Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Αγωνιζόμαστε γιατί μπορούμε να ονειρευόμαστε

Παρουσιάζουμε εδώ ορισμένες δράσεις συναδέλφων στα σχολεία της περιοχής. Είναι όσες πληροφορηθήκαμε γι΄αυτό ας μας συγχωρήσουν οι υπόλοιποι, των οποίων τη δράση παραλείψαμε. Όμως, μπορούμε να επανορθώσουμε. Στείλτε νέες ή συμπληρωματικές πληροφορίες στα σχόλια της ανάρτησης αυτής. Αν δεν μπορείτε ή θέλετε να κάνετε ανάρτηση, στείλτε το υλικό σας στο ilion19@yahoo.gr.

Δανειστική Βιβλιοθήκη & Μετεωρολογικός Σταθμός στο ΕΠΑΛ
Ο Σύλλογος διδασκόντων του ΕΠΑΛ το Μάρτιο αποφάσισε τη δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης. Αποτελεί μέρος ενός εγχειρήματος το οποίο διαπνέεται από πνεύμα αλληλεγγύης προς τους μαθητές μας και τη τοπική κοινωνία και συνδυάζεται και με μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων μας προς την ίδια κατεύθυνση όπως τα δωρεάν ενισχυτικά μαθήματα στους μαθητές μας κι η διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων που έγιναν με επιτυχία.
Ως καθηγητές είμαστε πεπεισμένοι πως πρέπει να λειτουργήσουμε ενάντια στην απαράδεκτη λογιστική λογική με την οποία αντιμετωπίζεται επίσημα πια η Παιδεία. Ενάντια και στη γενικότερη απαξίωση της μόρφωσης ως παράγοντα που συνέχει και προάγει την κοινωνία. Έτσι, αγωνιζόμαστε με τις μικρές μας δυνάμεις για τη μετατροπή του σχολείου μας σε ένα κέντρο δημιουργίας και μορφωτικής και πολιτιστικής υπεραξίας για τη τοπική κοινωνία. Θέλουμε ένα σχολείο εξωστρεφές προς την κοινωνία, που θα προάγει την κριτική σκέψη ενάντια στην λογική των έτοιμων προς κατανάλωση απαντήσεων.
Ακολουθώντας αυτήν τη λογική πειραματιζόμαστε με την δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης/αναγνωστηρίου, που να μπορεί να συνδυαστεί και με την ηλ. βιβλιοθήκη που οργανώνεται στο ΣΕΚ Α. Λιοσίων, sekanoliosion.org. Φιλοδοξούμε να γίνει ένας ζωντανός χώρος συζήτησης και δημιουργικής συλλογικής σκέψης και δράσης.

Πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2011 η εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στο ΕΠΑΛ από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Με αυτόν τον τρόπο το σχολείο μας συμμετέχει στο μεγάλο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ συνεισφέροντας στις προγνώσεις που πραγματοποιούνται και παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό μέσω του κόμβου www.meteo.gr.
Ο μετεωρολογικός σταθμός μετρά συνεχώς τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους (θερμοκρασία, πίεση, υγρασία, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, ύψος βροχής) τις οποίες αποστέλλει μέσω internet στον κόμβο του ΕΑΑ για επεξεργασία. Οι μετρούμενες τιμές σε πραγματικό χρόνο αλλά και διάφορα στατιστικά και κλιματολογικά στοιχεία της περιοχής απεικονίζονται στην ιστοσελίδα http://penteli.meteo.gr/stations/anoliosia. Επίσης τα δεδομένα του σταθμού μας μπορούν να αναζητηθούν και μέσω της διαδικτυακής κοινότητας www.metar.gr

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο 2ο Γυμνάσιο Α. Λιοσίων
Πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, οι εκδηλώσεις του Γυμνασίου στο χώρο του σχολείο με μεγάλη επιτυχία. Υπήρχε κέφι, πρωτοτυπία, μεγάλη προσπάθεια και προετοιμασία. Οι μαθητές κι οι συνάδελφοι δούλεψαν με την καρδιά τους κι ευχαριστήθηκαν το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Μάλιστα κάποιοι συνάδελφοι ανέδειξαν και τα μουσικά τους χαρίσματα!!!

Πειράματα στο Λύκειο Φυλής
Το Μάιο έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Λύκειο. Είχε ως πρωτεργάτες τους συναδέλφους ΠΕ04 που με τη συνδρομή των υπολοίπων και των μαθητών φυσικά, παρουσίασαν πειράματα και…άλλα πολλά, γοητεύοντας όλους τους παρευρισκόμενους.

Τι γίνεται στο 1ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου;
Οι συνάδελφοί μας εκεί διαμόρφωσαν ένα πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο, το 1gymzefyri.blogspot.com. Εκφράζει περισσή αγάπη για τα παιδιά, τους μαθητές μας. Αξίζει πραγματικά τον κόπο να το επισκεφθείτε. Υπάρχει και στους ενδιαφέροντες συνδέσμους στο παρόν ιστολόγιο.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΕΣ ΩΡΑΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΑΠΟ: Μυρσίνη Λοΐζου

ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό, και την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Το σύνολο των ΜΜΕ


«Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
» Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζω εκ των προτέρων, ότι αυτή η κίνησή μου είναι συμβολική, εν τούτοις η συνείδησή μου, και η αξιοπρέπειά μου ως ενεργού πολίτη μου επιβάλλει να σας γνωστοποιήσω τα εξής: Ο πατέρας μου Μάνος Λοΐζος αγωνίστηκε με τον δικό του τρόπο, για αξίες όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία, και η Κοινωνική Δικαιοσύνη. Προσπάθησε να υπηρετήσει μέσω της τέχνης του, τα οράματα και τις αξίες ενός καταπιεζόμενου λαού, ο οποίος με πολύ κόπο, αίμα και δάκρυα αγωνίστηκε για την Δημοκρατία, την οποία τόσο βάναυσα του την στερούσαν. Αφού αυτός ο λαός κατοχύρωσε με πολλούς αγώνες τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα τα οποία στην Ευρώπη είχαν κατακτηθεί χρόνια πριν, έρχεστε σήμερα και όπου δικαιώματα βάζετε ευκαιρίες.



» Τα δικαιώματα στην εργασία, την υγεία, την παιδεία, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, τα έχετε κάνει ένα απέραντο fast track έξυπνων επενδύσεων, ξεπουλώντας όχι μόνο τον δημόσιο πλούτο αυτή της χώρας, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.



» Τόσα χρόνια σας ακούω να χρησιμοποιείτε το 'Καλημέρα Ήλιε' στις κομματικές σας συγκεντρώσεις. Παλιότερα, απλά με ενοχλούσε αισθητικά καθώς και με πλήγωνε, εξαιτίας αφενός της υποκρισίας σας, -διότι οι δικές σας αξίες επέβαλαν και έναν βαθιά εξουσιαστικό τρόπο ζωής, και δημιούργησαν σκλάβους αντί για ελεύθερους ανθρώπους, και ενεργούς πολίτες- και αφετέρου διότι οι δικές σας αξίες δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με αυτό που προσπαθεί να πει το συγκεκριμένο τραγούδι. Τώρα όμως πλέον εξοργίζομαι, γιατί δείχνει ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα από τους αγώνες του λαού και των εργαζομένων, πράγματα τα οποία ενέπνευσαν τον πατέρα μου, και του έδωσαν και μια αντίστοιχη στάση ζωής στην καθημερινότητά του ως πολίτη, και στις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του.



» Το τραγούδι αυτό καλημερίζει τον Ήλιο, την ελπίδα, την αλληλεγγύη, και την προσμονή ενός ολόκληρου λαού, για δημοκρατία και ελευθερία. Εσείς όμως, είστε υπεύθυνοι για την πιο βαθιά, πνευματική, αξιακή, ηθική, και πολιτισμική καταχνιά που θα μπορούσε να έχει ποτέ αυτός ο τόπος. Ως εκ τούτου, σας απαγορεύω ρητά και κατηγορηματικά, να χρησιμοποιείτε έργο ή μέρος του έργου του Μάνου Λοΐζου, σε οποιαδήποτε κομματική σας εκδήλωση ή δραστηριότητα. Βέβαια ίσως να απαντήσετε ότι το έργο του Μάνου Λοΐζου ανήκει στον λαό. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όμως και η συγκεκριμένη πράξη εκ μέρους μου. Επειδή όπως αποδείχτηκε δεν είστε, και ούτε ήσασταν ποτέ μέρος αυτού του λαού, και δεν έχετε πλέον κανένα δικαίωμα και καμία νομιμοποίηση να συνεχίζετε να τον εξαπατάτε.

» Ο Ήλιος άλλωστε, είναι δικός μας, και όχι δικός σας. Δεν μπορεί κανείς να μας τον πάρει. Και δεν θα μας τον πάρει».

Μυρσίνη Λοΐζου

Ανώνυμος είπε...

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συναυλία διαμαρτυρίας που διοργανώσαμε την Δευτέρα το βράδυ στην Πλατεία Ηρώων Άνω Λιοσίων. Έντονη ήταν η παρουσία της νεολαίας η οποία φαίνεται να παίρνει την σκυτάλη των αγώνων ενάντια στο έγκλημα που όχι μόνο συνεχίζεται αλλά θα γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο μετά από την δημιουργία των εργοστασίων καύσης.
Το άνοιγμα της συναυλίας έγινε από δύο τοπικά νεανικά συγροτήματα τα οποία ξεσήκωσαν με τη μουσική τους τη νεολαία και όχι μόνο.

Στη συνέχεια μέσα από ολιγόλεπτη ομιλία μέλους της επιτροπής αγώνα καταγγέλθηκαν τα ψέματα της Δημοτικής Αρχής Φυλής και ο εμπαιγμός που επιχειρήθηκε μέσα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19/4/2011 όπου κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η "απομάκρυνση" της χωματερής λόγω κορεσμού σε 2,5 χρόνια. Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που στήριξαν την απόφαση αυτή μας λένε συνειδητά ψέματα, γιατί:

Αυτό που θα κορεστεί σε 2,5 χρόνια είναι το πρώτο κύτταρο από τα 5-6 που προβλέπεται να δημιουργηθούν στην Α' φάση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. Ήδη οι εργασίες για το 2ο κύτταρο έχουν σχεδόν τελειώσει. Όποιος επισκεφτεί αυτή τη στιγμή τη χωματερή θα διαπιστώσει οτι μια τεράστια τρύπα έχει ήδη διανοιχτεί και οι εργασίες κατασκευής βρίσκονται στη φάση στρωσίματος των μεμβρανών συγκράτησης των υγρών. Σε λίγο διάστημα θα είναι έτοιμο να δέχεται σκουπίδια.
Οι περιββαλοντικές μελέτες (τις οποίες έχουμε στα χέρια μας) απεικονίζουν τα εργοστάσια καύσης που θα κατασκευαστούν. Φαίνεται καθαρά η πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε δημιουργία εργοστασίων βιοξήρανσης. Είναι μάλιστα τόσο αποφασισμένοι όπου έχουν εξαφανίσει από τον χάρτη τον οικισμό Γεννηματά και ένα μεγάλο κομμάτι της Ζωφριάς. Γιατί άραγε; Γιατί η χωροθέτηση των εργοστασίων συζητιέται να είναι έξω και δίπλα στα όρια της υπάρχουσας χωματερής, σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και ανθρώπους.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι συνένοχη στο έγκλημα που σχεδιάζεται. Όχι μόνο δεν θέλει να κλείσει η χωματερή αλλά παζαρεύει και τη συμμετοχή της στα Διοικητικά Συμβούλια των εργοστασίων που θα φτιαχτούν. Ζητάει ουσιαστικά την ανταλλαγή της υγείας μας και του περιβάλλοντος με χρήματα, τα οποία και αυτά θα καταλήξουν στις ίδιες τσέπες που κατέληγαν χρόνια τώρα. Αναρωτιόμαστε που είναι η περίφημη ανάπτυξη ως αποτέλεσμα ύπαρξης της χωματερής όταν δρόμοι δεν υπάρχουν ενώ απουσιάζουν βασικές υποδομές από το Δήμο μας; Πως είναι δυνατόν ο Δήμος Φυλής να φιγουράρει στη λίστα των πιο χρεωμένων Δήμων της Ελλάδας όταν τα χρήματα έκαναν χορό χρόνια τώρα;

Νομίζουμε οτι δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που μας διοικούν. Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δημοτική Αρχή συνεχίζουν και βάζουν πλάτη στην προώθηση των οικονομικών συμφερόντων των εργολάβων που συμμετέχουν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτοί έχουν επιλέξει στρατόπεδο, με τα οικονομικά συμφέροντα απέναντί μας. Γι'αυτούς είμαστε "ψηφοφόροι" όπου κάθε τέσσερα χρόνια μας εκβιάζουν και εμείς τους παραχωρούμε την διοίκηση του τόπου. Μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά ας αποφασίσουμε άμεσα και δημοκρατικά οτι η ζωή μας ανήκει, οτι θα μας βρουν απέναντι σε ότι σχεδιάζουν, ότι θα συγκρουστούμε και στο τέλος θα κερδίσουμε, όλοι μαζί ενωμένοι.

Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε το συγκρότημα Τρίτη Εποχή όπου με τη μουσική του και το πάθος του μας χάρισε ένα όμορφο αγωνιστικό βράδυ.

Παρεμβάσεις έκαναν εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Γραμματικού και Καματερού, καθώς και νεολαίοι από την πρωτοβουλία νεοαλαίας για την συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Νεολαίας του τόπου μας.

Η εκδήλωση έκλεισε αφήνοντας ισχυρή παρακαταθήκη οτι ο αγώνας θα είναι νικηφόρος. Απέναντι στις ταξικές πολιτικές τους, όπου οι χωματερές γίνονται δίπλα σε σπίτια εργαζομένων αλλά ποτέ στην Εκάλη ή το Κολωνάκι, απαντάμε πολιτικά και ενωμένοι. Είναι υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στα παιδιά μας, να ζούμε με αξιοπρέπεια και με υγεία σ'ένα καθαρό περιβάλλον. Μας καθοδηγούν τα όνειρά μας για μια καλύτερη ζωή τα οποία πρέπει να γίνουν εφιάλτες σ'όλους αυτούς που μας στερούν το δικαίωμα στη ζωή.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΟΣ ΜΑΙΟΥ 2011.
Nα που μετά τους Ισπανούς, ίσως μας ξυπνήσουν και οι Γερμανοί. Πολίτες της Γερμανίας ήρθαν στην Ελλάδα για να διαδηλώσουν έξω από τη Γερμανική πρεσβεία και με αφορμή το μνημόνιο να ζητήσουν την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ζητούν επίσης την απόσυρση της γερμανικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά της απόφασης του ιταλικού Δικαστηρίου που δικαίωσε τους πολίτες του Διστόμου στο αίτημα τους για αποζημίωση για τη ναζιστική θηριωδία.

Μάλιστα οι Γερμανοί δηλώνουν απορημένοι που οι Έλληνες δεν έχουν αναρτήσει ένα πανό στο Σύνταγμα, που να απευθύνεται στα ελληνικά κόμματα και στην τρόικα με το αίτημα «Να πληρώσει η Γερμανία-λεφτά υπάρχουν-Πάρτε τώρα πάνω από 200 δις γερμανικές αποζημιώσεις» και «Αμεση προσφυγή της Ελλάδας στη Χάγη, κατά της Γερμανίας, για την αναγνώριση των οφειλών της στον ελληνικό λαό». Οι Γερμανοί που συγκρότησαν ομάδα εργασίας για το Δίστομο- όπου μάλιστα θα μεταβούν στις 10 Ιουνίου για την επέτειο της σφαγής-υποστηρίζουν ότι η χώρα τους θέλει να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων για τα πολεμικά εγκλήματα του παρελθόντος και καλούν και τους Έλληνες στο συλλαλητήριο.

Ανώνυμος είπε...

Γυμνάσιο – Λύκειο Ε.Κ.Κ.Ν.Α.: Ένα σχολείο ελεύθερων ανθρώπων μέσα στη Φυλακή.
γράφει ο Σωτήρης Αθηναίος

Υπάρχει ένα ΣχολείΟ
στο οποίο οι μαθητές χαίρονται το μάθημα·


Δε ζουν μαζί με τους γονείς τους, αλλά τους κουβαλάνε μαζί τους στον ύπνο και το ξύπνιο τους· Το αγαπημένο τατουάζ στο σώμα τους είναι η λέξη “μάνα”· Δεν έχουν το δωμάτιο τους, τη “βολή” τους, δεν καταλαβαίνουν με τον ίδιο τρόπο τις ψυχολογικές διακυμάνσεις της εφηβείας· Δεν είναι παιδιά, δεν είναι έφηβοι, δεν είναι άντρες, λες και κάποιος έχει σβήσει την αχνή μολυβιά, που σκιαγραφεί τα σημαντικότερα τμήματα της σύντομης ζωής τους και αυτοί με πείσμα πήραν τα μολύβια- χοντρά, ανεξίτηλα μολύβια- για να τα ξαναγράψουν μέσα στον παράδεισο και την ασφάλεια που τους παρέχει το σχολείο των Φυλακών.

Σ’ αυτό το σχολείο οι μαθητές δεν κάνουν αδικαιολόγητες απουσίες, δεν πάνε φροντιστήριο, σχεδόν κανένας δεν παραλαμβάνει τον έλεγχο των βαθμών τους.
Υπάρχει ένα Σχολείο,

στο οποίο οι μαθητές δε μετράνε το αντριλίκι με το θράσος προς τους Δασκάλους, για αυτούς οι Δάσκαλοι τους είναι ο κόσμος που ονειρεύονται και όχι η κοινωνία που απεχθάνονται.

Υπάρχει ένα Σχολείο, ένα Δημόσιο Σχολείο

που βοηθά εκατοντάδες μαθητές να πάρουν απολυτήριο Γυμνασίου και Λυκείου, για να μπορέσουν κάποτε να ενταχθούν ουσιαστικά στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου Κράτους.

Υπάρχει ένα Σχολείο, ένα Δημόσιο Σχολείο,

στο οποίο δεκάδες μαθητές, δίχως φροντιστηριακή υποστήριξη, έχουν, ήδη, εισαχθεί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Υπάρχει ένα Σχολείο, ένα Δημόσιο Σχολείο,

στο οποίο οι μαθητές εκδίδουν σχολική εφημερίδα με μεστότητα άρθρων και αισθητική τελειότητα, που θα τη ζήλευαν ακόμα και επαγγελματικά έντυπα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι βραβεύτηκαν δύο φορές μέσα σε ελάχιστα χρόνια με το πρώτο βραβείο σχολικών εφημερίδων από το Δημοσιογραφικό οργανισμό Λαμπράκη.

να Δημόσιο Σχολείο,

στο οποίο οι μαθητές οργανώνουν και παρουσιάζουν, κάθε χρόνο, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, προστατεύουν τη βιβλιοθήκη τους σαν το σημαντικότερο περιουσιακό τους στοιχείο

Υπάρχει ένα Σχολείο, ένα Δημόσιο Σχολείο,

το οποίο οι καθηγητές επέλεξαν προαιρετικά να υπηρετήσουν (ταξιδεύοντας με δικά τους έξοδα 90 χλμ κάθε μέρα)· Παρουσιάζονται το πρωί και φεύγουν το απόγευμα από την εργασία τους· Βρίσκονται χρόνια στην ίδια θέση και ποτέ δε ζήτησαν τη μετάθεση, που δικαιούνται. Μεταφέρουν το κέφι για δουλειά στους μαθητές τους, και αποτελούν το μοναδικό, ίσως, αξιόλογο πρότυπο που έτυχε να γνωρίσουν. Είναι πρόθυμοι να συμπαρασταθούν σε οποιοδήποτε καλλιτεχνική πρωτοβουλία των μαθητών τους, οργανώνουν και συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια για να ανταλλάξουν γνώσεις σχετικά με το επαγγελματικό τους αντικείμενο.

Αν υπήρχε ένα ανάλογο σχολείο στην Αμερική, Γερμανία, ή αλλού θα ήταν παγκόσμιο πρότυπο προς μίμηση για όλους τους δοκησίσοφους, που αναζητούν τα μεγαλεία, πάντα, έξω από την αυλή τους. Θα είχαν αφιερώσει χιλιόμετρα σελίδων τα ανά τον πλανήτη έντυπα, θα ήταν αντικείμενο μελέτης και διπλωματικών διατριβών σε όλους τους απανταχού πανεπιστημιακούς ή ερευνητές του πλανήτη www.24grammata.com.

Αυτό το σχολείο βρίσκεται στη χώρα μας και λειτουργεί, παρ' όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα, με χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Σε μια εποχή με απαισιόδοξες έως μίζερες ειδήσεις, το Γυμνάσιο (με Λυκειακές τάξεις) του Ειδικού Κέντρου Κράτησης Νέων Αυλώνα (Ε.Κ.Κ.Ν.Α.) αποτελεί παράδειγμα δημιουργίας για όλους τους Λειτουργούς της Εκπαίδευσης (Δημόσιας και Ιδιωτικής). Οι Λειτουργοί του (από τις ελάχιστες φορές, που η λέξη αποκτά πραγματικό νόημα) δουλεύουν αθόρυβα και αποτελεσματικά και δε χρησιμοποιούν τις επιτυχίες τους ως μέσο κενόδοξης προβολής. Θεωρούν το έργο τους ολοκληρωμένο μόνο όταν καταφέρουν να πείσουν όλους εμάς να δώσουμε, στην πραγματικότητα, μια δεύτερη ευκαιρία στους μαθητές τους.

Ανώνυμος είπε...

ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Ήλιος, αέρας και κυρίως ζάχαρη είναι τα κύρια συστατικά του οικολογικού καυσίμου, το οποίο τροφοδοτεί με ενέργεια το σπίτι και το μηχανάκι του ηλεκτρολόγου-μηχανικού Μιχάλη Καλογεράκη, από την περιοχή Κοκκίνη Χάνι του Ηρακλείου Κρήτης. Ο επιστήμονας-ερευνητής έχει πάψει να αγχώνεται εδώ και περίπου έναν χρόνο για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και για την αύξηση της τιμής της βενζίνης, αφού την έχει αντικαταστήσει με το οικολογικό καύσιμο που φτιάχνει ο ίδιος στο σπίτι του.

Μιλώντας στην «Espresso» ο κ. Καλογεράκης τόνισε ότι ύστερα από έρευνα που έκανε, διαπίστωσε ότι οτιδήποτε έχει ζάχαρη μπορεί να παράξει καύσιμο: «Εφτιαξα λοιπόν μόνος μου έναν αποστακτήρα, τον οποίο τροφοδότησα κατευθείαν από τα φωτοβολταϊκά συστήματα που έχω στην ταράτσα και τις ανεμογεννήτριες που βρίσκονται στην αυλή του σπιτιού και άρχισα να μαζεύω οτιδήποτε περιείχε ζάχαρη: από φρούτα που είχαν σαπίσει (σταφύλια, καρπούζια, πεπόνια κ.λπ.), μέχρι ζαχαροκάλαμο. Η συνταγή είναι η εξής: τα βάζω όλα σε μια πλαστική δεξαμενή και ρίχνω λίγη μαγιά και νερό.

»Υστερα από τρία εικοσιτετράωρα και αφού γίνει ζύμωση, το μίγμα αυτό μετατρέπεται σε καθαρό οινόπνευμα που χρησιμεύει ως καύσιμο. Με το δικό μου σύστημα μπορώ να βγάλω δέκα λίτρα καύσιμο τη μέρα. Τα δέκα αυτά λίτρα μού καλύπτουν 450- 500 χιλιόμετρα με το δίκυκλο. Τους τελευταίους έντεκα μήνες έχω κάνει 9.000 χιλιόμετρα . Επίσης, το συγκεκριμένο καύσιμο που καίει το μηχανάκι είναι πεντακάθαρο και δεν αφήνει κατάλοιπα, ούτε μαυρίλα στην εξάτμιση. Τώρα σκοπεύω να το δοκιμάσω και σε αυτοκίνητο».

Και ως γνήσιος Κρητικός, ο κ. Καλογεράκης χαρακτηρίζει το καύσιμό του ως μια πολύ δυνατή ρακή 75 βαθμών, που μπορείς κάλλιστα να πιεις: «Αν το αραιώσει κάποιος με νερό, μπορεί ακόμη και να το πιει χωρίς να έχει πρόβλημα».

Το ζαχαροκάλαμο αποτελεί το «Α και το Ω» των σχεδίων του ηλεκτρολόγου-μηχανικού: «Πρόκειται να γεμίσω με το φυτό αυτό μια έκταση εκατό τετραγωνικών μέτρων από την οποία ευελπιστώ να παράγω τουλάχιστον τρεις τόνους καύσιμο τον χρόνο για τη θέρμανση του σπιτιού και για την κίνηση του δικύκλου μου» μας λέει ο κ. Καλογεράκης και προσθέτει: «Το ζαχαροκάλαμο είναι η καλύτερη λύση αφού δεν το στερείς από κανέναν ως τροφή, ενώ παράλληλα φυτρώνει σε έλη, βάλτους και πάνω απ' όλα είναι ανθεκτικό αφού μπορεί να αντέξει τα λύματα. Παράλληλα, δεν θέλει φροντίδα και καλλιέργεια, παρά μόνο κόψιμο και πότισμα».


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Αυξέντιος Καλανγκός,
Ο γιατρός των φτωχών παιδιών

Τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει δώσει ζωή σε 9.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μοναδική του αμοιβή, το χαμόγελο που ξαναγεννήθηκε στα χείλη τους.
Ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός, ο καλύτερος μαθητής του Μαγκντί Γιακούμπ, αποτελεί ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί.
Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη σωτηρία πολλών καρδιοπαθών στο Λίβανο, στη Γεωργία, στη Σερβία, στην Κύπρο, στην Ινδία, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στο Μαυρίκιο, στη Μοζαμβίκη, στην Ερυθραία, στο Κιργιστάν, στη Μαδαγασκάρη, στη Βενεζουέλα, στην Ουκρανία και στην Μποτσουάνα.
Ο Ελληνας καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός δεν απέκτησε τυχαία τον τίτλο του «γιατρού των φτωχών παιδιών».
Στα 23 του αποφοίτησε από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης και στα 40 του έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Αργότερα ήταν ο καλύτερος μαθητής του κορυφαίου καρδιοχειρουργού Μαγκντί Γιακούμπ.
Ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους», ο Έλληνας γιατρός από την Πόλη μαζί με την ομάδα του δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χειρουργεί καθημερινά δωρεάν όλα τα παιδιά στις φτωχές συνοικίες του κόσμου, μόνο και μόνο για να ξαναδεί το χαμόγελο στα χείλη τους.

Ζει στην Υεμένη, αλλά οπουδήποτε στο κόσμο κι αν τον χρειαστούν, δηλώνει παρών. Δουλεύει δεκαοχτώ ώρες τη μέρα, όμως όπως λέει δεν κοιτάει ποτέ το ρολόι του: «Στην Υεμένη, που είναι η βάση μου, χειρουργώ κάθε μήνα περίπου σαράντα με πενήντα περιστατικά.
Οταν ταξιδεύω για φιλανθρωπικό σκοπό, είμαι ικανός να χειρουργήσω περίπου πενήντα περιστατικά μέσα σε δέκα μέρες, για να αυξήσω τον αριθμό των παιδιών που περιμένουν μήνες και χρόνια να υποβληθούν σε επέμβαση.
Υπερβαίνω τις δυνάμεις μου. Δουλεύω περίπου δεκαοχτώ ώρες την ημέρα και τα Σαββατοκύριακα».
Ο πρώτος άνθρωπος που του έδειξε το δρόμο της "φιλανθρωπίας" ήταν -όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος- ο πατέρας του, κορυφαίος παθολόγος στην Κωνσταντινούπολη: «Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ότι ο πατέρας μου μου έλεγε να αφουγκράζομαι τον πόνο των ανθρώπων και ειδικά αυτών που ζούνε στη φτώχεια».
Τον ρωτάμε αν πιστεύει στον Θεό.
Η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Πρέπει να ξέρετε πως κάθε φορά που χειρουργώ πάνω από το χειρουργικό τραπέζι δεν κάνω τίποτα άλλο από το να επικαλούμαι τον Θεό». Και συνεχίζει συγκινημένος: «Αμέσως μετά, όταν όλα πάνε καλά, σε κάθε ευκαιρία θαυμάζω το έργο του Θεού πάνω σε μας τους ανθρώπους. Ναι, λοιπόν, πιστεύω στον Θεό. Άλλωστε, ο παππούς μου ήταν ιερέας».
Οι συνθήκες στις χώρες του Τρίτου Κόσμου μου δίνουν την εντύπωση πως ορισμένα πράγματα εξακολουθούν να είναι "υπεράνω των δυνάμεών μου", όμως ποτέ δεν λυγίζω.Βέβαια, για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και το βιοτικό επίπεδο σε αυτές τις χώρες πρέπει οι μεγάλες δυνάμεις να δουν διαφορετικά τις αιτίες της φτώχειας».
Η ευτυχία της προσφοράς
Παρά το γεγονός ότι έχει βραβευτεί δεκάδες φορές από διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα, όπως ο ίδιος λέει, δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο τις συνήθειές του και το χαρακτήρα του: «Σας λέω μετά λόγου γνώσεως πως όλα αυτά τα χρόνια όσο ακριβώς προχώρησα σε επιστημονικό και σε φιλανθρωπικό επίπεδο, άλλο τόσο προσπαθώ να είμαι ταπεινός, και αυτό είναι το μεγαλύτερο ιδανικό στη ζωή».
Τι κι αν έχει θυσιάσει το χρόνο του και την οικογενειακή του ζωή; Εκείνο που έχει σημασία -όπως λέει- είναι να είσαι χρήσιμος για τον διπλανό σου. Αυτό προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει και στα δύο παιδιά του - τις ελάχιστες ώρες που είναι κοντά τους.
Ομως, ο Αυξέντιος Καλανγκός δεν έχει μόνο τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο.
Εχει σαν παιδιά του 9.000 φτωχά αγγελούδια που δεν είχαν πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία των χωρών που ζούσαν, στα οποία χάρισε αφιλοκερδώς το δικαίωμα να αναπνέουν και να μπορεί η καρδούλα τους να χτυπάει κανονικά.
Συνεχιστές του φιλανθρωπικού και του επιστημονικού έργου του ευτυχώς -όπως λέει- υπάρχουν.

Ανώνυμος είπε...

Κρητική βιολογική. ασπιρίνη
Κρητική σφραγίδα φέρει η νέα ασπιρίνη, η οποία πρόκειται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την προστασία της υγείας μας από τα κρυολογήματα και την κοινή γρίπη.
Τη «μαγική» κάψουλα παρασκεύασε η ομάδα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και αποτελεί παγκόσμια πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η ασπιρίνη συνδυάζει την απόλυτη αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η σύγχρονη φαρμακευτική επιστήμη.
Εμπνευστές της έρευνας είναι οι καθηγητές Ιατρικής Ηλίας Καστανάς και Χρήστος Λιόνης και ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος. Για την παρασκευή του φαρμάκου συνεργάστηκαν, επίσης, η Ένωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Gallenica.
Οι προοπτικές της κρητικής ασπιρίνης, από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τον ΕΟΦ, αναμένεται να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας και το φάρμακο να πιστοποιηθεί τόσο από τις ευρωπαϊκές αρχές όσο και από την αμερικανική FDA (Food and drug administration).
Αν και τα συστατικά του είναι εντελώς φυσικά, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το νέο σκεύασμα αποτελεί φάρμακο και όχι συμπλήρωμα διατροφής, όπως είχε εσφαλμένα χαρακτηριστεί.
Οι ιδιότητές του, οι οποίες απορρέουν από τα κρητικά βότανα, θεωρούνται ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Και τα τρία «μαγικά» βότανα είναι διαλυμένα σε ελαιόλαδο, οι φαρμακευτικές ιδιότητες του οποίου είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Παρ' όλα αυτά, ο Ηλίας Καστανάς αρνήθηκε να αποκαλύψει τα τρία συστατικά που απαρτίζουν τη συνταγή της κάψουλας.
«Το φάρμακο θα αποτελέσει παγκόσμια πατέντα. Αν αποκαλύπταμε κάποιο από τα τρία βότανα, πολύ φοβάμαι ότι θα είχαμε το φαινόμενο της τηλεοπτικής "φραπελιάς", όταν όλοι πήγαιναν και κούρευαν τα φύλλα της ελιάς και τα χτυπούσαν στο μίξερ. Η έρευνα του πανεπιστήμιου εστίασε στους κατοίκους της νότιας Κρήτης.

Η επιστημονική παρατήρηση ήλθε να επιβεβαιώσει τις λαϊκές παραδόσεις. Η δωδεκάχρονη έρευνα που έγινε από την επιστημονική ομάδα ανέδειξε ότι ο οργανισμός των Κρητικών που κατανάλωναν το κοκτέιλ βοτάνων παρουσίαζε ισχυρή αντίσταση στα κρυολογήματα και στις λοιμώξεις.
Σκοπός των επιστημόνων δεν είναι να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή ασπιρίνη, αλλά να προωθήσουν στην αγορά ένα φυσικό φάρμακο, το οποίο θα είναι βγαλμένο από την κρητική γη.

Η τιμή του φαρμάκου, σύμφωνα με τον όρο που έχει βάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου, δεν πρόκειται να ξεπερνάει το 1 ευρώ.

Το φάρμακο αναμένεται να πάρει μέσα στο 2011 την έγκριση του ΕΟΦ.
Η αγάπη για τις ευεργετικές ιδιότητες των κρητικών βοτάνων δεν ήταν το μόνο κίνητρο για τους επιστήμονες, ώστε να παρασκευάσουν το φάρμακο.
Άλλο σημαντικότερο κίνητρο για την παρασκευή του φαρμάκου αποτέλεσε η αναπτυξιακή κατεύθυνση που δίνεται στους ελαιοκαλλιεργητές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.
Από τη στιγμή που το φάρμακο θα μπει στην παραγωγή, μέρος της σοδειάς τους θα προορίζεται για την παρασκευή της κάψουλας.
Το φάρμακο αυτό: -Προστατεύει από τις λοιμώξεις αναπνευστικού
-Ανακουφίζει από το κρυολόγημα< /B>
-Καταπολεμά την κοινή γρίπη
-«Ρίχνει» τον πυρετό
-Έχει αναλγητικές ιδιότητες

Αναγνώστες