Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

22 Χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

 

Συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από τις 8 Γενάρη 1991, όταν δολοφονήθηκε στην Πάτρα Νίκος Τεμπονέρας. Ήταν μέλος του ΕΑΜ (Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο), μαθηματικός, 38 ετών, ένας αληθινός αγωνιστής. 

Μια πολιτική δολοφονία μέσα στη φλόγα της εξέγερσης και του κινήματος του 1990-91, με τις μαζικές καταλήψεις και τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια, ένα ακόμα μεγαλειώδες κίνημα ενάντια στην συντηρητική αντεργατική πολιτική. Μια πολιτική δολοφονία από στελέχη και μέλη της ΟΝΝΕΔ, δηλαδή τους ομοϊδεάτες και τη νεολαία της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας της Ν.Δ., η οποία συνεχίζει με τις "νέες ιδέες" της να εξαθλιώνει, να ¨σκοτώνει" καθημερινά τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία. Γι΄ αυτό, ένας πανεργατικός και Παλλαϊκός ξεσηκωμός είναι απαραίτητος όσο ποτέ, για να φύγουν μαζί με τις δολοφονικές ιδέες και πολιτικές τους!

Το Γενάρη του 1991 ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του, την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και την βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου. Ταυτίστηκε με ένα κίνημα και μια ολόκληρη γενιά αγωνιστών.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και θα ζει στους αγώνες μας. Θα εκδικείται σε κάθε μάχη ενάντια στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική, σε κάθε προσπάθεια για την ανατροπή των νόμων και της κοινωνίας του κέρδους και της αγοράς. Είναι παρών στις νέες γενιές. Βαδίζει μαζί μας σε κάθε πορεία, απεργία, συνέλευση, κατάληψη. Με Πέτρουλα-Λαμπράκη μας οδηγεί. Σήμερα εμπνέει τους αγώνες ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.

Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, όπως και όλα τα αμέτρητα γεγονότα αυταρχισμού και καταστολής του κράτους, των μηχανισμών του, των αστικών κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων, δείχνουν, ότι προκειμένου να περάσει η πολιτική τους, προκειμένου να διασφαλιστεί το οικονομικό και πολιτικό σύστημά τους, τα κέρδη και η εξουσία τους, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν καμία μορφή βίας και επιβολής πάνω στους εργαζόμενους, το κίνημα και τις δυνάμεις της αντίστασης και της ανατροπής.

Η καταστολή και ο αυταρχισμός, είναι συστατικό στοιχείο της βάρβαρης πολιτικής τους, απαραίτητο στοιχείο για να εφαρμόζουν την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους. Η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για τις σύγχρονες λαϊκές ελευθερίες, ενάντια στην καταστολή και τον πολύμορφο αυταρχισμό – κρατικό, εργοδοτικό, φασιστικό-απαιτεί ταυτόχρονα την πάλη για να ανατραπούν οι πολιτικές του κεφαλαίου και οι κυβερνήσεις του, να ανατραπεί το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης. Αυτό το χρέος έχει η Αριστερά, οι εργαζόμενοι και το κίνημα απέναντι στους νεκρούς τους, απέναντι στην ιστορία τους, αλλά και απέναντι στο μέλλον τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με εξάντα το αίμα και τη θυσία του Νίκου Τεμπονέρα

Του Μιχάλη Βασιλάκη*


Σύντροφε Νίκο Τεμπονέρα. Δεν είσαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος και φυσικά ούτε ο μοναδικός αγωνιστής μάρτυρας της δουλειάς και της γνώσης που με το αίμα του η εργατική τάξη, λαός και νεολαία ποτίζουν το δέντρο της κοινωνικής τους απελευθέρωσης.

Όμως έγινες σύμβολο. Τόσο για μας, όσο και για αυτούς της αντίπερα όχθης, που εξέθρεψε τους εκτελεστές σου.


Μισητό σύμβολο για αυτούς. Γιατί η κόκκινη γραμμή από το αίμα σου και τα μυαλά σου στην πόρτα αυτού του σχολείου, έγινε απρόσβλητη λαϊκή γραμμή ανάσχεσης στον ολοκληρωτισμό τους. Σύμβολο απαντοχής, ελπίδας, γνώσης και νίκης για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία.

