Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Συντονιστικό τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συντονιστικό Εργαζομένων
στην κοινωφελή εργασία και Συμβασιούχων Αττικής

Την Τρίτη 29/12/2015 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονιστικού των εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας και Σωματείων Εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Η απόφαση μας ήταν και παραμένει ο αγώνας για παραμονή στην εργασία.
Ο αγώνας αυτός πρέπει να συνεχιστεί με όλα τα μέσα.

·       Καλούμε μαζικά όλους στη νέα συνέλευση του συντονιστικού τη Δευτέρα 4/1/2016 στο ΕΚΑ στις 6μμ Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου για απόφαση των επόμενων βημάτων του κοινού αγώνα μας.

Απαιτείται άνοιγμα του αγώνα μας στους νέους 5μηνίτες που συνεχίζουν να εργάζονται, ή  τώρα ξεκινούν σε διάφορους τομείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα,  σε όλους τους επισφαλείς εργαζομένους και ανέργους σε νέα σωματεία και συλλογικότητες ώστε να επιτευχθεί η ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση και μαζικότητα του αγώνα μας. Οι περισσότεροι 5μηνίτες στους δήμους έχουν απολυθεί με την λήξη της σύμβασης τους. Υπάρχουν όμως ακόμη εργαζόμενοι «κοινωφελείς» σε μια σειρά από υπηρεσίες δήμων κυρίως σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και έχουν προσληφθεί περίπου 19.000 νέοι «κοινωφελείς» σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και κυρίως νοσοκομεία.

Αποφασίστηκε ότι είναι αναγκαία η παρέμβασή μας σε συνελεύσεις σωματείων με θέμα το προσεχές ασφαλιστικό για να ενημερώσουμε ότι το θέμα της επισφαλούς εργασίας και της μισής αμοιβής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Συνεχίζουμε την παρουσία μας έξω από το Υπουργείο Εργασίας και οργανώνουμε διάφορες παρεμβάσεις στο κέντρο και τοπικά διεκδικώντας το αυτονόητο. Την παραμονή στην εργασία και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Ήδη συμπληρώνεται μήνας από τις πρώτες μαζικές απολύσεις στα 5μηνα χωρίς καμία πρόβλεψη για αυτούς και τις οικογένειες τους, χωρίς το δικαίωμα να επιδοτηθούν για την ανεργία τους. 

Ο εργασιακός μεσαίωνας που θέλουν να επιβάλλουν οι πολιτικές τους  πρέπει να καταργηθεί.
Ο δίκαιος αγώνας μας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αφορά κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια!

Είμαστε άνθρωποι και όχι σκουπίδια!  
Αγώνας μέχρι τέλους, αγώνας μέχρι την νίκη!!!



Από τον Οδυσσέα Βογιατζή για τους 5μηνίτες

Μετά από ένα εργατικό ατύχημα που συνέβη στο ΕΚΠΑ, βρέθηκα νοσηλευόμενος στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου Γεννηματά. Προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και την κάθετη αντίθεσή τους στις άθλιες συνθήκες εργασίας και την καθημερινή καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, συνάδελφοί μου και φοιτητές έκαναν κινητοποιήσεις, μαζικές διαμαρτυρίες, κ.α. 

Γνωρίζοντας τα προβλήματα που ως συμβασιούχοι αντιμετωπίζουμε, παραμένοντας χωρίς σύμβαση και απλήρωτοι για πολύ χρόνο, συγκέντρωσαν πρωτοβουλιακά και αυθόρμητα το ποσό των 135 €, με σκοπό την ανακούφιση άμεσων προβλημάτων που αντιμετώπιζα. Εκτιμώντας όλες τις κινήσεις τους, τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Για όλα όσα έκαναν και για όλα όσα θα κάνουμε μαζί για να παλέψουμε δυναμικά ενάντια σε όσα μας καταδικάζουν όλους ώστε να βιώνουμε καθημερινά μια κατάσταση άθλια, ανάξια της ύπαρξής μας, των αναγκών, των ονείρων και των επιθυμιών μας.

Όταν βγήκα από το νοσοκομείο, ξεκίναγε ένας αγώνας με μεγάλη σημασία, των συμβασιούχων 5μηνων. Των χιλιάδων ανέργων που
απασχολούνται με 495€ το μήνα, για 5 μήνες, σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, για να απολυθούν στη συνέχεια και να βρεθούν ξανά σε μια ατέλειωτη λίστα ανέργων. Τα προγράμματα αυτά δεν έχουν στόχο την εργασιακή αποκατάσταση των ανέργων, αλλά το να εμφανιστούν «μειωμένοι» οι στατιστικοί δείκτες της ανεργίας. Οι δήθεν «επωφελούμενοι» από αυτά, θεωρούνται «εργαζόμενοι» για 5 μήνες, με αποτέλεσμα μετά να επιστρέφουν στη μακροχρόνια ανεργία έχοντας, ως «νέοι άνεργοι», χάσει μια σειρά δικαιώματα που αντιστοιχούν στην πραγματική κατάστασή τους. Το μόνο που τους μένει, ΑΝ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ, είναι να περιμένουν, εξαθλιωμένοι, να ξανάρθει μετά από χρόνια η σειρά τους για να ξαναμπούν σε κάποιο πρόγραμμα «φιλανθρωπικής» φύσης. Κι όλα αυτά για να μπορούν κράτος και κεφάλαιο να παρουσιάζουν μια κοινωνία «σχετικώς ρυθμισμένη», που όλο και περισσότερο αποδέχεται την εξαθλίωση σαν αναπόφευκτη πραγματικότητα.

Οι αγωνιζόμενοι 5μηνίτες επέλεξαν να ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ. Κατέλαβαν το χώρο έξω από το Υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου και ξεκίνησαν έναν αγώνα για τη δικαίωσή όλων μας. Εκφράζοντας την αδιαπραγμάτευτη θέση μας να μην αποδεχτούμε τα «δεδομένα» μιας κρίσης που δεν είναι δική μας και που η «υπέρβασή» της διαλύει τις δικές μας ζωές.

Ως ελάχιστη και απολύτως συμβολική κίνηση, θεώρησα καθήκον μου να δώσω τα χρήματα που μαζεύτηκαν στο όνομα της αλληλεγγύης απέναντί μου, σ’ αυτούς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους. Η αλληλεγγύη είναι κάτι που πρέπει να δίνεται από τον έναν στον άλλον, ανάλογα με τις ανάγκες. Η αλληλεγγύη λοιπόν που εκφράστηκε σε μένα, πρέπει να πάρει το δρόμο της και να δοθεί σε εκείνους που σήμερα είναι στο δρόμο.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες