Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

3 του Σεπτέμβρη 1843

"Σαν σήμερα 3 του Σεπτέμβρη 1843 έγινε η επανάσταση η οποία κατέληξε στην παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα και στην μετάβαση της Ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία.

Της επανάστασης ηγήθηκε ο Στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης, ένας εκ των πρωταγωνιστών και ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αγράμματος, έμαθε να γράφει για να συγγράψει τα "Απομνημονεύματα", τα οποία αποτελούν σημαντική, πολύτιμη και μοναδική ιστορική πηγή, η οποία αξίζει ανάγνωσης, ακόμα και σήμερα.

Για το Μακρυγιάννη γράφτηκε, πολλά χρόνια αργότερα, το 1979 το πολύ γνωστό άσμα "Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες", των Ηλία Ανδριόπουλου και Μάνου Ελευθερίου, απο το δίσκο "Γράμματα στο Μακρυγιάννη και άλλα λαϊκά.

Χιλιοτραγουδημένο, συνδεδεμένο, κακώς, με την πιο πρόσφατη 3η Σεπτεμβρίου του 1974 της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ "

Θα σε ξανάβρω στου μπαξέδες

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή την 3η Σεπτέμβρη, τιμούμε τη μεγαλύτερη “προσφορά” του ΠΑΣΟΚ…

Μια σπουδαία ανακάλυψη βρίσκεται προ των πυλών στο χώρο της ανθρωπολογίας και κρίναμε σκόπιμο να σας αναφέρουμε ορισμένα από τα πορίσματα της πιο πρόσφατης σχετικής έρευνας για το θέμα. Αναφερόμαστε, φυσικά, στο τελευταίο έργο του κέντρου Μελέτης Ανθρώπινης Συμπεριφοράς και Αισθητικής (Μ.Α.Σ.Α.) του αρτισύστατου Πανεπιστημίου Ανατολικής Κρήτης στα Κατσάβραχα Λασιθίου: “Homo pasokus: η νέα μετεξέλιξη“.

Για να θυμίσουμε τα πορίσματα παλαιότερων ερευνών πάνω στο θέμα, το Ηomo pasokus αποτελεί ένα νέο είδος του γένους Ηοmo που έκανε την εμφάνισή του στον ελλαδικό χώρο γύρω στα 1977 μ.X. Θεωρείται η ανθρώπινη εκδοχή της σαλαμάνδρας, η οποία καίτοι πράσινη διαθέτει την ικανότητα να μεταβάλει το χρώμα της ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Στην περίπτωση του Ηomo pasokus, το αυτό ισχύει ως προς τις απόψεις του και συμβαίνει ανάλογα με τον συνομιλητή του. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν καταδείξει ότι διαθέτει το χάρισμα να πλειοδοτεί αυτοστιγμεί σε σχέση με τον συνομιλητή του –π.χ., να γίνεται χριστιανικότερος του ιερέα, αναρχικότερος του αναρχικού, δεξιότερος του δεξιού, κ.ο.κ. Ένας μελετητής παρομοίασε εύστοχα την ψυχή του Ηomo pasokus με τον υδράργυρο. Παράλληλα, ο Homo pasokus συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός μέντιουμ με άφθονη γαλυφιά: προσπαθεί να μαντέψει τι κολακεύει τον εκάστοτε συνομιλητή του για να του το πει. Έστω κι αν θα τον «θάψει» αμέσως μόλις γυρίσει την πλάτη του…

Ένα άλλο γνώρισμα του Ηomo pasokus είναι η εκπληκτική ευφυΐα του. Πλείστες έρευνες έχουν στοιχειοθετήσει ότι η μεγάλη πλειονότητα όσων απαρτίζουν τους Δημόσιους οργανισμούς, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις εργοδοτικές οργανώσεις, τις κρατικοδαίαιτες ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οποιαδήποτε εργασία με υψηλές απολαβές, ιδιαιτέρω δε εκεί όπου τα τελευταία τριάντα χρόνια ρέει αφειδώς Δημόσιο και κοινοτικό χρήμα, ανήκει σε αυτό το είδος.

Ο καταφανώς υψηλός δείκτης ευφυΐας του Ηomo pasokus, που του έχει επιτρέψει να καταξιωθεί παντού με τόση ευκολία (λέγεται μάλιστα ότι στην περίπτωσή του συχνά παρακάμπτονται οι συμβατικές διαδικασίες αξιολόγησης), αποκτά πραγματικά εντυπωσιακές διαστάσεις υπό το φως ενός τρίτου γνωρίσματος του είδους: του αντιπνευματισμού του, της βαθύτατης περιφρόνησης που επιδεικνύει απέναντι στο σύνολο του πνευματικού κόσμου, του οποίου τα έργα απαξιώνει ως “προϊόντα του αυνανισμού της μπουρζουαζίας”. Ο Ηomo pasokus ήδη ξέρει, τα βιβλία απλά νοθεύουν την έμφυτη σοφία του. Γενικά κινείται σε άλλες διανοητικές σφαίρες που είναι απροσπέλαστες στον κοινό θνητό, ο οποίος ακόμα πασχίζει να ερμηνεύσει τον κόσμο μέσα από πρωτόγονα φίλτρα, που χρωματίζονται από παρωχημένα βαρίδια όπως η “ηθική” και η “συνέπεια”. Αυτές τις έννοιες, ο Ηomo pasokus έχει καταφέρει να τις απονομιμοποιήσει και να τις σχετικοποιήσει με μια άνεση που άλλα είδη αποκτούν μόνο μετά από χρόνια μελέτης του γαλλικού μεταμοντερνισμού –χωρίς αυτό να τον εμποδίζει από το να κάνει το σταυρό του παθιασμένα κάθε φορά που το θυμάται και να παρκάρει το SUV του έξω από ένα ερημικό εκλησάκι για να ανάψει συγκινημένος ένα κεράκι.

Ανώνυμος είπε...

....Στη νέα μελέτη του Μ.Α.Σ.Α., λοιπόν, που χρηματοδοτείται από 17 ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθεί το 2031, εντοπίζονται τρία διακριτά υποείδη του Ηomo pasokus που αποτυπώνουν ανεπαίσθητες διαφοροποιήσεις, αισθητικού περισσότερο χαρακτήρα. Το πρώτο έχει προσδιορισθεί ως Ηomo pasokus andreus. Αποτελεί το αρχέγονο υποείδος, εκείνο το οποίο εμφανίσθηκε πρώτο στο προσκήνιο. Ο Ηomo pasokus andreus έχει ως βασικό γνώρισμα την ελαφρώς αξύριστη όψη και τη δυνατότητα επίκλησης αριστερών ιδεολογιών με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο που προδίδει το γεγονός ότι ο ίδιος έχει από καιρό υπερβεί σε αριστεροσύνη τον κάθε φουκαρά αριστερούλη. Το δεύτερο υποείδος, Ηomo pasokus eksychronistius, ήλθε εντελώς ξαφνικά και χωρίς τίποτα να έχει προαναγγείλλει την εμφάνισή του, γύρω στα 1996 μ.Χ. Ελίχθηκε αρμονικά στο ευρωπαϊκό κοινοτικό περιβάλλον, όπως το ψάρι μέσα στο νερό. Κύριο χαρακτηριστικό του, η συγκριτικά μεγαλύτερη ευκολία που έχει στο να μεταλλάσσει την όψη του για να εναρμονισθεί με τις αντιλήψεις του επιχειρηματικού κόσμου, τον οποίον υπηρετεί επάξια μέσα από την κρατική μηχανή. Τέλος, τον Ηomo pasokus paspius μέχρι πρότινος ορισμένοι μελετητές τον θεωρούσαν απλά ως έναν εκκολαπτόμενο Ηomo pasokus που πασχίζει να φιλοτεχνήσει το χαρακτήρα του στα πρότυπα του andreus ή του eksychronistius. Στην πραγματικότητα, συνιστά ένα ιδιαίτερο υποείδος που έχει καταφέρει να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του Ηomo pasokus με τόση αποτελεσματικότητα, ώστε ήδη διαπιστώνονται σημάδια ότι τα μέλη του λειτουργούν εν πλήρει κενώ ηθικής και πολιτισμού.

Για κάθε νέα εξέλιξη στη μελέτη του ξεχωριστού αυτού ανθρώπινου είδους, που έχουμε την τιμή να λέμε ότι αναπτύχθηκε στη χώρα μας, θα συνεχίσουμε να σας τηρούμε ενήμερους.

Ανώνυμος είπε...

Παραμένοντας για μια ακόμη χρονιά αδιόριστος, επικαιροποίησα τους
πίνακες με τους αδιόριστους συναδέλφους που έχουμε θεμελιώσει δικαίωμα
διορισμού και θα έπρεπε ήδη από πέρυσι να βρισκόμαστε στα σχολεία.

* Πρόκειται για συνολικά 3278 συναδέλφους που, με βάση τα κριτήρια που
το ίδιο το Υπουργείο έχει θέσει (ΑΣΕΠ-40%-24μηνο-30μηνο), όφειλε να
μας διορίσει.

* Ακόμα κι αν το Υπουργείο υποστηρίξει ότι ο χρόνος απορρόφησης όσων
έχουν 24μηνη ή 30μηνη προϋπηρεσία καθορίζεται από το ίδιο χωρίς σαφές
χρονικό όριο, απομένουν 1802 συνάδελφοι που, είτε μέσω ΑΣΕΠ, είτε μέσω
του πίνακα προϋπηρεσίας (40%) έπρεπε να έχουν ήδη διοριστεί από
πέρυσι.

Κι όλα αυτά ενώ παραδέχοται κυνικά ότι στα σχολεία υπάρχουν 22.000
κενά, μια και αυτός είναι ο αριθμός των ελαστικά εργαζόμενων στην
εκπαίδευση που το Υπουργείο προσανατολίζεται να καλέσει φέτος.

Ένα τελευταίο σημείο, που αφορά πολύ λιγότερους από εμάς, είναι ότι
τελικά το Υπουργείο δε διόρισε καν όσους κάλεσε για διορισμό.
Συγκεκριμένα έχουν απομείνει 53 κενές θέσεις, καθώς κάποιοι συνάδελφοι
δεν κατέθεσαν αίτηση διορισμού.

Για κάποιες ειδικότητες η δικαιολογία που μας παρουσιάζει είναι ότι
δεν ολοκληρώθηκε η απορρόφηση όλων των διοριστέων, άρα δεν μπορεί να
καλέσει επιλαχόντες. Σημειώνω εδώ ότι πχ στον κλάδο ΠΕ03 των
Μαθηματικών είχαν απομείνει 45 διοριστέοι (ΑΣΕΠ + 40%) και κάλεσε
φέτος...43, οπότε και για αυτόν τον κλάδο μπορεί να ισχυριστεί το
ίδιο. Στους Φυσικούς έιχαν απομείνει 41 και κάλεσε ...39!

Υπάρχουν όμως 7 κλάδοι (ΠΕ 02 φιλόλογοι, ΠΕ 04.02 χημικοί, ΠΕ 10
κοινωνιολόγοι, ΠΕ 12.04 μηχανολόγοι μηχανικοί, ΠΕ 12.05 ηλεκτρολόγοι
μηχανικοί, ΠΕ 12.06 ηλεκτρονικοί, ΠΕ 12.08 χημικοί μηχανικοί) που έχει
κληθεί ο συνολικός αριθμός των διοριστέων ΑΣΕΠ + 40%. Στο Υπουργείο
μου το επιβεβαίωσαν, τουλάχιστον για τους κλάδους των τεχνικών
ειδικοτήτων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει βγει ήδη Εγκύκλιος
Συμπληρωματικών Διορισμών, ώστε να απορροφηθούν επιλαχόντες. Στους
παραπάνω 7 κλάδους έχουν απομείνει 20 κενές θέσεις. Σε ερώτησή μας
προς το Υπουργείο μας είπαν ότι, εφόσον από την περσινή χρονιά όρισαν
μεταβατική περίοδο μέχρι το Δεκέμβρη του 2012, ίσως συμπαρασύρει κι
εμάς και αναγκαστούμε να περιμένουμε μέχρι τότε!

Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό των
αδιόριστων συναδέλφων και το πιθανότερο είναι να μην καταφέρουμε κάτι
ιδιαίτερο, για εμάς όμως είναι, προφανώς, πολύ σοβαρό ζήτημα.

Επικοινώνησα με τον Παύλο τον Αντωνόπουλο από το ΔΣ της ΟΛΜΕ και του εξήγησα την κατάσταση. Στέλνω και
συνημμένο ένα αρχείο που αναφέρει αναλυτικά τους διορισμούς και τον
αριθμό των συναδέλφων που παραμένουν αδιόριστοι.

Όπως έχει ενημερώσει και η ΠΕΑΕ θα ζητήσει συνάντηση με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Ένα από τα ζητήματα που πιστεύω ότι πρέπει να θέσουμε
είναι και αυτό, να βγει δηλαδή άμεσα συμπληρωματική εγκύκλιος
διορισμών για τους παραπάνω κλάδους.

--

Ανώνυμος είπε...

To προηγούμενο ήταν ένα σχόλιο του συναδέλφου μας Φώτη Σουρτζή. Ήταν στο ΕΠΑΛ ως αναπληρωτής το 2010-2011.
Καλή δύναμη στον αγώνα που κάνουν όλοι αυτοί οι συνάδελφοι και καλή συνεργασία μαζί τους.

Αναγνώστες