Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

To 132o Δημοτικό στην Γκράβα

Ευτυχώς αναβλήθηκε για 6, περίπου, μήνες η δίκη της λεβέντισας κας Πρωτονοταρίου. Αλλά, το ζήτημα παραμένει, ειδικά αυτήν την περίοδο που συζητούμε για τους μετανάστες και τους λαθραίους ομολόγους τους.
Οι εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί του 132ου άνοιξαν δρόμους με τις "παιδαγωγικές τους δράσεις και τις διδακτικές τους προσεγγίσεις σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον" και η πολιτεία κι ειδικά εδώ το ΥΠΕΠΘ, που συνήθως τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις, θα μπορούσαν να θεσμοθετήσουν, μετά από μελέτη, κάποιες από αυτές κι όχι να τις ρίχνουν μηδενιστικά στο πυρ το εξώτερον και στα νύχια της...τυφλής δικαιοσύνης. Άλλωστε ο διάλογος για την παιδεία καλά κρατεί...
Και σήμερα που τίθεται μετ΄επιτάσεως και πάλι το θέμα των μεταναστών, θα ήταν μια πρόταση λυτρωτική η υιοθέτηση τέτοιων δοκιμασμένων πρακτικών. Διότι επιβάλλεται κι η εκπαιδευτική προσέγγιση του όλου ζητήματος διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε βιαιοπραγίες, συγκρούσεις και συμπεριφορές ζούγκλας και πραγματικά αυτό είναι κάτι που δε μας αξίζει. Ολα αυτά τα χρόνια κάναμε πολλά για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας.
Υ.Γ. Η φράση στα εισαγωγικά είναι ο τίτλος βιβλίου για το 132ο από τις εκδόσεις Ντουντούμη. Καλό διάβασμα.

1 σχόλιο:

dion70 είπε...

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ….ΚΑΛΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ!
Ευχάριστο νέο αγαπητέ ΧΤΚ η αναβολή της δίκης της λεβέντισσας κας Πρωτονοταρίου για το Δεκέμβρη . Ακόμα πιο ευχάριστη θα ήταν μια είδηση που θα έλεγε πως βρέθηκαν και άλλες λεβέντισσες διευθύντριες ή λεβέντες διευθυντές που άναψαν ένα φως στο σκοτάδι του φόβου και της αμάθειας απέναντι στο ξένο εφαρμόζοντας παρόμοιες δραστηριότητες και ακόμη πιο καινοτόμες . Ποια καλύτερη υπεράσπιση στην κυρία Πρωτονοταρίου θα μπορούσε να υπάρξει από το να γεμίσει όλη η Αττική το Δεκέμβρη από Δημοτικά σχολεία που μαθαίνουν στα παιδιά στην πιο τρυφερή τους ηλικία να γκρεμίζουν τα τείχη της προκατάληψης απέναντι στους διαφορετικούς- λόγω χρώματος ,καταγωγής ή θρησκείας- συμμαθητές τους γνωρίζοντας ήθη , έθιμα και παραδόσεις από τον τόπο που προήλθαν και όχι μόνο το προσωπικό ή οικογενειακό δράμα που τα έφερε στο τόπο μας. Ας φανταστούμε ένα Δεκέμβρη όπου οι γονείς των «δικών» μας παιδιών δεν θα βάζουν λουκέτα στις παιδικές χαρές , γιατί δεν θα φοβούνται τους ξένους ή τα παιδιά τους ,αφού κάποιοι σύλλογοι δασκάλων ή καθηγητών θα έχουν φροντίσει να τους φέρουν κοντά κάποια απογεύματα στα σχολεία τους. Εκεί θα μαθαίνουν όχι μόνο ξένοι γονείς Ελληνικά , αλλά και κάποιοι Έλληνες γονείς βασικές λέξεις από την γλώσσα των αλλοδαπών όπως και κάποια βασικά στοιχεία από την κουλτούρα τους .Ίσως πει κάποιος πως ονειροπολώ , αλλά κάποια από αυτά ήδη είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται στο 132ο Δημοτικό στη Γκράβα. Φανταστείτε μια πόλη όπου όλα τα Δημοτικά σχολεία θα λειτουργούσαν έτσι….
Μέχρι τότε…..

ΚΑΛΟ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ….ΚΑΛΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ!

Αναγνώστες