Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Υπόμνημα -Ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ 31/ 10/ 2008
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑ.Λ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ


Τις τελευταίες δέκα ημέρες, από 20/10 έως 29/10, συνέβησαν στο σχολείο μας σοβαρά γεγονότα που σχετίζονται άμεσα με την προκλητική παρουσία εξωσχολικών ατόμων, με πιθανή παραβατική συμπεριφορά γενικότερα, εντός κι εκτός του χώρου του σχολείου. Τα άτομα αυτά όχι μόνο εισήλθαν παράνομα στον αύλειο χώρο, αλλά εκδήλωσαν απαράδεκτη, επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά προς μαθητές και τον ίδιο το διευθυντή του ΕΠΑΛ με ύβρεις κι απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κληθεί δύο φορές η αστυνομία για να καταγράψει και να ερευνήσει όσα συνέβησαν.
Μετά από αυτά, η ομαλή λειτουργία του σχολείου καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική καθώς τίθεται έντονα κι επιτακτικά το ζήτημα της προστασίας μαθητών κι εκπαιδευτικών και της διασφάλισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς τα γεγονότα μας γεμίζουν έντονο προβληματισμό, ανησυχία και φόβο και μας μετατρέπουν σε φύλακες, ακόμη και σε αστυνομικούς.
Ως σύλλογος διδασκόντων έχουμε τη μεγάλη ευθύνη κι υποχρέωση να υπερασπιστούμε, στο βαθμό που μας αναλογεί, την απρόσκοπτη σχολική λειτουργία παρεμβαίνοντας παιδαγωγικά και διοικητικά, ώστε να αντιμετωπίσουμε εκείνες τις ενδοσχολικές αιτίες που συμβάλλουν στην διόγκωση του προβλήματος. Και αυτό κάνουμε σταθερά και συντεταγμένα. Γονείς και μαθητές του σχολείου οφείλουν να δραστηριοποιηθούν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα όμως, έχουμε την επιτακτική υποχρέωση, προς τους μαθητές και τους εαυτούς μας, να επισημάνουμε την πολύ σοβαρή ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων που με τις έως τώρα ενέργειες τους, αλλά και με όσες ακολουθήσουν, θα συμβάλλουν ανάλογα στην όξυνση ή την άμβλυνση του προβλήματος. Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι οι δεδομένες συνθήκες, αν δεν βελτιωθούν ουσιαστικά, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αδυναμία λειτουργίας της σχολικής μονάδας.
Κομβικό σημείο αποτελεί η δραματική έλλειψη σε κτιριακές υποδομές. Σήμερα, 250 περίπου μαθητές και μαθήτριες δεν έχουν στη διάθεση τους ούτε μια κανονική αίθουσα διδασκαλίας, με βάση το ελάχιστο που απαιτούν οι προδιαγραφές του ΥΠΕΠΘ. Αντίθετα στοιβάζονται κυριολεκτικά μέσα σε κοντέινερ σεισμοπλήκτων και σε αίθουσες προκατασκευασμένες, βαρέως τύπου, οι οποίες μάλιστα χωρίζονται στη μέση για να καλύψουν τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μόνο είσοδος – έξοδος, αλλά και μόνο ένα παράθυρο, ανά δύο «αίθουσες». Οι μαθητές μας, σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού, καλούνται να διαπαιδαγωγηθούν σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις με προαύλιο στο οποίο…αυλίζονται, με ανύπαρκτους χώρους δραστηριοτήτων. Και βέβαια, ο σύλλογος διδασκόντων, πάνω από 50 άτομα, «σταυλίζεται» κι αυτός μαζί με τη διεύθυνση σε γραφεία συνολικού εμβαδού όχι άνω των 30 τ.μ.!!! Αυτή η κατάσταση προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας κι εμάς τους ίδιους ως ανθρώπους, παιδαγωγούς κι επιστήμονες .
Και το χειρότερο; Σε απόσταση 300 μέτρων χάσκει, εδώ και 5 συναπτά έτη, γιαπί χωρίς να έχει γίνει καμιά εργασία, το νέο κτήριο του ΕΠΑΛ που ξεκίνησε να οικοδομείται μετά τους σεισμούς του 1999 και το κράτος, που οργάνωσε τους Ολυμπιακούς του 2004, αδυνατεί έως τώρα να το ολοκληρώσει…

Ως σύλλογος διδασκόντων κρίνουμε ότι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι απολύτως απαραίτητο κι εξαιρετικά επείγον να γίνουν άμεσα, τώρα, τα εξής :

1. Έγγραφη ενημέρωση της Διευθύντριας Δ.Ε.Δ.Α. και του Προϊσταμένου Ε.Ε., με κοινοποίηση στο ΥΠΕΠΘ, στον Περιφερειάρχη και Νομάρχη, για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, ώστε να δράσουν άμεσα για τη βελτίωση και κυρίως την αποπεράτωση κι ολοκλήρωση της κτιριακής υποδομής και την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας συνεργαζόμενοι με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
2. Έγγραφη ενημέρωση του αρμοδίου Εισαγγελέα Ακροάσεων, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας για τα γεγονότα, που αφορούν την τέλεση αξιόποινων πράξεων από εξωσχολικά στοιχεία, εντός του σχολείου και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Στόχος είναι να ξεκινήσουν, τώρα, καθημερινές περιπολίες, 2-3 φορές, από την έναρξη μέχρι τη λήξη του πρωινού προγράμματος και να αναζητηθούν εκείνοι οι τρόποι από την πλευρά της, που θα αποτρέπουν την επανάληψη ανάλογων απαράδεκτων συμβάντων στο μέλλον.
3. Έγγραφη ενημέρωση του Δημάρχου, στου οποίου την ευαισθησία προσβλέπουμε και λόγω της εκπαιδευτικής του ιδιότητας, και του Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο την τοποθέτηση, τώρα, φύλακα σε πρωινή βάρδια από το δήμο, ώστε να υπάρχει αυξημένος έλεγχος κι επιτήρηση του ενδοσχολικού χώρου, ιδιαίτερα τις ώρες των μαθημάτων, όταν δεν μπορούν να εποπτεύουν οι εφημερεύοντες. Επίσης να συμμμετέχει τώρα κι η Δημοτική Αστυνομία στις περιπολίες, που προαναφέρθηκαν, αυξάνοντας τον αριθμό τους και την προστασία του χώρο. Να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες εργασίες για να εμποδίζεται η ανεξέλεγκτη είσοδος του οιουδήποτε εντός της σχολικής μονάδας, ιδίως κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Και τέλος να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για να είναι δυνατή η τακτική πρόσβαση των μαθητών του δήμου μας στους μεγάλους αθλητικούς χώρους της περιοχής, στο γήπεδο του Ακράτητου και στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Κλειστού της Πάλης. Η υλοποίηση αυτού του στόχου θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μαθητική κοινότητα του δήμου που θα νοιώσει ότι οι άλλοι τους νοιάζονται, τους σέβονται και τους εκτιμούν.
4. Έγγραφη ενημέρωση της τοπικής ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε να προχωρήσουν από την πλευρά στις απαιτούμενες ενέργειες για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπήρχαν, αλλά κι όσων έχουν ανακύψει.

Θα αναμένουμε για τις άμεσες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και φορέων, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός Νοεμβρίου, οπότε θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση. Τότε θα διαπιστωθεί εάν έχουν αρχίσει να αλλάζουν οι συνθήκες εκείνες οι οποίες τείνουν να καταστήσουν αδύνατη την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με στοιχειώδεις προϋποθέσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες