Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Έργα & Ημέρες

ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΝΤ…
ΟΙ ΜΕΡΕΣ «ΤΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΣΑΣ» ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ!

·Όταν τις πόρτες στο βράχο της Ακρόπολης «ανοίγουν» τα ΜΑΤ, που ρίχνουν χημικά και τραμπουκίζουν ενάντια σε συμβασιούχους που ζητούν τα δεδουλευμένα τους και απαιτούν το αυτονόητο, το δικαίωμα στην εργασία…
·Όταν «για λόγους περιστολής δαπανών» μαθητές εκδιώκονται από τα σχολεία τους και «μεταφέρονται» σαν εμπορεύματα σε άλλα σχολεία, ενίοτε απομακρυσμένα και οπωσδήποτε όχι της επιλογής τους, [βλ. και το προχθεσινό συμβάν των μαθητών της 3ης Λυκείου του 3ου ΕΠΑΛ Περιστερίου, με απόφαση των Κ. Αλεξανδρόπουλου – προϊσταμένου Τεχνικής Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, Γ. Ζαφειρακίδη – Διευθυντή Γ’ Αθήνας και Γ. Κουμέντου, του «γνωστού» περιφερειάρχη]…
·Όταν τα σχολεία αδυνατούν να καλύψουν τα εντελώς απαραίτητα λειτουργικά τους έξοδα, αφού επίσης «για λόγους περιστολής δαπανών» έχει περικοπεί η χρηματοδότησή τους κατά 66%!
·Όταν τα κενά στα σχολεία ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων βοούν, παρ’ όλο που γεμίσανε ασφυκτικά τις αίθουσες ακόμα και με 30 μαθητές, παρ’ όλο που μετακινήθηκαν βίαια και παράνομα χιλιάδες εκπαιδευτικοί από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, παρ’ όλο που «οι καθηγητές περίσσευαν» κατά την υπουργό παιδείας-τρόφιμο της Λέσχης Bilderberg …
·Όταν ετοιμάζουν για τα παιδιά του λαού μας ένα Λύκειο που θα βγάζει αναλφάβητους ηλίθιους, χωρίς καμιά γνώση των νόμων της φύσης και της κοινωνίας, χωρίς μνήμη και κρίση…
·Όταν ετοιμάζουν ένα μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθούς γαλέρας-ιδιωτικού τομέα [700-1000 ευρώ και αυτά υπό την αίρεση της «αξιολόγησης»]…
·Όταν σχεδιάζουν την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, όπως προμηνύει η πρόταση της διοίκησης του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) να μην καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους!
·Όταν λένε ευθαρσώς στους εργαζόμενους ότι το Υποδουλωτικό Μνημόνιο θα είναι διαρκείας και …όποιος αντέξει

ΤΟΤΕ, ΜΗΝ ΣΑΣ ΞΕΓΕΛΑΕΙ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΝΗΝΕΜΙΑ,
ΟΙ ΜΕΡΕΣ «ΤΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΣΑΣ» ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ!

ΑΘΗΝΑ, 14/10/2010, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα ΜΑΤ δεν ήρθαν ακόμη στα σχολεία, αλλά η καταστολή ξαναήρθε με το έγγραφο της Εισαγγελίας Αθηνών.

Αναλυτικότερα, στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με θέμα "ενδεχόμενη κατάληψη Σχολείου" που κοινοποιείται μέσω των περιφερειακών διευθύνσεων ζητείται από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να πράξουν τα εξής: "Να αναφέρουν εγγράφως προς το Γραφείο Εκπαίδευσης" ότι το σχολείο τελεί υπό κατάληψη την ίδια ημέρα που εκδηλώνεται αυτή. "Να ενημερώσουν εγγράφως το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής ότι το Σχολείο τελεί υπό κατάληψη. Να ενημερώσουν τους γονείς των καταληψιών-μαθητών, που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Σχολείου, ότι η ευθύνη για ό,τι συμβεί επιβαρύνει αυτούς, δεδομένου ότι οι μαθητές είναι ανήλικοι". Τέλος, δίνεται η εντολή, "την ίδια ημέρα ει δυνατόν να καλέσετε τους γονείς όλων των μαθητών σε σχολικό συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις".

Βάσει παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας η αστυνομία ρωτά διευθυντές αν υπάρχει κατάληψη στο σχολείο τους, αν έχουν γίνει καταστροφές κλπ., αν χρειάζεται παρέμβασή της αστυνομίας για την απομάκρυνση των καταληψιών, ενώ ζητούνται και ονόματα μαθητών που πρωτοστάτησαν. Το έγγραφο που έστειλε η εισαγγελέας στη ΓΑΔΑ στις 8 Οκτώβρη αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Παρακαλούμε να διενεργήσετε προκαταρκτική εξέταση για κάθε σχολείο που τελεί υπό κατάληψη, προς εξακρίβωση των αδικημάτων των άρθρων 330, 360, 334 παρ. 3, 381 παρ.1, 382 ΠΚ κ.ά. Προς τούτο, λάβετε καταθέσεις, ιδίως των Διευθυντών των σχολείων και μελών του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ακολούθως δε να μας υποβάλετε τις σχετικές σχηματισθείσες δικογραφίες, ενώ σε κάθε περίπτωση, που συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία».

Τα περιστατικά είναι καθημερινά.

Ανώνυμος είπε...

ι μαθητικές κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες ΚΑΙ στη Γαλλία:
Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν χαρακτήρισε «ανεύθυνους» τους εκπροσώπους της Ακροαριστεράς και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, «που βγάζουν τους νέους από τα 15 χρόνια τους στο δρόμο».
Είναι η πρώτη φορά που στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων συμμετείχαν μαζικά μαθητές και φοιτητές. Σε γενικές συνελεύσεις τους αποφάσισαν την κατάληψη σχολικών κτιρίων με το σύνθημα «σχολές νεκρές». Στις διαδηλώσεις το σύνθημά τους ήταν «Σαρκό, οι νέοι κατέβηκαν στο δρόμο, ξόφλησες». Σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής εκπαίδευσης σε 400 λύκεια από τα 4.302 έχουν γίνει καταλήψεις. Το ποσοστό των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στις απεργίες έφτασε στο 48%, σύμφωνα με τα συνδικάτα, 22,13% για την αστυνομία. Ο Νικόλα Σαρκοζί φοβάται κλιμάκωση στις κινητοποιήσεις της νεολαίας γιατί, όποτε κατέβηκαν στο δρόμο οι νέοι, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να αποσύρουν νομοσχέδια.
(πηγή: Ελευθεροτυπία 13/10/2010)
ΝΒ:
Η ηλικία ποινικού καταλογισμού στη Γαλλία είναι στα 13 χρόνια βάσει Σαρκοζικής μεταρρύθμισης.

Ανώνυμος είπε...

O βουλευτής Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε (13/10/2010) την εξής δήλωση:
Μεθόδους που δεν συνάδουν με δημοκρατικές κοινωνίες εφαρμόζει η κυβέρνηση στέλνοντας την αστυνομία να αναζητά τους υποκινητές των σχολικών καταλήψεων σε δωδεκάχρονα και δεκαπεντάχρονα παιδιά, παραβλέποντας τα δεκάδες προβλήματα υποδομών και λειτουργίας των σχολείων που απασχολούν τους μαθητές και όχι μόνον. Πρόκειται για μία επικίνδυνη μορφή αυταρχισμού που πλήττει καίρια το δημοκρατικό πνεύμα της λειτουργίας του σχολείου και επιχειρεί να ανατρέψει την σχέση των εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους αφού καθ΄ υπόδειξη του Υπουργείου οι εκπαιδευτικοί καλούνται να καταδώσουν τους μαθητές τους στην αστυνομία. Οι μαθητές γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα των σχολείων, γιατί τα βιώνουν καθημερινά. Με τόσο ζοφερό σχολικό παρόν και τόσο δυσοίωνο μέλλον οι υποκινητές περισσεύουν.
Έχοντας ως όχημα τον πιο αγοραίο λαϊκισμό, στη συγκεκριμένη περίπτωση το δήθεν ενδιαφέρον για την τύχη των μαθητών, η συγκεκριμένη στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας τελικά υπηρετεί τα πιο ζωτικά συμφέροντα των ισχυρών της κοινωνίας μας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ανελεύθερη και δογματική πολιτική παρέμβαση, που θέλει το σχολείο ως ιδεολογικό μηχανισμό της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και τους μαθητές ως γρανάζια. Αρωγός σε αυτή την πολιτική είναι η επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Ν. 2811/2000) που ενεργοποιείται στις μέρες μας ποινικοποιώντας τις μαθητικές καταλήψεις.
Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να σταματήσει άμεσα την εμπλοκή της αστυνομίας στη σχολική ζωή και να αποσύρει πάραυτα τη σχετική εγκύκλιο που έχει αποστείλει στις Σχολικές Μονάδες μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων, βάση της οποίας η αστυνομία προβαίνει στις καταγγελθείσες έρευνες. Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει.

Ανώνυμος είπε...

Η πρόταση του Γ. Παπανδρέου προκαλεί αρκετό ενδιαφέρον, αλλά και διαφωνίες. Από τη μια, είναι ενδιαφέρον που τραβάει την προσοχή σε μια τεχνολογία σχετικά καινούργια και για τους περισσότερους στην Ελλάδα άγνωστη. Από την άλλη, η πρότασή του έχει κάτι το επικοινωνιακό. Υπάρχει μια δόση εντυπωσιασμού, να πούμε κάτι που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και των πολιτών. Και υπάρχει μια ισχυρή δόση αποπροσανατολισμού, η κυβέρνηση επιβάλλει μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αρνείται να διορίσει εκπαιδευτικούς στη θέση αυτών που συνταξιοδοτούνται, σχεδιάζει ένα σχολείο που θα είναι πιο επικεντρωμένο στις εξετάσεις και συγχρόνως θέλει να δώσει μια αίσθηση οράματος, να παρουσιάσει θέματα όπως τα κτίρια ή οι διορισμοί εκπαιδευτικών ως μίζερα και να υποσχεθεί ένα άλμα προς το μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

Η εγκύκλιος της υφυπουργού Χριστοφιλοπούλου «διευκρινίζει» ότι το ωράριο των συναδέλφων αυτών είναι 21 ώρες.
Επισημαίνουμε τα εξής :
1.Το κείμενο της υφυπουργού ΔΕΝ ΕΧΕΙ την μορφή της υπουργικής απόφασης (όπως π.χ. η απόφαση για τη δημιουργία των 800 ολοήμερων – το γράφει στην αρχή) αλλά αποτελεί διευκρινιστική εγκύκλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορεί να εκδώσει υπουργική απόφαση που είναι αντίθετη στο νόμο, όπως αυτή.
2.Το νομικό πλαίσιο στην εκπαίδευση προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί διατίθενται στην ΠΕ για τη συμπλήρωση – κάλυψη του ωραρίου τους.
3.Η διευκρινιστική εγκύκλιος της υφ. Χριστοφιλοπούλυου είναι παντελώς αστήρικτη και αυθαίρετη καθώς δεν προβλέπεται πουθενά σε κανένα νόμο του ελληνικού κράτους ωράριο 21 ώρες για όλους ανεξάρτητα με τα χρόνια υπηρεσίας. Κατά συνέπεια νομοθέτηση καινούργιου ωραρίου και μάλιστα με διευκρινιστική εγκύκλιο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Αν η διοίκηση και το Υπουργείο είχε τη νομική δυνατότητα θα επέβαλε στους συναδέλφους της ΔΕ το ωράριο της ΠΕ αλλά αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και γι αυτό δεν το κάνει.

Η καταστρατήγηση του ωραρίου στους συναδέλφους της μας αφορά όλους και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ:
Οι συνάδελφοι της ΔΕ να μην αποδέχονται καμία ώρα παραπάνω από το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο με καμία μορφή (ούτε επιμήκυνση ούτε ως υπερωρία.) για το σκοπό αυτό να καταθέτουν ένσταση (σχέδιο της ΟΛΜΕ)
• Οι σύλλογοι διδασκόντων να βάζουν ένσταση στην έγκριση του προγράμματος όταν αυτό προβλέπει την ανάθεση παραπάνω ωρών σε κάποιο συνάδελφο.
• Οι δ/ντες των σχολείων, να μην αναθέτουν παραπάνω ώρες στους συναδέλφους από τη ΔΕ. Πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση δικαστικής διεκδίκησης αποζημίωσης (ηθικής και υλικής) υπεύθυνος είναι αυτός που αναθέτει τις ώρες.

MLOG είπε...

Η δημοτική παράταξη της Ανοιχτής Πόλης αντέδρασε εκφράζοντας «οργή γιατί η αυταρχικότητα και η αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά κάθε όριο. Γιατί θυμίζει μαύρες εποχές της ελληνικής ιστορίας που η τρομοκράτηση, η κρατική και αστυνομική παρέμβαση και ο χαφιεδισμός ήταν η κυρίαρχη κρατική πολιτική. Γιατί δείχνει ότι το υπουργείο Παιδείας επιλέγει τις δυνάμεις καταστολής για να διαχειριστούν τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης. [...] Γιατί, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες της Άννας Διαμαντοπούλου, διαφαίνεται ότι η εκπαιδευτική πολιτική στην εποχή του μνημονίου και του Καλλικράτη σημαίνει διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενίσχυση των ταξικών φραγμών και ουσιαστικός αποκλεισμός για τα φτωχότερα στρώματα, παράδοση του σχολείου και του πανεπιστημίου στις επιχειρήσεις και επίθεση στο κίνημα της νεολαίας και στους εκπαιδευτικούς. Γιατί οι εκφραστές της αστικής πολιτικής έχουν καταλάβει ότι ο κοινωνικός μεσαίωνας που διαμορφώνουν θα βρει απέναντι του κοινωνικές αντιστάσεις και γι’ αυτό επιλέγουν την καταστολή και τον αυταρχισμό. [...] Εμείς δηλώνουμε ότι θα είμαστε μαζί με κάθε αγωνιζόμενο μαθητή και νέο. Καμία ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Μαζί με τους γονείς και τους πολίτες που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες στα σχολεία, όπως στις λαϊκές συνοικίες της Δ υ τ ι κ ή ς Α τ τ ι κ ή ς, όπου το πρόβλημα της σ τ έ γ α σ η ς των σχολείων είναι σημαντικό».
(Πηγή:http://www.epohi.gr/portal/koinonia/7987-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ-ΚΑΙ-ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ-ΣΕ-ΣΧΟΛΕΙΑ)

Ανώνυμος είπε...

Βία από εξωσχολικούς

Τις τελευταίες μέρες σε σχολεία της περιοχής μας παρατηρείται συχνά, έντονη παραβατική συμπεριφορά από εξωσχολικά στοιχεία, σε τέτοιο βαθμό ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να νοιώθουν σα να βρίσκονται σ΄ ένα ξέφραγο αμπέλι. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να κινδυνεύσει άμεσα η σωματική ακεραιότητα συναδέλφου την ώρα της εργασίας του εξαιτίας απρόκλητης επίθεσης που δέχθηκε από άτομο εξωσχολικό.

Το ΔΣ είχε συναντήσεις με τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων, όπου το σοβαρό αυτό πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση, με γονείς, τον Προϊστάμενο του 2ου Γραφείου και το Διευθυντή ΔΕΔΑ στην Ελευσίνα.

Μέσα από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε η ανάγκη για μια σειρά από μέτρα και δράσεις στην περιοχή. Στόχος να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και να πιεστεί η δημοτική αρχή κι οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς για να λάβουν μέτρα επιτέλους αποτελεσματικά κι όχι μέτρα-πυροτεχνήματα στην αντιμετώπιση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος που γνωρίζει μεγάλη έξαρση και στην τοπική κοινωνία γενικότερα.

Η ΕΛΜΕ υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που θα γίνει με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

MLOG είπε...

Υπάρχουν και νοήμονες εισαγγελείς. Επίκαιρη υπενθύμιση:
Αθώες έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας τις δασκάλες Στέλλα Πρωτονοταρίου και Ντενάντα Καρκάλο, που κατηγορούνταν για παράνομη παραχώρηση σχολικού χώρου. Π ι έ σ ε ι ς από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη διακοπή των εξωσχολικών μαθημάτων παιδιών μεταναστών είπε ότι δέχθηκε ο μηνυτής.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους, τονίζοντας: "Δυστυχώς καλούμαι να υποστηρίξω ένα κατηγορητήριο το οποίο δεν υποστηρίζεται από πραγματικά περιστατικά. Δεν διακρίνω την ελάχιστη ένδειξη μη νομιμότητας της πράξης των δύο κατηγορουμένων. Σε βάρος του προσωπικού της χρόνου ξεκίνησε μια δραστηριότητα για τα παιδιά. Αν κάποιος διαχωρίζει τα παιδιά σε ελληνόπουλα και αλβανόπουλα είναι προσωπικό του πρόβλημα".
Μηνυτής ήταν ο νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου Εμμ. Γιουτλάκης.
"Μου έδωσαν προφορικές εντολές για τις οποίες δ ε ν μ ε κ ά λ υ ψ α ν και βρέθηκα εκτεθειμένος. "Αν δεν μπορείς να μας διασφαλίσεις ότι θα καταργηθεί το πρόγραμμα, μπορεί να παραιτηθείς τώρα και να στείλουμε κάποιον άλλο στη θέση σου", μου είπαν. Έτσι, σταμάτησα τα μαθήματα και τώρα με θεωρούν φασίστα και ακροδεξιό", κατέθεσε ο μηνυτής Εμμ. Γιουτλάκης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη διακοπή των εθελοντικών μαθημάτων.
Ο κ. Γιουτλάκης κατονόμασε τον πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας το 2007, Δημ. Πλατή. "Η εντολή μου δόθηκε σ τ ο ό ν ο μ α της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ακολούθησα. Έκανα λάθος, έπρεπε να είχα παραιτηθεί" δήλωσε.
Όσο για τις δύο κατηγορούμενες, ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωσή τους, σημειώνοντας πως "κ α ν ε ί ς δ ε ν ω φ ε λ ή θ η κ ε ο ύ τ ε υ π έ σ τ η β λ ά β η" από τα επίμαχα φροντιστηριακά μαθήματα.
Αλήθεια, ποιό είναι το νομικό καθεστώς της κατάργησης τμημάτων ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ; Προφορικές εντολές στον Περιφερειάρχη στο όνομα...τού ΔΝΤ;
I like το σκεπτικό για την αθωωτική απόφαση. Ωφελείται ή υφίσταται βλάβη κανείς από τη διατήρησή τους;

MLOG είπε...