22 χρόνια μετά τον Γενάρη του 91 τίποτε φυσικά δεν είναι το ίδιο μα και τίποτε διαφορετικό. Τα ίδια κοινωνικοπολιτικά μπλοκ τότε και σήμερα. Το Γενάρη του '91, με το νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη, την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά ενσωματωμένους στη ΝΔ και με αριστερούς υπουργούς γεμίζει παραγωγικά ερείπια τη χώρα και περνά πάνω από το κρανίο του Τεμπονέρα για να ανοίξει ο δρόμος στους νεοφιλελεύθερους παράδεισους του «ΕΥΡΩ».

Το Γενάρη του 2013 το ίδιο μπλοκ αλλά με νεοπλασματικές μεταλλάξεις.
- Στο ρόλο και τη θέση Μητσοτάκη εγκαταστάθηκε η ίδια η τρόικα.
- Προς τη θέση των ακροδεξιών ομάδων μετατοπίστηκε και κάλυψε η ΝΔ
- Το μεσαίο χώρο της Καραμανλικής ΝΔ υποκατέστησε και κάλυψε η σοσιαλδημοκρατία και το κεντροαριστερό μόρφωμα της ΔΗΜΑΡ.
- Η ακροδεξιά μετασχηματίστηκε σε αυτόνομο νεοφασιστικό πόλο σε ρόλο λαγού και ανταγωνιστή της συστημικής διαχείρισης.

Έτσι το σύστημα μπορεί να ξεπλένει τον ολοκληρωτισμό του και να δίνει άλλοθι στις κρατικοδίαιτες αγέλες ορδές των νεογεωργαλάδων παραγωγών του τρόμου, αλλά και παραγωγών του καθολικού κοινωνικού και πολιτικού εκφασισμού που κατακλύζουν τις οθόνες της τηλεόρασης.

Ο Γενάρης του 2013 έτσι σημαδεύεται από 1.500.000 ανέργους! με το 65% της εργατικής τάξης να αμείβεται με 250-300 το μήνα! με 3000 αυτόχειρες !και ένα απέραντο κατάλογο μιζέριας και αθλιότητας για το λαό μιας χώρας που η ιθύνουσα τάξη της ισχυρίζεται πως είναι η 20η πιο πλούσια χώρα του κόσμου!

Μετά από 20χρόνια θυελλωδών καπιταλιστικών ολοκληρώσεων με συνισταμένη τους την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, ο καπιταλιστικός κόσμος βυθίστηκε στην μεγαλύτερη σε βάθος και έκταση δομική κρίση στην ιστορία του! Αντί όμως την ανατροπή του και ριζικούς κοινωνικούς μετασχηματισμούς, η κυριαρχία του κεφαλαίου φαίνεται να ναι απόλυτη πάνω στην κοινωνία τόσο στο πεδίο της ιδεολογίας όσο και της πολιτικής.

Ανατροπές ώριμες και δυνατές δεν μετασχηματίστηκαν ποτέ σε αναγκαιότητα. Ακόμη και ο πιο απλός άνθρωπος με την πιο απλοϊκή σκέψη, βασανίζεται από το ερώτημα πως είναι δυνατό οι φορείς της κρίσης της παρακμής, της σήψης, της διαφθοράς, του ολοκληρωτισμού να φαίνονται και να θεωρούνται αναντικατάστατοι συνεχίζοντας το διαγούμισμα του λαού και της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Ο αγώνας μας πέτυχε μια σημαντική και άμεση νίκη. Ο Σύριος πατέρας 4 ανηλίκων παιδιών από το Γαλάτσι, αφέθηκε ελεύθερος μετά από συντονισμένες ενέργειες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου, με την υποστήριξη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αθηνά, της Γ' ΕΛΜΕ και της Ένωσης Γονέων Γαλατσίου.
Επομένως, η συγκέντρωση που είχε εξαγγελθεί για σήμερα το απόγευμα στο ΑΤ Γαλατσίου, δε θα πραγματοποιηθεί.

Δ. Σταμούλης
Πρόεδρος Σ.Γ.Κ. 1ου Δ.Σ. Γαλατσίου

Αναγνώστες