Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ 1ου ΕΠΑΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ



ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
 ΑΤΤΙΚΗΣ  ΓΙΑ ΕΠΑΛ & ΣΕΚ 
 H ομαλή λειτουργία όλων των δομών στο 2ο ΕΚ Δυτικής Αττικής χάρη στο ποιοτικό μαθησιακό και διδακτικό έργο και τις ίσες ευκαιρίες για ουσιαστική μάθηση, επαγγελματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση προσφέρει στην ευρύτερη κοινωνία σημαντικές και ουσιαστικές υπηρεσίες που αυτή τόσο έχει ανάγκη και τις δικαιούται απολύτως. Περιμένουμε από φορείς και δημότες της περιοχής και ιδίως από όσους έχουν την ευθύνη για την πρόοδό της, να αντισταθούν στην κατάργηση κάθε σχολείου επαγγελματικής και γενικής εκπαίδευσης και να αγωνιστούν για την ίδρυση και λειτουργία νέου εσπερινού ΕΠΑΛ από το 2014.
Εμείς, οι καθηγητές και οι γονείς του 1ου ΕΠΑΛ, γνωρίζουμε από αγώνες. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι που θέτουμε.
Αγωνιστήκαμε με τους μαθητές, τα παιδιά μας, για να αποπερατωθεί, μετά από 10 χρόνια, το γιαπί του ΕΠΑΛ και να λειτουργήσουν εκεί ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ.
 Αγωνιστήκαμε, πάλι όλοι μαζί, και δεν καταργήθηκε η ειδικότητα οικονομίας-διοίκησης.
Αγωνιζόμαστε, τώρα, για να μη γίνει συγχώνευση, κατάργηση ή μεταφορά εργαστηρίου στο 2ο ΕΚ και για να λειτουργήσει οριστικά η ομάδα Β΄ στην 3η τάξη.
Αγωνιζόμαστε για να κάνουν επιτέλους μάθημα μετά από 2 μήνες οι μαθητές της 3ης τάξης στην ειδικότητα υγείας-πρόνοιας και να επανέλθουν όλοι οι συνάδελφοι της ειδικότητας στα σχολεία τους. 

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ
ΣΕ ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ-ΣΕΚ & ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΜΕ: ΔΕΥΤΕΡΑ, 2/12, 1μμ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ, ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΜΕ: ΠΕΜΠΤΗ, 5/12, 12μμ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ




Είμαστε ενήμεροι για τις ενέργειες του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης σχετικά με την «ποιοτική αξιολόγηση» δομών του 2ου ΕΚ (πρώην ΣΕΚ) Δυτικής Αττικής, που εδρεύει στα Άνω Λιόσια όπως και των άλλων ΕΚ της Αττικής. Στο σχολείο αυτό φοιτούν οι μαθητές από το ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ της περιοχής. Με εντολή του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής έπρεπε να γίνει έγγραφη «ποιοτική αποτίμηση» όλων των δομών του ΕΚ σε 6 ώρες!!!...

Η «ποιοτική αξιολόγηση» έχει ως σκοπό να μειώσει δομές συγχωνεύοντας αυτές με άλλα ΕΚ όμορων Δήμων. Αυτό σημαίνει ότι, μετά την εγκληματική απόφαση του καλοκαιριού, που κατάργησε το 40% της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στερώντας από τα παιδιά του Δήμου Φυλής τα επαγγέλματα υγείας και την επικείμενη κατάργηση των ΕΠΑΣ, δρομολογείται νέος διωγμός μαθητών από την επαγγελματική εκπαίδευση στην περιοχή και πανελλαδικά. Δεν φτάνει που έχουν αφήσει πάνω από 60 μαθητές στο ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ και χιλιάδες πανελλαδικά χωρίς καθηγητές. Δεν φτάνει που, έτσι, κάθε μαθητής έχει χάσει πάνω από 150 ώρες μαθημάτων και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Τώρα, θέλουν να διαλύσουν και ό,τι εξακολουθεί να δουλεύει χάρη στο μεράκι και τις θυσίες καθηγητών, μαθητών και των γονιών τους.

Ως το 2007 λειτουργούσε το αποτυχημένο μοντέλο όπου μαθητές, λόγω της μη ύπαρξης εργαστηρίων σε ορισμένους τομείς (π.χ. ηλεκτρονικών-ηλεκτρολόγων) στο 2ο ΕΚ, έπρεπε να μετακινηθούν σε εργαστηριακά κέντρα όμορων δήμων. Αυτό είχε αποτέλεσμα το μαθητικό δυναμικό των τομέων αυτών να φυλλορροεί σημαντικά. Η απροθυμία των μαθητών να μετακινηθούν από το σχολείο της περιοχής τους έφτανε στη σχολική εγκατάλειψη εφόσον στερούνταν το βασικό δικαίωμα των ίσων ευκαιριών για μάθηση και επαγγελματική ανάπτυξη.

Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με τη δημιουργία των εργαστηρίων, που έλειπαν, στο 2ο ΕΚ, ενδυναμώνοντας την παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης για όλα τα παιδιά στο σχολείο της γειτονίας τους. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύεται σωστή καθώς  οι ειδικότητες αύξησαν εντυπωσιακά το μαθητικό τους δυναμικό. Έτσι, στη φετινή χρονιά, οι Ηλεκτρονικοί έχουν 52 συνολικά μαθητές στις δύο τάξεις γεγονός που την καθιστά ίσως την πολυπληθέστερη ειδικότητα Ηλεκτρονικών σε όλη την Αττική. Τα υπερσύγχρονα και ακριβά εργαστήρια, που έχει και ανανεώνει συνεχώς το ΕΚ, αποτελούν στολίδι για την κοινωνία των Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής. 

Όμως, η περιοχή μας εδώ και 50 χρόνια υποβαθμίζεται από την ύπαρξη της μοναδικής χωματερής στην Αττική, με πληθυσμό να μαστίζεται από σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της χωματερής (πχ ένας καρκινοπαθής ανά δύο οικογένειες), με προβλήματα ανεργίας, μειονοτήτων, αυξημένης εγκληματικότητας. Το ότι δρομολογείται η συρρίκνωση ή η κατάργηση ενός ακόμη σχολείου μετά την ΕΠΑΣ, που βοηθά σημαντικά στην επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών μας θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες όπως:
Αποδεδειγμένη μαθητική διαρροή
Αύξηση της εγκληματικότητας
Περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες