τη δυνατότητα από τον κανονισμό να πετύχει τη συζήτησή του εκτάκτως. Ο Πρόεδρος του ΔΣ αρνήθηκε παραπέμποντας το θέμα σε επόμενο ΔΣ.
Στη δική μας επιμονή να τεθεί το θέμα δίχως άλλη καθυστέρηση εξαιτίας της επικείμενης ενημέρωσης και συνάντησης των Δημάρχων με την αρμόδια Υφυπουργό, κα Χριστοφιλοπούλου, στις 28/2/11, ο ίδιος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να την συναντήσει άμεσα κι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις. Εμείς τονίσαμε ότι η σχετική υπουργική εγκύκλιος προβλέπει, αν δεν επιβάλλει, τη συνάντηση και την ενημέρωση, όπου όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας οφείλουν να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά. Εκείνος επέμενε στην δική του θέση ως το τέλος παραπέμποντας σε επόμενο ΔΣ, αλλά μετά τη συνάντηση στις 28/2/11.
Τότε παρενέβησαν κι οι άλλες 2 παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, ζητώντας, όπως δικαιούνται, να τεθεί το θέμα της Παιδείας προ ημερησίας διατάξεως. Ο Πρόεδρος του ΔΣ, και όλη η Συμπολίτευση σιωπηρά, αρνήθηκαν τη συζήτηση κατ΄ επανάληψη παρά την επιμονή μας και τις εκκλήσεις για νομιμότητα και των 13 Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης.
Με την εμμονή τους ο Πρόεδρος, ο Δήμαρχος κι η υπόλοιπη Συμπολίτευση παρέβησαν πραξικοπηματικά τους δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας του ΔΣ. Σε αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης κι αντεγκλήσεων, που κράτησε περίπου 40 λεπτά, τα 50 άτομα της σχολικής κοινότητας λοιδορηθήκαμε με φράσεις όπως: «παίζετε θέατρο».

Με αυτήν και τη γενικότερα απαράδεκτη στάση της η Συμπολίτευση έδειξε ότι αντιμετωπίζει την Παιδεία στην περιοχή ως θέμα δευτερεύον, αν όχι τριτεύον, κι οι προθέσεις της παραμένουν αδιευκρίνιστες έως ύποπτες. Άλλωστε, οι δηλώσεις του Δημάρχου για σχεδιασμό σε ομοφωνία δήθεν με την σχολική κοινότητα συνδέονται με σχέδια για «400άρια σχολεία για παιδαγωγικούς λόγους…», για «κατάργηση 2 Διευθυντών, όπου υπάρχουν, ώστε να μείνει ένας», δηλαδή, για κατάργηση σχολείων και τέλος για εγκατάσταση καμερών στα σχολεία αντί για τους φύλακες που επανειλημμένα έχουμε ζητήσει κι είναι η πάγια θέση της ΕΛΜΕ.
Η αναφορά του ότι το Εσπερινό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων δεν συρρικνώνεται, αποδείχθηκε έωλη καθώς την επόμενη ημέρα στην Ελευσίνα, ο Διευθυντής ΔΕ δήλωσε ότι η Λυκειακή τάξη του Εσπερινού Γυμνασίου θα καταργηθεί.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ, 22/2/11

Στην παράσταση, εκτός από το ΔΣ της ΕΛΜΕ μας, συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Ελευσίνας, Σύλλογοι Γονέων και μαθητές από την Ελευσίνα. Στη συνάντηση με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης τέθηκαν τα εξής θέματα:
1) Συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων
2) Τμήματα με ανώτατο όριο τους 25 μαθητές.

Για το πρώτο θέμα ο Διευθυντής ΔΕ δήλωσε ότι η εισήγηση του θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο ώστε όλοι να είναι ενήμεροι για τις θέσεις του. Άφηνε να εννοηθεί σε όλους τους τόνους ότι θα είναι ελάχιστες και σε σύμφωνη γνώμη με τους εκπαιδευτικούς και τις Δημοτικές Αρχές. Όμως, κατά την ολοκλήρωση της παράστασης, μετά από επίμονες ερωτήσεις μας επανέλαβε ότι η Λυκειακή τάξη (με 33 μαθητές) του Εσπερινού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων θα καταργηθεί. Κι αυτό έρχεται να προστεθεί στην κατάργηση των Αθλητικών τμημάτων στο 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων από τον Ιανουάριο του 2011, μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας πανελλαδικά.
Η «ανησυχία» της Διοίκησης και του Δήμου για την αυξημένη μαθητική διαρροή και τη σχολική εγκατάλειψη στην περιοχή μας φαίνεται να είναι πλαστή, αφού με την κατάργηση της Α΄ Λυκείου του Εσπερινού, διώχνουν 33 εργαζόμενους μαθητές προς τη σχολική εγκατάλειψη.
Για το δεύτερο θέμα, το ζήτημα των τμημάτων, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας, ο Διευθυντής ΔΕ αρνήθηκε να πει με ποια συγκεκριμένα κριτήρια θα προτείνει τη συγκρότησή τους. Ανέφερε ότι το θέμα είναι πρόωρο, αφού το Υπουργείο δεν έχει στείλει εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις.
Από την πλευρά του κάθε σχολείο θα εξεταστεί κατά περίπτωση στη διαδικασία αυτή. Όμως, μπορεί να τα συγκροτήσει και το Υπουργείο με βάση το στοιχεία που του αποστέλλει κάθε σχολική μονάδα ηλεκτρονικά. Τέλος ήταν αντίθετος με τη λογική ότι τα μικρά τμήματα δίνουν περισσότερες παιδαγωγικές και διδακτικές ευκαιρίες, καθώς κι ότι συμβάλλουν στη μείωση της μαθητικής διαρροής.

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι να κατανοήσουμε τα παιδαγωγικά κριτήρια της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής και το πως υλοποιείται το "πρώτα ο μαθητής", ας απευθυνθούμε μέσω ΕΛΜΕ ή συλλόγων δασκάλων ή δημοτικών σχημάτων στον Δήμο της περιοχής μας, στις δημοτικές επιτροπές παιδείας, να βρούμε τα αντίστοιχα στοιχεία. Μας είναι χρήσιμα από κάθε άποψη.

* Τα χρήματα μιας χρονιάς δεν εκταμιεύονται και καταναλώνονται άμεσα. Πχ στον Δήμο Περάματος ακόμα δεν έχει πάει στα σχολεία η 3η δόση του 2010. Το λέω αυτό γιατί η απότομη μείωση του 2010, θα φέρει δραματικές συνέπειες το 2011 και από 'κει και πέρα πάει συσσωρευτικά. Μέχρι τώρα οι συνέπειες έχουν φανεί στην πρωτοβάθμια και στην βόρεια Ελλάδα λόγω κρύου και αυξημένων αναγκών για θέρμανση.
** Για το τί θα δοθεί το 2011 δεν έχουμε ακόμα εικόνα. Όμως με βάση τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού και με βάση τα 500 εκ ευρώ που ορίζει το μνημόνιο ότι θα περικόπτει κάθε έτος από τους Δήμους, είναι σχεδόν απίθανο να ξεπεράσουμε την χρηματοδότηση του 2010 που είναι ήδη μειωμένη στο μισό.
*** Από Καλλιθέα και Χανιά που έχω δει μια αντίστοιχη εικόνα τα στοιχεία είναι τα ίδια. 45%-55% μείωση, το σωτήριο έτος 0 μ. Μ.
ΑΠΟ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αναγνώστες