Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Το ξύλο βγήκε από το νεοφιλελεύθερο κι ακροδεξιό παράδεισο του Φορτσάκη




Ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Την Παρασκευή, 19/12, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΚΠΑ, εξέδωσαν μια ανακοίνωση με τίτλο «Πρόσκληση εκπροσώπων των φοιτητών σε συζήτηση με τα μέλη της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου». Οι φοιτητές καλούνταν, μέσω εκπροσώπων, να εκθέσουν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, το Σάββατο, 20/12.

Προφανώς, η ανακοίνωση - επίδειξη μεγαλοθυμίας εκδόθηκε στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας με στόχο την αλλαγή της εικόνας της Διοίκησης του Ιδρύματος. Αυτή, μετά από τα αδιέξοδα στα οποία την οδήγησε η στρατηγική «Νόμος και Τάξη», αποφάσισε να επιδείξει ένα «αγωνιστικό», «αντικυβερνητικό» προφίλ μέχρι να δούμε τι θα γίνει με τις εκλογές.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, την προηγούμενη βδομάδα, οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν, αντί της «ανθρώπινης αλυσίδας» που συγκροτούν τα ΜΑΤ κάθε τρεις και λίγο γύρω από την Πρυτανεία, να προβάλουν μια «ανθρώπινη αλυσίδα» από παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενους επιστρέφοντας σε ένα μοτίβο που -με μεγαλύτερη ομολογουμένως επιτυχία- είχε εφαρμοστεί επί πρυτανείας Πελεγρίνη.

Θα ανέμενε κανείς να συνεχίσουν την εκστρατεία τους, το Σάββατο, 20/12, με τους φοιτητές να εκθέτουν τα προβλήματά τους στη Σύγκλητο. Η «δημοκρατική» στροφή της Διοίκησης του ΕΚΠΑ όμως κράτησε τόσο λίγο, όσο αναμενόταν. Το προσωπείο έπεσε, όταν, παρά τις δεσμεύσεις του Πρύτανη για «ανοιχτή Σύγκλητο» και τις προσκλήσεις στους φοιτητές:

- Το κτήριο της Πρυτανείας ήταν και πάλι ζωσμένο από τα ΜΑΤ.
- Με εντολή του Αναπληρωτή Πρύτανη Αντ. Καλοκαιρινού, άνδρες των ΜΑΤ εισήλθαν στο προαύλιο για να αντιμετωπίσουν το φοβερό και τρομερό κίνδυνο, ένα φοιτητή και μια φοιτήτρια που βρίσκονταν μέσα. Μπροστά στα μάτια του Αναπληρωτή Πρύτανη, οι αστυνομικές δυνάμεις εκτέλεσαν με ζήλο το κοινωνικό έργο τους. Έπεσαν πάνω στον πεσμένο στο έδαφος φοιτητή και τον
χτυπούσαν. Το παιδί μεταφέρθηκε στον Ερυθρό.
- Εργαζόμενοι, καθώς και μέλη της Συγκλήτου και φοιτητές, που βρίσκονταν απ' έξω, μάρτυρες της «δημοκρατικότητας» της Διοίκησης, απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ.
- Η Σύγκλητος συνεδρίασε με κάποια μέλη της να αρνούνται να συμμετάσχουν υπ' αυτές τις συνθήκες, και, φυσικά, με τις πόρτες ερμητικά κλεισμένες, κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, στα προβλήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας.
- Η πρόσκληση «διαλόγου» στους φοιτητές αποδείχθηκε αυτό ακριβώς που ήταν: Μια πρόσκληση κενή περιεχομένου, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων περί «διαλλακτικότητας» της Διοίκησης. Όσοι δεν μάθουν πώς αντιμετωπίστηκαν οι φοιτητές, θα μείνουν με την αίσθηση ότι ακούστηκαν τα αιτήματά τους.

Μετά απ' όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να έχει καμιά ψευδαίσθηση για τους στόχους και τη στρατηγική της Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Οι πρυτανικές αρχές συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο που εγκαινίασαν 4 μήνες πριν: αυταρχισμός, ΜΑΤ, καταστολή, βία, άρνηση διαλόγου, αμφισβήτηση δικαιωμάτων εργαζομένων και φοιτητών, κ.α. Η εικόνα του Πρύτανη να δείχνει με το δάχτυλο την πόρτα στους φοιτητές αντικαταστάθηκε από την εικόνα του Αναπληρωτή Πρύτανη να κουνάει το χέρι του καλώντας τις δυνάμεις της αστυνομίας μέσα στο κτήριο για να δείρουν φοιτητές.

Κι αν σήμερα είναι οι φοιτητές που διεκδικούν και «ενοχλούν» τη Διοίκηση του Ιδρύματος, αύριο θα είναι οι εργαζόμενοι οι «ενοχλητικοί» που θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο. Δεν ξεχνάμε ότι ο σημερινός Πρύτανης ήταν αυτός που εναντιωνόταν στη μεγάλη απεργία μας με χείριστα λόγια και έργα, που έκανε λοκ-άουτ στη Νομική, μην τύχει και φτάσουν εκεί οι απεργοί, και που τιμώρησε τους φοιτητές της, για τη συμπαράσταση που εξέφρασαν στον αγώνα μας, με την απώλεια του εξαμήνου.

Το κύριο μέλημά του δεν ήταν ποτέ ούτε η έλλειψη προσωπικού και η διαθεσιμότητα, ούτε η κατάσταση του Πανεπιστημίου. Ο Πρύτανης και η Σύγκλητος άλλωστε αποφάσισαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου σε ξενοδοχείο του Αμαρουσίου, να υποκαταστήσουν τους διαθέσιμους συναδέλφους χρεώνοντας στους συναδέλφους ΕΔΙΠ διοικητικό έργο.

Προτεραιότητα της Διοίκησης του ΕΚΠΑ είναι η καταστολή κάθε διεκδίκησης στοιχειωδών δικαιωμάτων σε μια εποχή που οι απολύσεις κι η εξαθλίωση την καθιστούν μονόδρομο για μας. Ο φοιτητής που κατέληξε στο νοσοκομείο το Σάββατο μετά από πρόσκληση της αστυνομίας στην Πρυτανεία, δεν είναι ο πρώτος, προηγήθηκαν, πάντα στο όνομα της «προάσπισης της νομιμότητας», άλλοι δύο παραμονές εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η επίλυση των προβλημάτων μας δε θα έρθει από καμιά Διοίκηση, καλύτερη ή χειρότερη. Ούτε από Πρυτάνεις και Αναπληρωτές Πρύτανη που ο βασικός τους συνομιλητής είναι η αστυνομία. Ούτε από όλους αυτούς που, από τη λήξη της απεργίας μας ως σήμερα, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποδεικνύουν ότι το Ίδρυμα δουλεύει, στηρίζοντας έτσι την πολιτική των απολύσεων και των μνημονιακών δεσμεύσεων. Έχουν δείξει προ πολλού με ποιους συντάσσονται.

Εμείς κι η δύναμή μας ήταν αυτή που τσαλάκωσε την εικόνα μιας παντοδύναμης κυβέρνησης, που κλόνισε υπουργεία και υπουργούς. Εμείς κι η δύναμή μας θα είναι αυτή που θα τους εξαναγκάσει στην ακύρωση των σχεδίων τους.

4 σχόλια:

xtk είπε...

ΑΛΛΟ ΞΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ.

Την Κυριακή 28 Δεκέμβρη η βιτρίνα της κουλτούρας και του πολιτισμού έγινε θρύψαλα. Αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι πίσω από αυτή βρίσκεται η πιο στυγνή εργοδοσία, που συμβαδίζει με την κρατική καταστολή και βία. Η απεργία, μετά την τροπολογία που ψήφισε η Βουλή ως δώρο στις πολυεθνικές και τους μεγάλους ομίλους, συνοδεύτηκε από απεργιακές φρουρές έξω από Παπασωτηρίου και Ιανό.. Το χτύπημα της απεργίας των βιβλιοϋπαλλήλων δείχνει τη λύσσα των από πάνω, απέναντι στους από κάτω που παλεύουν για το δίκιο τους και αρνούνται να υποταχθούν.

