Χώρος διαλόγου και προβληματισμού εκπαιδευτικών στον καλλικρατικό Δήμο Φυλής.
Δευτέρα 28 Μαΐου 2012
Το κόλπο της Μέρκελ που εκτίναξε στα ύψη το ελληνικό χρέος
Τα πακέτα διάσωσης που χορηγούνται στην Ελλάδα και εξασφαλίζονται μέσω των Μνημονίων, δεν σώζουν τους Έλληνες αλλά τους Γερμανούς φορολογούμενους και τις γερμανικές τράπεζες.
Αυτό αναφέρουν στο σημερινό Bloomberg View, τη στήλη γνώμης που υπογράφουν οι συντάκτες του πρακτορείου, έχοντας, όπως υποστηρίζουν, μελετήσει προσεκτικά τις κινήσεις κεφαλαίων στην Ευρώπη και τους ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.
Κι αυτό γιατί όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσαν να διασώσουν τις χειμαζόμενες από την κρίση χώρες, προσέφεραν στις γερμανικές τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.
Οι «κακοί» Έλληνες και οι «καλοί» Γερμανοί
«Στα εκατομμύρια λέξεις που έχουν γραφτεί για την κρίση χρέους της Ευρώπης, η Γερμανία παρουσιάζεται συνήθως ως ο υπεύθυνος ενήλικος και η Ελλάδα ως το σκανταλιάρικο παιδί. Σύμφωνα με αυτήν την κλασική αφήγηση της κρίσης, η συνετή Γερμανία είναι απρόθυμη να διασώσει τον επαίτη της Ευρώπης, την Ελλάδα, η οποία δανείστηκε περισσότερα από όσα μπορούσε και τώρα πρέπει να πληρώσει τις συνέπειες.
Οι γερμανικές τράπεζες ήταν το μέσο διευκόλυνσης της Ελλάδας. Κυρίως λόγω των χαλαρών ρυθμίσεων, οι γερμανικές τράπεζες διέθεσαν τεράστια ποσά και έτσι απέκτησαν τα χρόνια πριν από την κρίση τεράστια έκθεση στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ), ως τον Δεκέμβριο του 2009 η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έφτανε στα 704 δισ. δολάρια. Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό άθροισμα των κεφαλαίων τους. Με λίγα λόγια, δάνεισαν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαν να αντέξουν.
Οταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσαν να διασώσουν τις χειμαζόμενες από την κρίση χώρες, προσέφεραν στις γερμανικές τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, σημειώνει το πρακτορείο. Ουσιαστικά, διέσωσαν τις γερμανικές τράπεζες καθώς και τους φορολογούμενους, οι οποίοι αν δεν αποπληρώνονταν τα δάνεια θα έπρεπε να στηρίξουν αυτές τις τράπεζες. Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα, η στήριξη στις γερμανικές τράπεζες προσφέρθηκε αυτόματα, ως μια λειτουργία της δομής της νομισματικής ένωσης.
Πώς έγινε αυτό;
Οταν οι γερμανικές τράπεζες απέσυραν χρήματα από την Ελλάδα, οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αντιστάθμισαν συλλογικά τις συγκεκριμένες εκροές με δάνεια προς την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος. Τα δάνεια αυτά εγγράφηκαν στον ισολογισμό της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ως απαιτήσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ο μηχανισμός αυτός, σχεδιασμένος για να κρατά σε ισορροπία τους ισολογισμούς της ευρωζώνης, έκανε πιο εύκολη την απόσυρση των γερμανικών ιδρυμάτων από τις θέσεις τους.
Σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, οι απαιτήσεις της Bundesbank ήταν εν μέρει μόνο ευθύνη της Γερμανίας. Αν η Ελλάδα αποκήρυσσε το χρέος της, οι απώλειες θα κατανέμονταν μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ. Το μερίδιο της Γερμανίας θα ήταν στο 28%, σημειώνουν οι συντάκτες. Με λίγα λόγια, τα τελευταία δύο χρόνια, μεγάλο μέρος του ρίσκου που βρισκόταν στους ισολογισμούς γερμανικών τραπεζών μεταφέρθηκε στους φορολογούμενους όλης της ευρωζώνης. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς πόσο επωφελήθηκε η Γερμανία από την ευρωπαϊκή της διάσωση.
Μια ένδειξη θα ήταν το ποσό που απέσυραν οι γερμανικές τράπεζες από τις χώρες της ευρωζώνης από την έναρξη της κρίσης. Σύμφωνα με την ΤΔΔ, τράβηξαν 353 δισ. δολάρια από τον Δεκέμβριο του 2009 ως το τέλος του 2011. Μία άλλη ένδειξη θα ήταν η αύξηση των απαιτήσεων της Bundesbank στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτή αντιστοιχεί σε 466 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο του 2012, αλλά περιλαμβάνει και μη Γερμανούς καταθέτες, που μετέφεραν τα χρήματά τους σε γερμανικές τράπεζες. Στον αντίποδα, η Ελλάδα έλαβε συνολικά 340 δισ. ευρώ σε επίσημα δάνεια για να ανακεφαλαιοποιήσει τις δικές της, για να αντικαταστήσει τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό, για να αναδιαρθρώσει το χρέος της και να βοηθήσει τις τράπεζες να τα βγάλουν πέρα. Μόνο 15 δισ. ευρώ ήρθαν κατευθείαν από τη Γερμανία. Τα υπόλοιπα προήλθαν από την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η αλλαγή της χρηματοπιστωτικής έκθεσης της Γερμανίας έχει τεράστια σημασία για τον ηγετικό της ρόλο στην απάντηση της Ευρώπης στην κρίση, διαπιστώνει το Bloomberg View.
«Προτού οι γερμανικές τράπεζες τραβήξουν πίσω τα κεφάλαιά τους, διακινδύνευαν να χάσουν πολλά λεφτά στην περίπτωση που η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ. Τώρα οι ζημίες θα επιμεριστούν μεταξύ των φορολογούμενων όλης της ευρωζώνης - ιδίως της Γαλλίας, οι τράπεζες της οποίας έχουν ακόμα πολλά ενεργά δάνεια στην Ελλάδα. Ενδεχομένως, αυτό εννοούν ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι όταν λένε ότι η ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μια ελληνική έξοδο».
Τώρα η Γερμανία θα πρέπει να δεχθεί όσα είχε αρνηθεί
Ωστόσο, το κόστος από επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα επιστρέψει στη Γερμανία. Αν ο τραπεζικός πανικός και η αναταραχή στις αγορές ανάγκαζαν την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες να φύγουν και αυτές από το ευρώ, οι απώλειες θα εξαφάνιζαν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των γερμανικών τραπεζών. Πιθανή διάλυση του ευρώ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις και στις εξαγωγές της Γερμανίας, ενώ θα διακινδύνευε και την ύπαρξη της ίδιας της Ε.Ε. και την προσπάθεια να μην επαναληφθούν οι φρικαλεότητες των δύο παγκοσμίων πολέμων.
Για να αποτρέψει αυτήν την κατάληξη, με ή χωρίς την Ελλάδα, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει όσα έχει αρνηθεί ως τώρα και ακόμη περισσότερα. Θα πρέπει να συμφωνήσει να επιτραπεί στην ΕΚΤ να καλύψει το χρέος των κρατών-μελών. Να συναινέσει στη δημιουργία ενός μηχανισμού στην ευρωζώνη που θα μετέφερε χρήματα σε οικονομικά αδύναμες χώρες, με τον ίδιο αυτοματοποιημένο τρόπο με τον οποίο έγινε η διάσωση της Γερμανίας. Και επίσης να δεχθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης των ανέργων θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Την ώρα που η Αγκελα Μέρκελ επεξεργάζεται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην ευρωπαϊκή κρίση, πρέπει να έχει καλά στο μυαλό της ότι η χώρα της χρωστάει πολλά στο ευρωσύστημα όπως και η Ελλάδα, καταλήγει η ανάλυση του Bloomberg.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ!
ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ!
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!
Λεηλασία δίχως τέλος για τα λαϊκά εισοδήματα σημαίνει η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων. Μια τεράστια μεταφορά πλούτου σε βάρος του λαού και των εργαζομένων βρίσκεται σε εξέλιξη με ταχύτατους ρυθμούς και παρά τα «κροκοδείλια δάκρυα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτών που αποφάσισαν τα φοροληστρικά μέτρα. Τα βάρη της κρίσης του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος καλούνται για μια ακόμη φορά να τα πληρώσουν οι άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου.
Η νέα ληστρική φοροεπιδρομή που ξεκινά αυτές τις μέρες, με τους δυσβάσταχτους φόρους και τα νέα χαράτσια, ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης. Την ώρα που η βάρβαρη πολιτική τους εκτοξεύει την ανεργία και τα επιδόματα, διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις και πετσοκόβει τους μισθούς, μειώνει ή καταργεί και αυτές τις ελάχιστες παροχές που είχαν απομείνει, την ώρα που οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνονται διαρκώς, το ντόπιο αστικό πολιτικό προσωπικό, οι υποτακτικοί της ΕΕ και του ΔΝΤ, δεν διστάζουν να φορολογήσουν ακόμη και τη φτώχεια! Και ας δηλώνουν σήμερα, με περισσή υποκρισία, ότι θίγονται από τις δηλώσεις Λαγκάρντ, θέλοντας να στρέψουν αλλού τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή.
Λαός και εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να αντισταθούν. Συνεχίζοντας στα βήματα των μεγάλων λαϊκών και εργατικών κινητοποιήσεων του προηγούμενου δίχρονου. Απαιτώντας τη δραστική μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων. Απαιτώντας την κατάργηση των χαρατσιών. Διεκδικώντας πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αγωνιζόμενοι ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς αυταπάτες ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσα από τις κάλπες της 17ης Ιούνη. Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης!
Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012
ml ekloges2012.blogspot.com
Σόρος: Τρεις μήνες για να σωθεί η Ευρώπη
Η Ευρώπη έχει τρεις μήνες για να σώσει το ευρώ, υποστήριξε ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με κείμενο ομιλίας του που έγινε το Σάββατο και δημοσιεύθηκε χθες στον επίσημο ιστότοπό του.
«Κατά την γνώμη μου, οι αρχές έχουν ένα παράθυρο τριών μηνών στην διάρκεια των οποίων θα μπορούσαν ακόμη να διορθώσουν τα σφάλματά τους και να αναστρέψουν τις τωρινές τάσεις. Λέγοντας αρχές, εννοώ κυρίως τη γερμανική κυβέρνηση και την Μπούντεσμπανκ, διότι σε μια κρίση οι πιστωτές έχουν την ισχύ και τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υποστήριξη της Γερμανίας», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος, άλλοτε ειδικός στις επιθέσεις εναντίον νομισμάτων.
«Αναμένω ότι η ελληνική κοινή γνώμη θα φοβηθεί αρκετά από την προοπτική της εκδίωξής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να δώσει μια μικρή πλειοψηφία των εδρών σε συνασπισμό που είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη σημερινή συμφωνία» με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και τις τράπεζες - πιστωτές της χώρας, πρόσθεσε ο Σόρος.
Αλλά «ουδεμία κυβέρνηση μπορεί να εκπληρώσει τους όρους αυτούς και η ελληνική κρίση είναι πιθανό να κορυφωθεί το φθινόπωρο. Ως τότε και η γερμανική οικονομία θα εξασθενεί, και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τη Γερμανίδα καγκελάριο να πείσει την κοινή γνώμη στη Γερμανία να αναλάβει πρόσθετες ευρωπαϊκές ευθύνες. Αυτό δημιουργεί το παράθυρο των τριών μηνών», εξήγησε
ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ: ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ; - του Χρήστου Μαγγούτα
Αν είχα τη δύναμη θα προτιμούσα ως πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας όχι εσάς αλλά τον Ισλανδό πρόεδρο, τον Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Μπορεί να καυχιόμαστε ότι εμείς γεννήσαμε τη δημοκρατία, αλλά πάει καιρός πια που δεν έχουμε συγγένεια μαζί της.
Όταν το ισλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε κάποιο νόμο παρόμοιο με το Μνημόνιο 1 και στάλθηκε για επικύρωση στον πρόεδρο της δημοκρατίας, αυτός ενεργοποίησε το μόνο...δικαίωμα που είχε, όπως κι εσείς: δεν το υπέγραψε και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε δημοψήφισμα στη χώρα αυτή. Η εξήγηση ήταν σαφής: «Δε μπορώ εγώ ή οι λίγοι βουλευτές που ψήφισαν αυτό το νόμο να αναλάβω την ευθύνη να επικυρώσω ένα νόμο που θα επηρεάσει τη ζωή κάθε πολίτη της χώρας μου. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει».
Το δημοψήφισμα έγινε και ο λαός απέρριψε το νόμο. Δεν είχε άδικο: τρεις τράπεζες είχαν δανειστεί 80 δις ευρώ, ήτοι το δεκαπλάσιο από το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα της χώρας, είχαν χρεοκοπήσει και τώρα ζητούσαν από το λαό να πληρώσει τους δανειστές σε διάφορες χώρες.
Οι πολιτικοί άρχισαν νέες συνομιλίες με τους δανειστές και έφεραν τροποποιημένο σχέδιο στη Βουλή, κάτι σαν Μνημόνιο 2, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και στάλθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για επικύρωση. Και πάλι εκείνος είπε όχι και ζήτησε νέο δημοψήφισμα. Το επιχείρημά του ήταν σαφέστατο: «Στα μεγάλα θέματα δεν αποφασίζουν προσωρινοί ηγέτες, ηγέτης είναι ο λαός και αυτός θα αποφασίσει».Χρειάστηκε να κατεβεί στους δρόμους για να υπερασπιστεί τη θέση του ενάντια στη λυσσαλέα επίθεση των πολιτικών. Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν τη σύζυγό του να αγκαλιάζει διαδηλωτές που η αστυνομία τους έχει πνίξει στα καπνογόνα. Ήταν ανένδοτος στις αρχές του: «Υπάρχουν χώρες πιο ισχυρές οικονομικά από μας, εμείς όμως δεν πρόκειται να βάλουμε το κέρδος πάνω από τη Δημοκρατία».
Στο νέο δημοψήφισμα ο λαός απέρριψε και το Μνημόνιο 2.
Ο πρόεδρος το πήγε ακόμα πιο πέρα και ζήτησε αναθεώρηση του συντάγματος, μόνο που αυτή τη φορά η αναθεώρηση δε θα γινόταν από πολιτικούς αλλά από τον ίδιο το λαό. Το επιχείρημά του ήταν και πάλι ατράνταχτο: «Ο λαός είναι η υπέρτατη εξουσία, αυτός πρέπει να συντάξει το σύνταγμα». Έγιναν χιλιάδες συναντήσεις, στάλθηκαν άπειρα ηλεκτρονικά μηνύματα και η λαϊκή επιτροπή κατέληξε σε μια μορφή του συντάγματος που φυσικά δεν είχε ούτε παραγραφές, ούτε ασυλίες και ούτε φοροαπαλλαγές για τους πολιτικούς. Δεν έχει γίνει ακόμα δημοψήφισμα για το σύνταγμα, καθώς οι πολιτικοί παλεύουν με κάθε μέσο να το καθυστερήσουν, αλλά δε θα το πετύχουν για πολύ.
Σε κάποια στιγμή χρειάστηκε να καλέσουν το ΔΝΤ για βοήθεια, αλλά υπό ένα όρο: «Θα σας πληρώσουμε ό,τι δανειστούμε, αλλά υπό ένα όρο: δε θα πειραχθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά προγράμματα, γιατί είμαστε μια σκανδιναβική σοσιαλιστική κοινωνία και σκοπός μας είναι η ευημερία του πολίτη και όχι τα κέρδη των τραπεζών». Ούτε κεραμίδα να έπεφτε στα κεφάλια των αρμόδιων του ΔΝΤ, αλλά τελικά το δέχτηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ταμείου, γιατί κατάλαβαν ότι δεν έχουν να κάνουν με άτομα όπως ---- (δε χρειάζεται να αναφέρω ονόματα).
Αλλά ο πρόεδρος μιας δημοκρατίας δε σταμάτησε εκεί: ζήτησε να γίνειέλεγχος στα οικονομικά όλων των πολιτικών και πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν τον πέλεκυ της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η έκθεση της αδέσμευτης επιτροπής έφτασε τις 2,500 σελίδες και χρειάστηκαν 45 συνεχείς ώρες για να διαβαστεί από καλλιτέχνες, συγγραφείς, απλούς πολίτες σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Και το συμπέρασμα ήταν σαφές: δεν ευθύνεται ο λαός για όσα έκαναν οι πολιτικοί οι οποίο εκλέχτηκαν λέγοντας τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκαν.
Τρία χρόνια μετά η Ισλανδία αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, στην Ελλάδα μας λένε ότι θα χρειαστούν δεκαετίες και αν....
Και κάτι ακόμα: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας δεν το έκανε αυτό για να κρατηθεί στην καρέκλα. Πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος για επόμενη θητεία. «Εκπλήρωσα το χρέος μου στο λαό μου» ήταν η λακωνική δήλωσή του (όχι δεν είπε αν ήταν και στην Εθνική Αντίσταση).
Μήπως κ. Παπούλια θάπρεπε να επισκεφθείτε τους Βίκινγκς της Ισλανδίας για να πάρετε κάποια μαθήματα δημοκρατίας; Μήπως αυτοί που έτρωγαν βελανίδια όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες τώρα ξέρουν καλύτερα τι σημαίνει δημοκρατία ενώ εσείς την ευτελίζετε - ουσιαστικά μια πράξη αιμομιξίας -- στη χώρα που γεννήθηκε;
Και μια ακόμα δήλωσή του Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον: «Έχω την σταθερή εντύπωση ότι τα κόμματα στη Βουλή δεν εκφράζουν αυτή την εποχή αντίστοιχη αναλογία στο λαό». Εσείς θα κάνατε ποτέ αυτή τη δήλωση, που είναι πασιφανής σε κάθε έλληνα πολίτη;
Θα ήθελα να σας δω δίπλα στον Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Έτσι για να καταλάβω τι σημαίνει γίγαντας και τι νάνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας....
ΔΙΠΟΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ
-Αντραλίζομαι, πεινώ…
-Σουτ! Θα φας στον ουρανό!
«Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου» Κ. Βάρναλης
Τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του προγράμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, βιώνουμε απίστευτες πολιτικές συμμαχίες. Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές, το μέχρι τώρα «δίπολο» ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία αλλάζει σε ΣΥΡΙΖΑ απ’ τη μια και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Τζήμερος-Μάνος, Οικολόγοι Πράσινοι, ακόμα και κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (που μας είχαν συνηθίσει σε προσεχτικότερες-διαλεκτικότερες αναλύσεις) απ’ την άλλη! Απ’ αυτούς τους τελευταίους κάποιοι (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Τζήμερος, Οικολ. Πράσινοι) επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί με όσα λέει θέλει «να μας βγάλει απ’ το Ευρώ», ενώ οι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή «επιδιώκει να μας ξεγελάσει και να παραμείνουμε στο Ευρώ» ή ότι «όλα αυτά που λέει δε μπορούν να γίνουν εντός του Ευρώ, άρα μας κοροϊδεύει».
Δεν αναφέραμε το ΚΚΕ γιατί αποτελεί, όλη αυτή την περίοδο, μια πραγματικά ιδιάζουσα περίπτωση. Αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου έλεγε, σ’ όλους τους τόνους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί αυταπάτες και εξαπατά γιατί θέλει τη χώρα εντός του Ευρώ, πρόσφατα ότι έχει συνάψει «στρατηγική συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία» (Παφίλης στη ΝΕΤ), προχθές, που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «θα μας βγάλει απ’ το Ευρώ» (δηλώσεις Παπαρήγα), ενώ τώρα τελευταία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλεγεί και προωθείται από επιχειρηματικούς κύκλους για να αποτελέσει τον διάδοχο του ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου! Μύλος, πραγματική τρικυμία, πλήρης απώλεια ψυχραιμίας. Το κυριότερο: Ξεδιάντροπη υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών και συστηματική επιχείρηση μετατροπής του μυαλού των μελών, φίλων και ψηφοφόρων σε ζελέ!
Μπροστά σ’ αυτόν τον πολιτικό σουρεαλισμό αναρωτιόμαστε και ρωτάμε συντρόφους, συναγωνιστές και φίλους σ’ όλο το φάσμα της αριστεράς τα εξής:
1ο. Αν στην Ελλάδα σήμερα, ως κοινωνία και ως χώρα, υπάρχει μια ταξική (κεφάλαιο-εργασία) και μια εθνική (Ευρωπαϊκός και Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός-Ελλάδα) αντίθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιους είναι; Με το κεφάλαιο; Με τους ιμπεριαλιστές; Να το ρωτήσουμε διαφορετικά: Είναι ταξικός ή και εθνικός εχθρός ο ΣΥΡΙΖΑ;
2ο. Σ’ αυτά τα δυόμιση τελευταία χρόνια, που μας γύρισαν δεκαετίες πίσω, πάρα πολλοί, σ’ όλο το φάσμα της αριστεράς, λέγαμε πως δεν πρόκειται για μια, έστω και έντονη, ταξική πάλη, αλλά για πόλεμο! Σ’ αυτόν τον πόλεμο κοιτάς να συσπειρώσεις κάθε διαθέσιμη δύναμη, κάθε σύμμαχο, κάθε εφεδρεία ή όχι; Ακόμα περισσότερο: Σ’ αυτόν τον πόλεμο κοιτάς να αξιοποιήσεις κάθε πρόσφορο όπλο ή όχι;
3ο. Αν υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα, έστω μέσω των εκλογών, να απαλλαγή ο ελληνικός λαός απ’ τα επαχθή μέτρα των Μνημονίων, που διέλυσαν την κοινωνία και μέχρι χθες παλεύαμε να τα ανατρέψουμε, θα την αξιοποιήσουμε ή όχι; Ας το ρωτήσουμε διαφορετικά: Επιθυμούμε, αν μπορούμε, μια ανατροπή των Μνημονίων (χαράτσια, μετενέργεια, νέοι φόροι κ.τ.λ.) εδώ και τώρα ή λέμε Σοσιαλισμός, Λαϊκή Εξουσία ή τίποτα;
4ο. Και ένα τελευταίο για κάποιους που βασανίζονται, ακόμα, από παιδικές αρρώστιες: Αν ο Τσίπρας είναι ο Κερένσκι και ο ΣΥΡΙΖΑ οι Μενσεβίκοι, τότε ποιος είναι ο Λένιν και ποιοι οι Μπολσεβίκοι; Βρισκόμαστε δηλαδή σε επαναστατική ή έστω, προεπαναστατική περίοδο και δεν το καταλάβαμε; Λίγη σοβαρότητα φίλοι, συναγωνιστές, σύντροφοι. «Καιρός του σπείρειν, καιρός του θερίζειν.»!
Μπέκης Νίκος
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΟΓΙΑΠΗ!
εκδήλωση δουλοπρέπειας, ραγιαδισμού και αυτοεξευτελισμού.
ο πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά" έστειλε επιστολή στην καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ
«Εξοχοτάτη
Αν ήμουν στην θέση σας θα έλεγα να πάει στο διάολο αυτή η απαίσια χώρα. Εμείς οι σκεπτόμενοι και αξιοπρεπείς Έλληνες σας είμαστε ευγνώμονες που δεν έχετε πάρει ακόμα αυτή την θέση και εξακολουθείτε να μας στηρίζετε. Αλλά για να μπορέσουμε να σας το ανταποδώσουμε και να ξεπληρώσουμε το χρέος που συσσώρευσαν η ανικανότητα και οι μίζες των πολιτικών μας, σας παρακαλούμε: Υποχρεώστε τους (σ.σ. τους Έλληνες πολιτικούς εννοεί προφανώς) σε ένα και μόνο πράγμα. Να αλλάξουν το κράτος – τέρας που δημιούργησαν….. Βοηθήστε μας να το πετύχουμε. Απαγορέψτε στους διεφθαρμένους και ανίκανους πολιτικούς μας εσάς να εξαπατούν εμάς να εξευτελίζουν και να στερούν από τον κόσμο του αύριο το πλούτο που μπορεί να προσφέρει το αληθινό ελληνικό πνεύμα».
το παραπάνω είναι ο σύγχρονος όρκος του ταγματασφαλίτη.
Και ο "παλιός" όρκος του ταγματασφαλίτη
"ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ εις τον Θεόν τον Άγιον τούτον όρκον ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανώτατου αρχηγού του Γερμανικού Στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Ανατεθησόμενός μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς δια μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεων μου, τας οποίας δια του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των Γερμανικών Στρατιωτικών Αρχών."
Αγαπητοί φίλοι,
πριν ψηφίσουμε ας σκεφτούμε καλά ...
Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι μνημόνιο ή σχέδιο ανόρθωσης ... - ευρώ ή δραχμή ... - μέσα ή έξω από την Ευρώπη και άλλα παραπειστικά δίπολα
αλλά το πώς να βελτιωθεί η ζωή μας!
Μ' αυτές τις εκλογές δεν βλέπω φως
Σε λίγα χρόνια ίσως
Αφού μας - καλοδεχούμενο - πετάξουν έξω από την ευρω - λαμογιο - σπεκουλο - ζώνη τους
το βλέπω μέσα στη χρονιά, ανεξαρτήτως κυβερνητικού σχήματος
και αφού καταλάβουμε ότι η Νότια Ευρώπη δεν ανήκει στην Ευρώπη και θα γίνει δημοκρατικότερη στα επόμενα χρόνια
αλλά και ότι σε όλους τους λαούς αξίζει μια καλύτερη Ευρώπη από τη σημερινή συνομοσπονδία κατ' επίφαση δημοκρατικών κρατών όπου ο κόσμος φτωχαίνει και χάνει σιγά σιγά τα κεκτημένα (πενιχρά) δικαιώματά του στη δουλειά, τη μόρφωση και την υγεία γιατί αυτά αφαιρούν πλούτο από τις οικονομικές ολιγαρχίες που έχουν παγκοσμίως μια αγαστή συνεργασία
θα αρχίσουμε να αλλάζουμε
και να ελπίζουμε
Ας ψηφίσουμε λοιπόν βλέποντας πιο μακριά, τι θα θέλαμε να έχουμε στην Ελλάδα μετά από λίγα χρόνια
Ας μην υποκύψουμε στον πειρασμό να ψηφίσουμε πιστεύοντας τις μεγαλοστομίες για το τι θα κάνουν οι νεοεκλεγέντες από 18 Ιουνίου (που θα ... αλλάξουν τα πάντα)
Ας ψάξουμε, πίσω από τα κομματικά προγράμματα, αν υπάρχουν ψήγματα ιδεολογικής βάσης και οράματος για μια καλύτερη δημοκρατική κοινωνία
Όπου λοιπόν βρούμε τέτοιες ενδείξεις,
εκεί η ψήφος, εύκολα και αβίαστα
χωρίς ενοχές
Ας ψηφίσουμε αυτό που θα ψήφιζαν
τα παιδιά μας
και τα αγέννητα εγγόνια μας
Δημοσίευση σχολίου