Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Μέρες πολλές, μέσα σε λίγη ώρα (μπροστά στο 3ο μνημόνιο)



Ο ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
  ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ 

Θα μαζέψουμε το κουράγιο μας. Θα δέσουμε τις πληγές μας μόνοι μας, γιατί κανένας από κείνους που πετροβολούν από το απέναντι πεζοδρόμιο δεν πρόκειται να σηκώσει το δαχτυλάκι του για μας. Και θα ακούσουμε πάλι τη σιγανή φωνή: «Τις ημέρες εκείνες έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά και λάβανε την απόφαση, επειδή τα κακά μαντάτα πλήθαιναν, να βγουν έξω, σε δρόμους και σε πλατείες με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μια παλάμη τόπο κάτω από τ' ανοιχτό πουκάμισο με τις μαύρες τρίχες και το σταυρουδάκι του ήλιου. Όπου είχε κράτος η Άνοιξη.»

Κι επειδή ο δρόμος είναι εκείνος που εκείνοι άνοιξαν, θα προχωρήσουμε. Όλοι όσοι επιμένουν πως η πολιτική είναι όραμα, ιδανικό, έφοδος στον ουρανό. Και θα ακουμπήσουμε -πού αλλού;- στη φωνή του αναγνώστη: «Νωρίς βγήκανε καταμπροστά στον ήλιο, με πάνου ώς κάτου απλωμένη την αφοβιά σα σημαία, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια πού τούς έλεγαν αλήτες. Και ακολουθούσανε άντρες πολλοί, και γυναίκες, και λαβωμένοι με τον επίδεσμο και τα δεκανίκια. Όπου έβλεπες άξαφνα στην όψη τους τόσες χαρακιές, που'λεγες είχανε περάσει μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα.»

Αλλά το ξέραμε, έπρεπε να το ξέρουμε, όταν λέγαμε ΟΧΙ στην έπαρσή τους. Την ξέραμε, έπρεπε να την ξέρουμε, την πικρή διήγηση του αναγνώστη: «Τέτοιας λογής αποκοτιές μαθαίνοντες οι άλλοι σφοδρά ταράχτηκαν. Και φορές τρεις με το μάτι αναμετρώντας το έχει τους λάβανε την απόφαση να βγουν έξω σε δρόμους και σε πλατείες, με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει. Μια πήχη φωτιά κάτω απ' τα σίδερα, με τις μαύρες κάννες και τα δόντια του ήλιου. Όπου μήτε κλώνος, μήτε ανθός, δάκρυο ποτές δεν έβγαλαν. Και χτυπούσαν όπου να 'ναι σφαλώντας τα βλέφαρα με απόγνωση.»

«Και περάσανε μέρες πολλές, μέσα σε λίγες ώρες. Και τότε, όπως και τώρα. Τότε όμως θερίσανε πλήθος τα θηρία και άλλους εμάζωξαν. Και την άλλη μέρα εστήσανε στον τοίχο τριάντα.» Τώρα αυτό δεν θα γίνει. Ούτε μια ψυχή δεν θ' αφήσουμε στον μπόγια. Ούτε μια ψυχή να στήσουν στον τοίχο τους. Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς, δύσκολος, με πισωγυρίσματα. Αλλά μόνο όποιος αντέχει στις ήττες μπορεί να ελπίζει στη νίκη...

Θανάσης Καρτερός
Δημοσιογράφος στην ΑΥΓΗ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ


13 σχόλια:

ubi είπε...

Δεν ξεπλένονται με ΤΙΠΟΤΑ τα αύγουλα .
Και αναρωτιέμαι , υπάρχουν ΣΗΜΕΡΑ άνθρωποι , και μαλιστα αγωνιστες για να τους σιγοντάρουν ?
Έλεος πια.

xtk είπε...

Νεκ, νομίζω ότι η αγωνία σου για το μέλλον ή η χαρά για την επιβεβαίωση των θέσεων σου σε κάνει άδικο.

xtk είπε...

Ανεξάρτητα του τι μπορεί να νιώθουν οι συριζαίοι ή φιλοσυριζαίοι αγωνιστές το βασικό είναι η υποστήριξη των αναγκών των εργαζομένων και του λαού. Μετά τη σημερινή κίνητοποίηση υπάρχει η απεργία και οι διαδηλώσεις της Τετάρτης, όπου θα πρέπει να υπάρχει μαζική συμμετοχή όλων.

ubi είπε...

Γιατί είμαι άδικος; Δεν μπορείς δηλαδή να καλέσεις το κόσμο σε αγώνα χωρις το κείμενο του Καρτερού;

Διαλέγεις και αναρτείς ένα κείμενο (από τα εκατομμύρια που γράφονται κάθε λεπτό) το οποίο προέρχεται από έναν συστηματικό (και επί επαγγέλματος) διαστρεβλωτή και παραχαράκτη πολιτικών θέσεων, στο βασικό εργαλείο του σύριζα, στην αυγή. Και το κάνεις τη στιγμή που όλος ο κόσμος -και αφού πριν τον έχουν κάνει ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ στα χέρια τους- έχει μείνει με το στόμα ανοικτό από το μέγεθος του πολιτικού τυχοδιωκτισμού τους. Σαν να μιλάς για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.

Επιπλέον, έγραψα σε άλλο post ότι η διαδικασία αναβάπτισης μέρος του Σύριζα ξεκίνησε ήδη και ότι ο κόσμος έχει πληρώσει ήδη με αίμα (και δρομολόγησαν να πληρώσει και άλλο) τον εγκλωβισμό του σε αυτά τα σχήματα και ότι αυτός ο εγκλωβισμός περνάει μέσα και από τον κύριο Καρτερό. Εγκλωβισμός σε όμορφα φιλολαϊκά λόγια με πολιτική ανάλυση φορέα τέτοια που οδηγεί σε αντιλαϊκές πράξεις.

Επειδή κανένας απο τους δυο μας δεν είναι τελικά αφελής,νοιώθουμε σαν χρέος να μην αφήσουμε τον κόσμο που προδόθηκε από την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση να επιστρέψει με τα κεφάλια κάτω.
Και προφανώς έχουμε διαφορετική αντίληψη για το πως θα αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη πολιτική απάτη της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς όσο ουτοπικό ακούγονταν τόσο καιρό το «λύση μέσα στην Ευρωζώνη χωρίς μνημόνιο» τόσο τρομακτικό ακούγεται τώρα και «η φυγή εδώ και τώρα σε άτακτη χρεοκοπία». Άλλωστε και το ΚΚΕ που έχει μια σταθερή στάση για την αποδέσμευση από την ΕΕ έχει ομολογήσει ότι η επιστροφή στη δραχμή αυτή την ώρα θα είναι καταστροφική. Δεν γίνεται υιοθέτηση νέου εθνικού νομίσματος σ’ ένα Σαββατοκύριακο, θέλει προετοιμασία για αρκετούς μήνες κάτι που δεν έχει γίνει.
Πρέπει επιτέλους να ετοιμαστούμε για αυτή τη ρήξη και την έξοδο από το ευρώ. Αν δεν χαρτογραφήσουμε τον άλλο δρόμο, αν δεν τον ετοιμάσουμε προσεκτικά και δεν τον εκθέσουμε με ειλικρίνεια στις ευρύτερες μάζες, ώστε να τον επιλέξουν και να αγωνιστούν προς αυτή την κατεύθυνση (ή δημοκρατικά να τον απορρίψουν), τότε φοβάμαι ότι πάντα θα γυρνάμε στο ίδιο αποτέλεσμα ή σε ουτοπικά σενάρια.
Τώρα που η ελπίδα για άλλο δρόμο εντός ευρωζώνης έχει καταρρεύσει δεν θα πρέπει η αριστερά και τα κινήματα να φαγωθούν για το ποιος είχε το περισσότερο δίκιο ή τι άλλο μπορούσε να γίνει. Τίποτα άλλο δεν είχε ετοιμαστεί για να γίνει και τα πράγματα νομοτελειακά πήγαιναν προς την ταπεινωτική υποταγή στα μεγάλα αφεντικά της ΕΕ.
Πρέπει να ετοιμάσουμε και να μεταδώσουμε ξεκάθαρα χωρίς μπερδεμένα λόγια και ασάφειες την επόμενη μέρα και τα βήματα που πρέπει να γίνουν (και είναι πολλά και δύσκολα) για όσο γίνεται πιο ομαλή επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, για αποδέσμευση από την ΕΕ, για διαγραφή του χρέους και πως όλα αυτά γίνονται όταν το παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο που κυριαρχεί σε πιέζει. Αν το σχέδιο είναι ξεκάθαρο, πειστικό και αληθινό, τότε μπορεί να μας ενώσει (διότι ρήξη χωρίς λαϊκή συσπείρωση δεν μπορεί να υπάρξει) και να μας λυτρώσει, αλλιώς θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα, κάτω από διαφορετικές σημαίες χωρίς να μπορούμε να πείσουμε κανέναν να ακολουθήσει και τελικά θα γυρνάμε συνεχώς πίσω στο ίδιο αποτέλεσμα. Θα αγωνιζόμαστε για να σώσουμε ό,τι μπορούμε όμως στο τέλος της διαδρομής δεν θα σώσουμε τίποτα ή στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστα.
Όσο οι επιλογές λιγοστεύουν και καταρρίπτονται οι φρούδες ελπίδες, τόσο από την άλλη ξεκαθαρίζει το τοπίο. Αυτό βέβαια δημιουργεί αυτομάτως και επικίνδυνα δίπολα διχασμού και θα πρέπει να προσεχθούν επίσης.
Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Ανάθεση σωτηρίας επίσης δεν υπάρχει. Θέλει μαζικό αγώνα για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας …τους το χρωστάμε…

Ανώνυμος είπε...

"Πρέπει να ετοιμάσουμε και να μεταδώσουμε ξεκάθαρα χωρίς μπερδεμένα λόγια και ασάφειες την επόμενη μέρα και τα βήματα που πρέπει να γίνουν (και είναι πολλά και δύσκολα) για όσο γίνεται πιο ομαλή επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, για αποδέσμευση από την ΕΕ, για διαγραφή του χρέους".
Εξαιρετικό. Παρακαλώ αναφέρατε σε μένα τον αριστερό αδαή:
Ποια ακριβώς είναι τα βήματα (πολλά και δύσκολα); Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Έχουν γράψει πολλοί για αυτά (Plan B, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ. ΔΡΑΧΜΗ, ΕΠΑΜ, Λαπαβίτσας κ.α.) μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο με τη βοήθεια μιας μηχανής αναζήτησης.

Ανώνυμος είπε...

Ας υποθέσουμε ότι δεν γνωρίζω τίποτε από υπολογιστές. Αποκλείομαι από την ενημέρωση και θεωρούμαι "χαμένη υπόθεση" που δεν μπορώ να διαβάσω μερικές εκατοντάδες κείμενα, να βρω τα κοινά σημεία τους, να αποφασίσω που συμφωνούν, ώστε να θεωρήσω ότι τα κοινά σημεία είναι τα πολλά και δύσκολα ΒΗΜΑΤΑ που πρέπει να γίνουν;

Σε συγκεντρώσεις και πορείες πηγαίνω. Αλλά αυτό είναι ΕΝΑ μόνο βήμα.

Ξαναδιαβάστε το κείμενό σας. "Πρέπει να ετοιμάσουμε και να μεταδώσουμε ξεκάθαρα χωρίς μπερδεμένα λόγια και ασάφειες την επόμενη μέρα και τα βήματα που πρέπει να γίνουν (και είναι πολλά και δύσκολα)"

Πιστεύετε ότι με την λιτή και αδιάφορη προφανώς απάντησή σας μεταδίδετε ξεκάθαρα χωρίς ασάφειες το τι πρέπει να γίνει; Ερωτώ καλοπροαίρετα, γιατί ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Αν λοιπόν δεν μπορείτε να γράψετε χωρίς ασάφειες ποια είναι τα πολλά και δύσκολα βήματα, πως θα απευθυνθείτε σε εκατομμύρια ανθρώπους;

Παρακαλώ, αν θέλετε, γράψτε ένα άρθρο πιο ΣΑΦΕΣ και χωρίς μπερδεμένα λόγια κλαι ασάφειες και με ΟΛΑ τα πολλά και δύσκολα ΒΗΜΑΤΑ που πρέπει να γίνουν (γίνομαι κουραστικός όταν δεν μπορώ να πάρω απαντήσεις σε ερωτήσεις μου) και δημοσιεύστε εδώ το link να το διαβάσω, σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.




ubi είπε...

@ανώνυμο που ενδιαφέρεται να μάθει για τα πολλά και δύσκολα βήματα που πρέπει να γίνουν :

1. Παίρνεις ένα ανώνυμο troll , από αυτά που κυκλοφορούν σε περίεργες στιγμές.
2. Το ρωτάς πως γίνεται να μην ξέρει τίποτα από υπολογιστές την ίδια στιγμή που ξέρει πως να βρει ένα συγκεκριμένο blog και μπορεί να σχολιάζει σε αυτό.
2a. Αν η απάντηση είναι καλοπροαίρετη απλά το στέλνεις στα τσακίδια και τέλος.
2β. Αν η απάντηση είναι κακοπροαίρετη το στέλνεις στο τσακίδια με μπινελίκια και τέλος.
2γ. Αν δεν απαντήσει τότε παραδέχεται την ιδιότητά του troll.
3. Στη συνέχεια πρέπει να του υποδειχτεί να πάρει μια 3μηνη βασική εκπαίδευση σε
ταυτόχρονα 5 λογαρισμούς twitter που να κάνουν support σε hashtags της μορφής #ThisisaCoup και άλλα σχετικά που θα προκύψουν αν θέλει να γίνει ένα αξιόπιστο ή ΕΜΙΣΘΟ troll.
4. Αν το 3 είναι πολύ δύσκολο προτείνεται 6μηνη βασική εκπαίδευση στο facebook, με 5.500 κατ'ελάχιστο φίλους και με τop φίλους του τύπου "this is sparta" , ή "ellhnes xipniste".
5. Μετά πρέπει να μάθει να έρχεται στις γενικές συνελεύσεις και να κάνει πως αγωνιά για τη μη συμμετοχή του κόσμου.
6. Όταν θα καταλήγει σε συμπεράσματα του τύπου "λαός δεν είναι έτοιμος για ρήξεις" αλλά να αποδέχεται ότι "ο λαός είναι έτοιμος για νέες θυσίες" ή να ζητά εξιολόγηση "γιατί έτσι γίνεται σε όλη την ευρώπη" τότε θα είναι ΙΚΑΝΟΣ να ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΡΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ προσαρμογής προκύψει.
7. Εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία σε όσο γίνεται περισσότερους φίλους του troll.
8. Τέλος.

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμο (ubi)
Έχετε δίκιο, προφανώς κάτι ξέρω από υπολογιστές, προσπαθούσα να σας δείξω αυτό που τελικά ισχύει όπως φάνηκε από την απάντησή σας. Απευθύνεστε ΜΟΝΟ σε όσους γνωρίζουν από υπολογιστές. Ωραία. Στην επόμενη συγκέντρωση που θα μιλήσετε να πείτε π.χ. σε εκδήλωση δημοτών του δήμου σας λιτά και απέριτα:

"Καλημέρα σας. Έχουμε μπροστά μας "πολλά και δύσκολα βήματα". Για να μη χρονοτριβούμε, μόλις θα πάτε στο σπίτι θα ψάξετε το διαδίκτυο για άρθρα με τη βοήθεια μιας μηχανής αναζήτησης. Ψάξτε για λέξεις κλειδιά :Plan B, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ. ΔΡΑΧΜΗ, ΕΠΑΜ, Λαπαβίτσας κ.α. και θα καταλάβετε ποια θα είναι αυτά. Γεια σας."

ΟΚ, θα έχετε κερδίσει το ακροατήριο.
Καλή επιτυχία.

ubi είπε...

@ανώνυμο που ήθελε να μάθει για τα πολλά και δύσκολα βήματα που πρέπει να γίνουν :

"Έχετε δίκιο, προφανώς κάτι ξέρω από υπολογιστές,..."

Και γιατί είπες ψέματα ότι δεν ξέρεις; Γιατί κοροϊδεύεις;

" προσπαθούσα να σας δείξω αυτό που τελικά ισχύει όπως φάνηκε από την απάντησή σας"

Πάλι κοροϊδεύεις. Ούτε μπορούσες, ούτε ήθελες να δείξεις κάτι.

"Απευθύνεστε ΜΟΝΟ σε όσους γνωρίζουν από υπολογιστές"

Απευθύνομαι σε σένα που λες ψέματα.

"Στην επόμενη συγκέντρωση που θα μιλήσετε να πείτε π.χ. σε εκδήλωση Δημοτών..."

Έχεις μπερδέψει το blog με πραγματική εκδήλωση δημοτών του Δήμου; Ποιος σου φταίει τώρα;

"ΟΚ, θα έχετε κερδίσει το ακροατήριο".

Όπως και στα προηγούμενα γιατί μιλας σε β' πληθυντικό;

"Καλή επιτυχία."

Στο καλό.

Ανώνυμος είπε...

Ας υποθέσουμε ότι κατανοείτε τι σημαίνει ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΟΥΜΕ etc etc. και ποια η σκοπιμότητα της τοποθέτησης που σας "ερέθισε". Αν όχι, στο θέμα κατανόησης κειμένου δεν μπορώ να σας βοηθήσω από εδώ, λυπάμαι.

Παραδέχομαι ότι στάθηκε αδύνατο να επικοινωνήσω σε εσάς το σκοπό της τοποθέτησής μου που δεν ήταν να συνθέσω τις απόψεις όσων συζητούν τα παραπάνω βήματα που έτσι και αλλιώς είναι εύκολο να βρείτε μιας και όπως ομολογείτε κάτι ξέρετε από υπολογιστές και δεν είστε όντως ανίκανος να κάνετε μια απλή αναζήτηση. Έπειτα σ' εσάς απευθυνόμουν και όχι σε ένα μεγάλο ακροατήριο (πάλι η κατανόηση μπροστά μας). Δεν λέω ότι εγώ είμαι ο κομιστής της λύσης ούτε ότι φέρω τη σωτήρια αλήθεια. Ίσα ίσα αυτή ζητάω να συνθέσουμε. Αυτή να ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Κατ' εμέ δεν γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια για τη χαρτογράφηση του άλλου δρόμου τουλάχιστον όση στις καταγγελίες, στις αναλύσεις και στις κινητοποιήσεις ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Εκεί αναλώνεται η μεγαλύτερη προσπάθεια αυτή τη στιγμή.

Απατώντας με παρόμοιο με το δικό σας κοροϊδευτικό ύφος δέχομαι την αρχική σας υπόθεση και συμμερίζομαι ότι όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι εσείς κοιτάζατε το δάχτυλο. Σας δίνω λοιπόν «βρεγμένα τα παξιμάδια» με μόλις τρία link για να ξεκινήσετε:

http://www.pandiera.gr/%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD/

http://antarsya.gr/node/625

http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2011/06/blog-post_6317.html

Παρακαλώ εκ των προτέρων.

Υ.Γ. Καλή επιτυχία στην ανάγνωση, απαιτείται κατανόηση κειμένου.

xtk είπε...

Για τους αγαπητούς συνομιλητές στο φιλόξενο μπλογκ μας 2-3 παρατηρήσεις.

Αναρτήστε σχόλια και σε κάποια άλλη ανάρτηση, που παραπονιούνται για την αδιαφορία.

Έχει πολύ ενδιαφέρον η αντιπαράθεσή σας.

Μπείτε και λίγο πιο πόλύ στο ζουμί της υπόθεσης.

Μην ξεχάσετε να έλθετε στις κινητοποιήσεις τώρα σε Σύνταγμα και Ομόνοια.

Αναγνώστες