Από το πρωί η εργοδοσία του Ιανού έδειξε τα δόντια της. Μέσω των διευθυντικών στελεχών -με την κα Λιαποπούλου Μαρία να πρωτοστατεί με πάθος- προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένταση και “επεισόδια”. Κάλεσαν την αστυνομία που παρέταξε τέσσερις διμοιρίες απέναντι στους απεργούς. Η κα Λιαποπούλου με εντολή του αφεντικού της κατέθεσε μήνυση και τα ΜΑΤ όρμησαν πάνω στους εργαζόμενους για να υπερασπιστούν την “ελεύθερη αγορά”. Έγιναν πέντε προσαγωγές (οι δύο μάλιστα ήταν πατέρας και γιος που έτυχε να περνούν από το σημείο την ώρα της επίθεσης των ΜΑΤ) εκ των οποίων οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ο κύριος Καρατζάς-Ιανός (γνωστός από την υπόθεση μίζες Τσοχατζόπουλου και καταδικασμένος πρωτόδικα σε έξι χρόνια φυλάκισης) και οι παρατρεχάμενοι-ες του έγραψαν ιστορία. Για πρώτη φορά έγινε επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε βιβλιοπωλείο ενάντια σε απεργούς.

xtk είπε...

..................................Όμως στις δυνάμεις καταστολής και στην κυβέρνηση δεν αρκούσαν μόνο αυτά. Έτσι, ενώ είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι-ες και αλληλέγγυοι-ες έξω από το 3ο αστυνομικό τμήμα (Ακροπόλεως) για να μάθουν τι θα γίνει με τους συλληφθέντες και για να καταθέσουν μήνυση εκπρόσωποι του Συλλόγου στη διευθύντρια και στο αφεντικό του Ιανού, οι συγκεντρωμένοι έξω δέχθηκαν και πάλι απρόκλητη επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ που βγήκαν μέσα από στενά. Επιτέθηκαν με μένος όχι μόνο σε διαδηλωτές αλλά και σε περαστικό κόσμο με παιδιά. Μπροστά στη γενική κατακραυγή άρχισαν να πιάνουν συναδέλφους, να τους ρίχνουν κάτω και να τους χτυπούν. Στο τέλος σε τρεις φόρεσαν και χειροπέδες. Όταν μάλιστα τους έβαλαν μέσα στο τμήμα συνέχιζαν να τους χτυπούν και να τους περιφέρουν σαν λάφυρα. Για κακή τους τύχη όμως εκείνη την ώρα παρευρίσκονταν πέρα από τους εκπροσώπους του ΣΥΒΧΑ και δικηγόροι, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΕΙΝΑΠ κλπ. Μπροστά στο χάος που δημιουργήθηκε προσπάθησαν να εκτονώσουν την κατάσταση και μετά από λίγη ώρα στα κρυφά μετέφεραν τους τρεις συλληφθέντες στη ΓΑΔΑ. Εκεί τους φόρτωσαν με 5-6 πλημμελήματα τον καθένα. Οι συγκεντρωμένοι-ες μετά από αυτή την εξέλιξη πέρασαν από τα βιβλιοπωλεία κάνοντας ενημέρωση για όλα όσα είχαν συμβεί πριν και κατέληξαν στη ΓΑΔΑ για να συμπαρασταθούν στους τρεις συλληφθέντες.

Ανώνυμος είπε...

Ο ραδιοφωνικός σταθμός στο Κόκκινο μετά και από την σημερινή απαράδεκτη και βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατά των απεργών του Σωματείου Βιβλίου και Χάρτου ανακοινώνει διακοπή εμπορικής συνεργασίας με τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ.
ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΣ-ΙΑΝΟΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ. ΑΛΛΑ ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ!...

Αναγνώστες