Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

«Μνήμες των ήχων», με το συνάδελφο Γιαννακόπουλο Κώστα στο portokaliradio.gr (1η και 2η Εκπομπή)


http://www.portokaliradio.gr/

Μετά το κόκκινο έρχεται και το πορτοκαλί... για τα κινήματα της αλληλεγγύης. Ανοίγουμε τα μικρόφωνα στην κοινωνία.

Η εκπομπή «Μνήμες των ήχων», με το συνάδελφο Γιαννακόπουλο Κώστα, κάθε Τρίτη 19:00-20:00, στο portokaliradio.gr προσπαθεί να ανιχνεύσει την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού από τις αρχές του εικοστού αιώνα (ίσως και από τα βάθη του 19ου) μέχρι τις μέρες μας.

Ακούστε τις δύο πρώτες εκπομπές:

1) Η εκπομπή της Τρίτης 2 Ιουνίου ήταν αφιερωμένη στην πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα 1900-1910, μια εποχή που οι φωνογραφήσεις γίνονταν με πρωτόγονα μέσα.
Αστικό σμυρναίικο (και πολίτικο) τραγούδι, μαγικοί μανέδες, Αθηναϊκή καντάδα και μερικές κλεφτές ματιές στη δύση.
To link είναι το:

 
Παρατηρήσεις, σχόλια, κριτικές ευπρόσδεκτες. Το ίδιο και προτάσεις για τραγούδια, μουσικά είδη και γενικά οτιδήποτε θα μπορούσε να ειπωθεί σε μια εκπομπή για την ιστορία του ελληνικού (και όχι μόνο) τραγουδιού.

Στην εκπομπή ακούγονται:

  1. Αντί εισαγωγήςRolling Stones – Honky tonk woman
  2. Ελληνική Εστουδιαντίνα– Βουρνοβαλιά
  3. Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας – Δε σε θέλω πια
  4. Κώστας Καρίπης– Ταμπαχανιώτικος μανές
  5. Ella Fitzgerald– Won’t you come home Bill Baily
  6. Μαρίκα Παπαγκίκα – Μινόρε μανές
  7. Nat King Cole – In the good old summertime
  8. Παναγιώτης Λάλεζας – Μανές της καληνυχτιάς
  9. Mode Plagal – Τα παιδιά της γειτονιάς σου
  10. Νικόλαος Κόκκινος – Αχ μα πώς
  11. Scott Joplin – The entertainer
2) Η εκπομπή της Τρίτης 9 Ιουνίου ήταν αφιερωμένη στην δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα 1910-1920.Ο Ελληνικός καπιταλισμός αναπτύσσεται, η αστυφιλία αρχίζει, οι πόλεις μεγαλώνουν και η εργατική τάξη αποκτά σταδιακά συνείδηση του εαυτού της.Η Ελλάδα συμμετέχει στους δυο Βαλκανικούς και στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο και μετρά 14.000 νεκρούς και 53.000 τραυματίες.Την ίδια εποχή το Αθηναϊκό τραγούδι καλά κρατεί, οι οπερέτες ανεβαίνουν η μία μετά την άλλη, ενώ οι σπουδαίοι μουσικοί της Σμύρνης και της Πόλης συνεχίζουν τη μουσική παράδοση. Ταυτόχρονα το "μουρμούρικο" ρεμπέτικο των φυλακών φτάνει από τη φυλακή του Μεντρεσέ στους τεκέδες του Πειραιά και εδραιώνεται ως τραγούδι των κατατρεγμένων και των αποκλεισμένων, ενώ μια γυναίκα από τα Βουρλά της Μικρασίας διαπομπεύεται –άδικα-  με ένα τραγούδι.To link είναι το:Μνήμες των ήχων 9 Ιουνίου 2015  Παρατηρήσεις, σχόλια, κριτικές ευπρόσδεκτες. Το ίδιο και προτάσεις για τραγούδια, μουσικά είδη και γενικά οτιδήποτε θα μπορούσε να ειπωθεί σε μια εκπομπή για την ιστορία του ελληνικού (και όχι μόνο) τραγουδιού. Στην εκπομπή ακούγονται: 1. Αντί εισαγωγήςJanis JoplinMe and Bobby McGee2. Νίκος Δημητράτος – Της αμύνης τα παιδιά3. Νίκος Χατζηαποστόλου – Τα κοραλλένια χείλη σου4. Α. Κωστής – Ήσουνα ξυπόλυτη5. Eric Clapton Me and the devil blues6. Νατάσσα Μποφίλιου – Σφίξε με7. Μπάμπης ΓκολέςΤικ τακ8. Ρίτα Αμπατζή – Δυο μάγκες μεσ’ στη φυλακή9. Δυνάμεις του Αιγαίου  – Έλλη10 Βαγγέλης Σοφρωνίου – Μανώλης χασικλής11 Ρierre de Geyterr – Internationale

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες