Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η ΟΛΜΕ θυμήθηκε τα ΕΠΑΛ;;;

Μια ακόμη διάκριση για τους μαθητές των ΕΠΑΛ,
η μη θεσμοθέτηση επαναληπτικών Πανελλήνιων Εξετάσεων

Με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό μαθητή της Γ τάξης του ΕΠΑΛ Κέας σε τροχαίο δυστύχημα με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σήμερα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, και την αδυναμία του να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις, επαναφέρουμε το θέμα του αποκλεισμού των τελειοφοίτων μαθητών των ΕΠΑΛ από τη δυνατότητα της επαναληπτικής εξέτασης.

Tο Υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει επαναληπτικές Πανελλήνιες Εξετάσεις μόνο για τους μαθητές των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ, αποκλείοντας τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων. Ουσιαστικά παραβιάζεται με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο η αρχή της ισονομίας και ίσων ευκαιριών για όλους τους μαθητές, αρχή συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Αυτό το γεγονός έχει τεράστια σημασία αν λάβουμε υπόψη μας, πως στην επαγγελματική εκπαίδευση οι μαθητές που διεκδικούν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συνήθως φοιτούν με μεγάλο προσωπικό κόστος και με πενιχρά μέσα, αντιμετωπίζοντας και μια συνεχώς υποβαθμιζόμενη από την πολιτεία ΤΕΕ.

Κανένα οικονομικό κόστος δεν μπορεί να είναι σημαντικότερο των κόπων και των ονείρων ενός νέου ανθρώπου, που «τιμωρείται» γιατί είχε ένα ατύχημα παραμονές των εξετάσεων. Η κατάφωρη αδικία σε βάρος των μαθητών των ΕΠΑΛ αποτελεί ντροπή για τον εκπαιδευτικό χώρο είτε πρόκειται για νομοθετικό κενό είτε για διοικητική παράλειψη.

Απαιτούμε τον άμεσο προγραμματισμό Επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.
22 Μαΐου 2011

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ Γ.Σ. ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΙ ΟΛΜΕ. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ...ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΔΝΤ.
ΧΤΚ

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και μια 15ετία, ΔΕΝ έχει επαναληπτικές εξετάσεις για τους μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Εδώ και 3 χρόνια τους έστελνα αναρτήσεις και e-mail (σε Υπουργείο και σε alfavita και opengov kai στην ΟΛΜΕ ειδικά) αλλά ...

ΦΕΤΟΣ η ΟΛΜΕ αποφάσισε να αντιδράσει.
Μπράβο. Κάλλιο αργάαααα παρά ποτέ.

Βέβαια είναι και καμιά σαρανταριά ακόμη διακρίσεις για τους μαθητές μας.
Να περιμένουμε καμιά 10αριά χρόνια ακόμη και ίσως η ΟΛΜΕ τις μάθει και αυτές.

Γ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Πανελλαδικές τον καιρό του Μνημονίου

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καταγγέλει το γεγονός ότι είναι η 2η συνεχόμενη χρονιά που σημειώνεται κατάργηση εξεταστικού κέντρου στα όρια του καλλικρατικού Δήμου Φυλής, με αποτέλεσμα να διεξαχθούν οι εξετάσεις σε δύο λιγότερα εξεταστικά κέντρα. Το 2009-2010, καταργήθηκε το κέντρο στο 3ο Λύκειο Άνω Λιοσίων και φέτος, 2010-2011, καταργείται το κέντρο στο Λύκειο Φυλής.
Σε ό, τι αφορά το Λύκειο Φυλής υπάρχει το πρόβλημα της δραματικής έλλειψης χώρων για τη διεξαγωγή των εξετάσεων εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης του Δήμου. Παρέδωσε, μετά από πιέσεις χρόνων, 2 αίθουσες διδασκαλίας και 2 γραφεία καθηγητών τον Νοέμβριο του 2010. 2 αίθουσες μικρές και κακοφτιαγμένες με την 1 να είναι ο χώρος του κλιμακοστασίου στο ισόγειο του κι αυτό όταν στο υπόλοιπο ισόγειο και τον 1ο όροφο στεγάζονται όλοι κι όλοι 5-6 δημοτικοί υπάλληλοι.
Οι υπόλοιποι λόγοι για τις καταργήσεις δεν έχουν διευκρινιστεί από την Διοίκηση, όμως για την εκπαιδευτική κοινότητα είναι προφανείς, η εξοικονόμηση χρημάτων, το πετσόκομμα δαπανών με κάθε τρόπο. Η επιδημία των καταργήσεων-ή συγχωνεύσεων κατ΄ευφημισμόν-σχολείων, διοικητικών δομών και διορισμών εκπαιδευτικών κτυπά και την διοργάνωση των Πανελλαδικών εξετάσεων ξανά. Προηγήθηκαν πέρυσι οι περικοπές στις αμοιβές των βαθμολογητών των μελών των επιτροπών κι οι καταργήσεις σε κάποια εξεταστικά κέντρα.
Μέσα στη λαίλαπα του Μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβέρνησης, για το Υπουργείο ο μαθητής είναι σταθερά πρώτος, αλλά φυσικά ως στόχος, ως «πεδίο βολής όπου ασκούνται βρίζοντας ξένοι» και ντόπιοι μισθοφόροι φαντάροι… Έτσι, λοιπόν, δεν είναι παιδαγωγικά ορθά τα μικρά εξεταστικά κέντρα, όπου ο μαθητής εξοικειωμένος με το περιβάλλον έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αποδώσει καλά. Αντίθετα, επιλέγονται τα μαζικότερα κέντρα γιατί το στοίβαγμα εξοικειώνει τους νέους με το μέλλον που τους επιφυλάσσεται, αυτό της απρόσωπης μάζας που δε χρειάζεται πια σπουδές γ/βάθμιας εκπ/σης, αλλά απλώς δεξιότητες υπηρετικού προσωπικού των εχόντων, των κρατούντων και των μεγαλοκεφαλαιούχων.
Με την ίδια λογική πλήττεται συστηματικά το μικρό σχολείο της γειτονιάς και της περιοχής διότι δεν υπηρετεί τους στόχους της απροσωπίας και της μαζικοποίησης, της βίας και της σχολικής εγκατάλειψης. Αντίθετα, στο μαζικό νέο σχολείο της αγοράς και της φτήνιας, όλα αυτά λύνονται. Ο μαθητής πυροβολείται από το δημοτικό με εξετάσεις συνεχείς, με ύλη και ωράρια απίστευτα, πολύ πάνω από το μπόι του. Τα φροντιστήρια αρχίζουν από εκεί για όσους μπορούν και συνεχίζονται στο Νέο λύκειο με τις εργασίες, την εξειδίκευση και στο Πανεπιστήμιο με το προπαρασκευαστικό έτος σπουδών. Εκεί θα φτάνουν «οι πρωταθλητές» που θα γευτούν τις χαρές των νέων ΑΕΙ&ΤΕΙ δίχως πόρους και με επιλογή στο χορηγό θα διαλέξουν για να ζητήσουν ελεημοσύνη. Και αναβαθμίζονται μετατρεπόμενα στα γνωστά κολλέγια επιπέδου της ημεδαπής.
Τελειώνοντας, επιβάλλεται να καταγγελθεί η εξωφρενική στάση του Υπουργείου για το χρόνο λήξης του διδακτικού έτους που τον μετέφερε 1 εβδομάδα νωρίτερα. Κι αυτό όταν ζητούσε πριν λίγο καιρό την με κάθε τρόπο αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών από καταλήψεις και απεργίες.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ "ΧΟΥΝΤΙΚΟ", ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ, ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΕ ΑΕΙ+ΤΕΙ ΦΕΤΟΣ.
10.000+++ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ...
ΧΤΚ

Ανώνυμος είπε...

O M. Apple στο βιβλίο του «Εκσυγχρονισμός και Συντηρητισμός στην Εκπαίδευση» (Εκδ. Μεταίχμιο, 2003) αναφέρεται στο χαρακτήρα της επίθεσης που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση στις ΗΠΑ από τις νεοφιλελεύθερες απόψεις και τη λογική της αγοράς. Οι ομοιότητες αυτών των απόψεων με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ κάνουν την κριτική του βιβλίου εξαιρετικά επίκαιρη μπροστά στην αναγκαία σύγκρουση με την εκπαίδευση της αγοράς και της αμάθειας.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΕΠΠΑ
Το βιβλίο πραγματεύεται την επιρροή των νεοφιλελεύθερων και γενικά νεοσυντηρητικών ιδεών και πολιτικών στην αμερικανική εκπαίδευση και τις αλλαγές που αυτή έχει υποστεί κάτω από την ηγεμονία τους στο κοινωνικό και πολιτικό προσκήνιο των ΗΠΑ την τελευταία εικοσαετία. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες του έργου γίνεται λόγος για το φαινόμενο του συντηρητικού εκσυγχρονισμού που κατευθύνεται από μια ετερόκλητη συμμαχία δυνάμεων με διαφορετικούς ως ένα σημείο στόχους, που όμως μπορούν να συναρθρώνονται σ’ ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων στα σχολεία.

Ανώνυμος είπε...

...+++
Ενδιαφέρον υπάρχει για τους μαθητές που θεωρούνται δεκτικοί βελτίωσης, όχι όμως και για εκείνο το κομμάτι του μαθητικού πληθυσμού που έχει χαμηλές επιδόσεις και ουσιαστικά θεωρείται κίνδυνος για υποβάθμιση του σχολείου.

Ανώνυμος είπε...

1) ΟΛΟΙ οι μαθητές είναι και πρέπει να θεωρούνται δεκτικοί βελτίωσης.

2)ΚΑΝΕΝΑ κομμάτι του μαθητικού πληθυσμού ΔΕΝ θεωρείται κίνδυνος για υποβάθμιση οποιουδήποτε σχολείου.

Δεν καταλαβαίνω λοιπόν το προηγούμενο σχόλιο. Ας μας το διυκρινίσει ο συντάξας.

Αναγνώστες