Γαλλία: Η κατάσταση το βράδυ της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου Επέκταση και ριζοσπαστικοποίηση του απεργιακού κινήματος
(...) Και τα 12 διυλιστήρια της χώρας παραμένουν υπό των έλεγχο των εργαζομένων τους και δεν λειτουργούν. Οι απεργιακές φρουρές τους δίνουν πετρέλαιο σε σχολεία, νοσοκομεία, και άλλες δημόσιες υπηρεσίες μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων.
· Ομάδες απεργών και υποστηρικτών τους, που αποτελούνται συνήθως από εργαζομένους στην ενέργεια, στους σιδηροδρόμους, στην υγεία, στις οδικές μεταφορές, στην εκπαίδευση, καθώς και από μαθητές και φοιτητές, μπλοκάρουν για μερικές ώρες ή και περισσότερο αεροδρόμια (Τουλούζη, Νάντ, Παρίσι, …), εθνικούς οδικούς άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές, κέντρα εφοδιασμού του Carrefour, γέφυρες, τράπεζες, ντεπό λεωφορείων και τραμ. Κονβόϊ των συνδικάτων μισθωτών φορτηγατζήδων μπλοκάρουν και επιβραδύνουν τη κίνηση σε μια ντουζίνα αυτοκινητοδρόμους.
· Διευρύνεται και σκληραίνει το απεργιακό κίνημα στη Μασσαλία και στο λιμάνι της, που είναι και προπύργιο της αμφισβήτησης του Σαρκοζί και της πολιτικής του. Οι δρόμοι της πόλης (όπως και δεκάδων άλλων γαλλικών πόλεων) γεμάτοι από τεράστιους σωρούς σκουπιδιών. Φέρνουν τη…Λεγεώνα των Ξένων για να τα μαζέψει…
· Διαδήλωση, κυρίως μαθητών, μπροστά στη Γερουσία. Ο ταχυδρόμος Ολιβιέ Μπεζανσενό (ηγέτης του ΝΡΑ) , μαζί με 50 συναδέλφους του μπλοκάρουν ένα ταχυδρομικό κέντρο διανομής στη Ναντέρ του Παρισιού, όπου σημειώθηκαν και σήμερα κάποιες συγκρούσεις νέων με την αστυνομία.
· Αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους ενωτικά διασυνδικαλιστικά και διεπαγγελματικά συντονιστικά όργανα σε επίπεδο περιφερειών και επαρχιών (Αρδέννες, Haute Loire…). Λειτουργούν με ανοικτές γενικές συνελεύσεις και συσπειρώνουν τους «από κάτω» ανεξάρτητα από το συνδικάτο τους και το επάγγελμά τους. Καλούν συνήθως τον πληθυσμό των περιοχών τους σε γενική ανανεωνόμενη απεργία (grève générale reconductible) με αίτημα την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου για τις συντάξεις(...)
· Κλιμακώνεται η κινητοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση των μαθητών. Χτες 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα συνδικάτα τους, η κινητοποίηση (καταλήψεις, μπλοκαρίσματα, αποχές, κλπ) αφορούσε περίπου 1.200 λύκεια σε όλη τη χώρα.
· Όλο και πιο σαφείς ενδείξεις ότι επίκειται κινητοποίηση και των φοιτητών. Γενικές συνελεύσεις σε δεκάδες πανεπιστήμια, κατάληψη και μπλοκάρισμα μιας ντουζίνας από αυτά. Πολλές γενικές συνελεύσεις αρκετά μαζικές. Μερικά πανεπιστήμια κλείνονται από τις ακαδημαϊκές αρχές για να προλάβουν τους φοιτητές.
· Συγκρούσεις νέων και ΜΑΤ στο κέντρο της Λυών. Ο (προ τριμήνου καταδικασμένος για ρατσισμό από γαλλικό δικαστήριο) υπουργός εσωτερικών Ορτεφέ, που επισκέπτεται τη Λυών, γιουχάρεται από περαστικούς. Συλλαμβάνονται και κρατούνται όσοι του φώναξαν «φασίστα», «ρατσιστή» και «δεν είσαι ευπρόσδεκτος στη Λυών». Ο ίδιος υπόσχεται να συντρίψει τους «αλήτες». Οι συλληφθέντες των τελευταίων ημερών έφτασαν τους 1.500 και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μαθητές.
· Συνεχίζονται και ξεπερνούν ήδη τις 600, οι ενωτικές συγκεντρώσεις των κομμάτων και οργανώσεων της πέραν της σοσιαλδημοκρατίας γαλλικής αριστεράς, σε εκατοντάδες γαλλικές πόλεις (ΚΚΓ, ΝΡΑ, Ενωτική Αριστερά, κλπ).
· Το Σοσιαλιστικό κόμμα απευθύνει δραματική έκκληση στη κυβέρνηση να αναστείλει τη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό στη Γερουσία προκειμένου «να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη χώρα». Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα. Η Γαλλία οδεύει ολοταχώς προς μετωπική σύγκρουση των αντίπαλων πολιτικών και κοινωνικών παρατάξεων, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές των ΜΜΕ στο Μάη του ’68…
ΠΗΓΗ: http://enekenperiodiko.blogspot.com/2010/10/o.html

MLOG είπε...

...και, συναφώς, συνέντευξη τού Στάθη Κουβελακη στο μπλογκ: http://aformi.wordpress.com/

Ανώνυμος είπε...

Της Δέσποινας Κουτσούμπα, μέλους ΔΣ Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς & Νήσων

Πολλές εικόνες το τελευταίο διάστημα δείχνουν αυτό που πραγματικά έχει εγκαθιδρυθεί ως κυβέρνηση στη χώρα: μια χούντα, που βασίζει την ύπαρξή της στις πλάτες της ΕΕ, του ΔΝΤ και των spreads, ως άλλη κυβέρνηση Τσολάκογλου. Η εικόνα της μπότας των ΜΑΤ μέσα στην Ακρόπολη, όμως, ίσως είναι η πιο ανατριχιαστική. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι για πρώτη φορά μετά το 1944, δυνάμεις επιβολής της τάξης κατέλαβαν τoν ιερό (ως άσυλο) βράχο! Ειρωνεία της χρονικής σύμπτωσης: μόλις δυο μέρες μετά τη φιέστα, πάνω στον ίδιο βράχο, για την απελευθέρωση της Αθήνας από τις δυνάμεις Κατοχής.
Το επικοινωνιακό μπαράζ που προηγήθηκε της εισβολής είχε το γνωστό μοτίβο: ασύστολα ψεύδη από την πολιτική ηγεσία, παρουσίαση των αιτημάτων των εργαζόμενων ως «εξωφρενικών» προνομίων, οιμωγές στα κανάλια για τον διεθνή διασυρμό της χώρας… Η εικόνα της άδειας Ακρόπολης, παραδομένης στα χημικά και τη βία, με τα ΜΑΤ να φυλάνε την (τύποις) ανοιχτή είσοδο, η εικόνα του ξυλοδαρμού δημοσιογράφων που έκανε τον γύρο του κόσμου, ήταν αρκετή απάντηση στο επιχείρημα του διασυρμού.
Σε ποιον ανήκει η Ακρόπολη, αν όχι πρώτ’ απ’ όλα στους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτήν; Άλλους απλήρωτους για μήνες, άλλους με την απειλή της απόλυσης στο τέλος του μήνα μετά από 10, 15, 22 χρόνια δουλειάς; Άλλους άνεργους γιατί το ελληνικό κράτος εφαρμόζει τον παραλογισμό της μάξιμουμ εργασίας των 24 μηνών, μετά από την οποία ο αρχαιολόγος, ο συντηρητής, ο εργάτης ανασκαφής, ο αρχαιοφύλακας είναι αναγκασμένος να αλλάξει καριέρα; Ο ελαστικά εργαζόμενος στο δημόσιο έχει ημερομηνία λήξεως –η ελαστική εργασία ποτέ!
Στην εποχή του Μνημονίου περισσεύει η απελπισία. Αυτή που έφερε τους συμβασιούχους του πολιτισμού στην απέλπιδα λύση της κατάληψης του χώρου εργασίας τους. Η απελπισία που όλο και πιο συχνά ανιχνεύεται στους χώρους δουλειάς, στο δρόμο, στη γειτονιά, στο καφενείο. Αυτή που οδηγεί όλο και περισσότερες κινητοποιήσεις εργαζομένων να ξεφεύγουν από τα «όρια» που ως τώρα είχαν συνηθίσει οι καθώς πρέπει συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι στα δελτία των 8.
Στην εποχή του Μνημονίου περισσεύει η αναλγησία. Αυτή που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι σε κάθε κοινωνικό πρόβλημα, σε κάθε εργασιακή απαίτηση, σε καθετί που δεν χωρά στα οικονομικά μεγέθη που υπαγορεύει η Τρόικα. Η επιστράτευση των ΜΑΤ και των κονδυλοφόρων, η μηδενική ανοχή, η ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού. Μετά τα stage, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους αγρότες, τους φορτηγατζήδες, ήταν η σειρά των συμβασιούχων να γευτούν τη διακριτική μεταχείριση του… υπαρκτού σοσιαλισμού!
Δεν θα νικήσει ούτε η απελπισία, ούτε η αναλγησία. Θα νικήσουν εκείνοι οι αγώνες που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τον εγκλεισμό στο χώρο τους, που θα μπορέσουν να συναντηθούν με τα ρυάκια της οργής και θα χτυπήσουν την καρδιά της κυβερνητικής «υπεροχής»: τη συστηματική απομόνωση κάθε κοινωνικής κατηγορίας προκειμένου να λοιδορηθεί και να ηττηθεί.
Μακάρι η Ακρόπολη να αποτελέσει το σημείο (χρονικό ή τοπικό, δεν έχει σημασία) όπου θα συναντηθούν τα ρυάκια της οργής για την εργασία ως «τρόπαιο» και όχι ως δικαίωμα, για τη φτώχεια και την εξαθλίωση που μας προσφέρουν, για τον «μισό μισθό-μισή ζωή» που μας επιβάλλουν. Γιατί έτσι θα αποτελέσει ζωντανό μνημείο δημοκρατίας και αντίστασης, πλάι στην Ακρόπολη του Γλέζου και του Σάντα, και όχι άψυχο κουφάρι να περιφέρει φτιασιδωμένα τα «περασμένα μεγαλεία» του στις αφίσες του ΕΟΤ. Η δικιά μας Ακρόπολη…

Ανώνυμος είπε...

Θέματα από άλλη χωματερή.

Μια νέα δίκη για τους αγωνιστές ενάντια στο <> Νότιας Κέρκυρας ξεκινάει, καθώς την 1 Νοέμβρη 2010 στο Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας δικάζεται η Σαμοϊλη Νικολέτα, η πρώτη πρόεδρος του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού συλλόγου Λευκίμμης <>.
Με αστήρικτες και κατασκευασμένες κατηγορίες τα οικονομικά συμφέροντα της Κέρκυρας και οι εντολοδόχοι τους ( Σύνδεσμος Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Κέρκυρας ) σύρουν σε δίκη τη Σαμοίλη Νικολέτα, πρόεδρο τότε του <>, για γεγονότα που συντελέστηκαν στη Λευκίμμη το Σεπτέμβρη του 2007, όταν οι κάτοικοι της Λευκίμμης δε δέχονταν και δε δέχονται τη δημιουργία ενός καθ’ όλα παράνομου ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.
Ήρθε αυτή η δίκη μετά από 3 και πλέον χρόνια από τα γεγονότα για να ξεσκεπάσει με τον πιο περίτρανο τρόπο το ποιοι έφεραν τα ΜΑΤ στη Λευκίμμη και από πότε έβαλαν σε ισχύ την με κάθε τρόπο πάταξη όλων όσοι αντιστέκονται στα άνομα σχέδιά τους. Γιατί τώρα πια μηνυτές και μάρτυρες κατηγορίας δεν είναι οι δυνάμεις καταστολής, ως είθισται μέχρι σήμερα, αλλά οι εργολάβοι και ο Σύνδεσμος Καθαριότητας ( Α. Ασωνίτης, Σ. Μικάλεφ και Λειβαδιώτης!!!), που εκτός της ευθύνης τους για όσα πέρασε ο Λευκιμμιώτικος λαός και της αποπεράτωσης του<>-χωματερής, θέλησαν να καθυποτάξουν με την τρομοκρατία τη φωνή του συλλόγου <>, που ξεσκέπασε τα επί σειρά ετών, από το 1997 και μετά, άνομα σχέδια της Περιφέρειας, Νομαρχίας, Συνδέσμου Καθαριότητας Κέρκυρας. Θυμίζουμε λοιπόν, εάν το ξέχασαν, στους θεσμικούς και τα οικονομικά συμφέροντα, που κόπτονται για την πατρίδα, ότι και η Λευκίμμη είναι πατρίδα, εκτός και αν τη διέγραψαν από το χάρτη.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ....
Στόχος των μηνυτών- μαρτύρων κατηγορίας ήταν ολοφάνερα ο σύλλογος <> δια της προέδρου του Σαμοϊλη Νικολέτας, επειδή από τη στιγμή της δημιουργίας του, Ιούλιος του 2005, που έμαθε το τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή του, θεώρησε χρέος του να μη δεχτεί το περιβαλλοντικό έγκλημα.
Εργολάβοι και Σύνδεσμος Καθαριότητας νομίζουν ότι μπορούν να τρομοκρατούν ένα Πολιτιστικό-Περιβαλλοντικό σύλλογο με διασυρμό σε δίκες, ομηρία και τα συνακόλουθα; Τους απαντάμε ότι δε θα το πετύχουν, γιατί οι κάτοικοι της Λευκίμμης δεν έπραξαν τίποτε άλλο από το χρέος τους να υπερασπιστούν το δικαίωμα της ζωής, της περιουσίας, του καθαρού φυσικού περιβάλλοντος και της οικονομικής τους δραστηριότητας. Ακόμη αυτή η δίκη κάνει τους Λευκιμμιώτες να αιστάνονται και περήφανοι επειδή τους μηνύουν αυτοί που έφεραν το στρατό κατοχής στη Λευκίμμη. Μήπως κατ’ αυτούς θα πρέπει να καταργηθούν εκείνοι οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι που τους χαλάνε τα σχέδια; Μήπως είναι ώρα να ζητήσουν νόμο απαγόρευσης δημιουργίας δραστήριων περιβαλλοντικών συλλόγων;
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΚΑΝΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Για τους λόγους αυτούς καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να απαιτήσουν:
-Να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις συλληφθέντων, κατηγορουμένων
-Να σταματήσει η δίωξη δραστήριων περιβαλλοντικών συλλόγων
-Να μη λειτουργήσει ο παράνομος ΧΥΤΑ-χωματερή
-Να προχωρήσουν οι αρμόδιοι φορείς σε ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων
Ζητάμε τη συμπαράσταση με οποιονδήποτε τρόπο των ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ,ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, όλων των σωματείων, συλλόγων, ενώσεων, συλλογικοτήτων, φορέων, κινήσεων, κινημάτων, ατόμων που αναγνωρίζουν το δίκιο του αγώνα μας και που δε δέχονται να διασύρεται με αυτόν τον τρόπο η τότε πρόεδρος του <> Σαμοίλη Νικολέτα και γενικότερα όλοι οι αγωνιστές της Λευκίμμης. Κανείς δε γνωρίζει πότε θα είναι η δική του σειρά.
-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
-ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Όλοι στα δικαστήρια της Κέρκυρας την 1 Νοέμβρη 2010 ώρα 09:00 π.μ.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

MLOG είπε...

Μεγάλες Νικες σε μικρούς τόπους...

Του Παναγιώτη Χουντή μέλους του Δ.Σ. ΕΛΜΕ Πειραιά
από Αγωνιστικές Κινήσεις

Την Πέμπτη 21/10, το 4ο γραφείο της ΔΙΔΕ Πειραιά (με πρωτοβουλία, εκτιμάμε της περιφέρειας, που ήθελε να δοκιμάσει, να ψαρέψει αντιδράσεις για να γενικεύσει σε μια επόμενη φάση το μέτρο) έστειλε σε εφτά σχολεία της αρμοδιότητάς του εντολή να συμπτύξουν συνολικά εννέα τμήματα και να αποστείλουν την απόφαση μέχρι την Παρασκευή 22/10 στις 10 το πρωί. Τα τμήματα αυτά ανήκαν στη λίστα των τμημάτων που είχαν ανοίξει μετά τις κινητοποιήσεις της ΕΛΜΕ του Σεπτέμβρη που αντιμετώπισαν την οργή γνωστών δημοσιογράφων αλλά και του υπουργείου.
Ετσι, 81 μαθητές σε λύκειο της περιοχής θα επέστρεφαν σε τρία τμήματα (από τέσσερα, που είχε δεσμευτεί η διοίκηση), 108 μαθητές γυμνασίου σε τέσσερα (από πέντε), 134 μαθητές άλλου γυμνασίου σε πέντε (από έξι) κοκ.
Από την Πέμπτη το μεσημέρι ξεκίνησε κύμα επαφών με συναδέλφους των σχολείων και αποφασίστηκε κινητοποίηση την άλλη μέρα (Παρασκευή) στη διεύθυνση με παράλληλη κάλυψη - οδηγία της ΕΛΜΕ να μη σταλεί καμία μεταβολή από τα εφτά σχολεία.
Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής κλιμάκια της του σωματείου επισκέφτηκαν τα σχολεία, όπου οι συνάδελφοι ήταν εξοργισμένοι. Εγιναν ενημερώσεις των συλλόγων γονέων και κλήθηκαν και αυτοί στην κινητοποίηση.
Στις 12 το μεσημέρι, η διοίκηση αντιλαμβανόμενη τις διαστάσεις που έπαιρνε το ζήτημα, τηλεφώνησε στα σχολεία και ενημέρωσε ότι οι συμπτύξεις ανακαλούνται!
Παρόλα αυτά, η ΕΛΜΕ δε ματαίωσε την παρέμβασή της. Στις 1 το μεσημέρι(καιπαρά την ανάκληση) συγκεντρώθηκαν στη διεύθυνση πάνω από εκατό μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς με κέφι αλλά και θυμό. Εκεί ενημερώθηκαν από τη διεύθυνση ότι ανακλούνται οι συμπτύξεις για τα εφτά από τα εννέα τμήματα που σχεδιαζόταν αρχικά και ότι θα συμπτύσσονταν τμήματα των 17 μαθητών. Η ομόφωνη στάση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών ήταν ότι δεν μπαίνουν σε κανένα παζάρι και απαιτούν την ολοκληρωτική απόσυρση της εντολής.

Ο δυναμισμός και η αποφασιστικότητα που επέδειξε η κοινή παρέμβαση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών ανάγκασε τη διοίκηση να δεσμευτεί
τελικά ότι ανακαλεί πλήρως την εντολή και ότι δε θα προχωρήσει σε καμία
σύμπτηξη τμήματος, κάτω από τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων!
Φεύγοντας, υπήρξε συνεννόηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών να παραμείνουν σε εγρήγορση καθώς η διοίκηση με τον πρώτο εφησυχασμό, θα επιστρέψει στην εφαρμογή των σχεδίων της.
Ηταν μια όμορφη κινητοποίηση που συνοδεύτηκε από μια μικρή, αλλά όχι χωρίς σημασία νίκη!
Ακούστηκαν τα συνθήματα: "Κανένα τμήμα να μην κλείσει - αντίσταση κι αγώνας είναι η μόνη λύση", "το μνημόνιό τους είναι ένα σφαγείο - διαλύει το δημόσιο και δωρεάν σχολείο", "εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ενάντια στη φτώχεια και τις περικοπές", "όχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς - αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται,
δικαιώμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται" κ.α.

ΥΓ: Οι μαθητές έδειξαν μια ενυπωσιακή αποφασιστικότητα και ετοιμότητα.
Σε παρατήρηση του διευθυντή ότι κάποιες συμπτύξεις πρέπει να γίνουν για να εξοικονομηθούν θέσεις εκπαιδευτικών για άλλα σχολεία, οι μαθητές απάντησαν
με μια φωνή: "να προσλάβετε εκπαιδευτικούς, τόσοι άνεργοι άνθρωποι
υπάρχουν"! Σε άλλη παρατήρηση του διευθυντή ότι "είμαστε πάρα πολλοί εδώ μέσα και δεν μπορεί να γίνει συζήτηση", ένας μαθητής απάντησε αμέσως
"α, τώρα είμαστε πολλοί και δεν μπορεί να γίνει συζήτηση, ε; μάθημα όμως μπορούμε να κάνουμε σε 30άρια τμήματα;;!", υπό τα χειροκροτήματα μαθητών και εκπαιδευτικών!

Αναγνώστες