Μετά τους σεισμούς του 1999 το κτίριο του 1ου ΤΕΕ τότε, σήμερα 1ο ΕΠΑΛ, κρίθηκε ακατάλληλο λόγω της βλάβης που είχε υποστεί και το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί…«προσωρινά» στο σημερινό χώρο, ενώ παράλληλα άρχιζαν οι διαδικασίες για την ανέγερση από το δήμο νέου κτιρίου με ταχείς ρυθμούς. Δυστυχώς οι ρυθμοί στην ανέγερση συνδυάστηκαν με τη διασπάθιση μεγάλων χρηματικών ποσών, των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων κι έτσι ό,τι κερδίθηκε με την ταχύτητα θα χανόταν στη συνέχεια με την εμπλοκή σε οικονομικό σκάνδαλο όπου εμπλεκόταν κυρίως ο δήμος.
Το σημερινό γιαπί βρίσκεται σ΄αυτήν την κατάσταση από τις αρχές του 2003. Εδώ κι 6 χρόνια κατασκευαστικά δεν έχει γίνει το παραμικρό, αφού είχαμε εμπλοκή της δικαιοσύνης και τους συνηθισμένους αργούς ρυθμούς που έχει το ελληνικό δημόσιο, όταν δεν πιέζεται από την εξουσία ή δεν λαδώνεται επαρκώς η μηχανή του. Αυτό αναφέρεται με μεγάλη λύπη κι οργή γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η 6ετής αδράνεια και κωλυσιεργία τη στιγμή που σε 4 μόνο χρόνια ετοιμάστηκε, κατασκευαστικά, ολόκληρη Ολυμπιάδα ή όταν φανερώνεται πόσο εύκολα ξεπερνιούνται τα γρανάζια της γραφειοκρατίας σε υποθέσεις όπως αυτή του Βατοπεδίου και άλλες ανάλογες.
Κι όλα αυτά τα βλέπουν να γίνονται μπροστά τους όλοι οι πολίτες, μαθητές, γονείς, καθηγητές.
Και μετά αναρωτιούνται πολλοί: Μα γιατί τόση οργή στις αντιδράσεις των παιδιών; Όμως αυτά τα παιδιά μας ξυπνούν και μας κινητοποιούν, όπως έγινε και με το σχολείο μας.
· Οκτώβριος 2007, 1η μαθητική κατάληψη στο σχολείο για το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα. Εμφανίζεται ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας, κος Λυκουρέντζος. Αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος και ζητά να αναλάβει ο ΟΣΚ την κατασκευή αντί για το δήμο. Μάλλον για να τονίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για το ζήτημα, αναφέρει σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις την άποψη ότι ο αγιασμός της επόμενης σχολικής χρονιάς, Σεπτέμβριο του 2008, θα γίνει στο νέο κτίριο. Αυτό μεταφέρεται στους μαθητές που το αντιλαμβάνονται περίπου ως δέσμευση. Υλοποιούνται κάποιες στοιχειώδεις βελτιώσεις στο υπάρχον… «προσωρινό» σχολείο.
· Σεπτέμβριος 2008, 2η μαθητική κατάληψη στο σχολείο, στο τέλος του μήνα, για το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα επειδή οι υπουργικές δηλώσεις δεν άρχισαν να εφαρμόζονται και κυρίως γιατί ο αριθμός των μαθητών έφτασε τους 250 από 170 την προηγούμενη χρονιά και έλειπαν αίθουσες. Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΠΘ και του ΟΣΚ διαβεβαιώνουν μέσω του διευθυντή του ΕΠΑΛ και του δήμου ότι ο προγραμματισμός που είχε ήδη ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2007 προβλέπει έναρξη εργασιών στο γιαπί Δεκέμβριο του 2008 με Γενάρη του 2009. Ακόμη ο δήμος προσθέτει κοντέινερ για αίθουσες, γίνονται 9, και κάνει μικροβελτιώσεις που ζήτησαν οι μαθητές.
· Οκτώβριος 2008, Από 20/10 έως 29/10, συνέβησαν στο σχολείο σοβαρά γεγονότα λόγω της προκλητικής παρουσίας εξωσχολικών ατόμων, με πιθανή παραβατική συμπεριφορά γενικότερα, εντός κι εκτός του χώρου του σχολείου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κλήση δύο φορές της αστυνομίας. Ως σύλλογος διδασκόντων πήραμε την ευθύνη πιο αποφασιστικά τώρα να υπερασπιστούμε, την απρόσκοπτη σχολική λειτουργία παρεμβαίνοντας παιδαγωγικά και διοικητικά, ώστε να αντιμετωπίσουμε εκείνες τις ενδοσχολικές αιτίες που συμβάλλουν στην διόγκωση των προβλημάτων, με κομβικό σημείο τη δραματική έλλειψη σε κτιριακές υποδομές. Αν δεν αντιμετωπιστούν ουσιαστικά, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αδυναμία λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Απευθυνθήκαμε εγγράφως σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που κρίναμε απαραίτητο, σε πρώτη φάση, ζητώντας αντίστοιχη δεσμευτική απάντηση ως τις 30 Νοεμβρίου λόγω του επείγοντος των γεγονότων. Απάντησαν μόνο οι δύο από τους φορείς…
· Δεκέμβριος 2008, 3η μαθητική κατάληψη. Έμοιαζε με υπενθύμιση προς τους αρμόδιους για τις υποσχέσεις τους. Κινητοποιούνται και οι καθηγητές. Πληροφορούνται από τον πρόεδρο του ΟΣΚ ότι η έναρξη των εργασιών δε θα γίνει νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2009 αντί για Δεκέμβριο του 2008 με Γενάρη του 2009. Ακόμη μια υπόσχεση αθετείται. Οι μαθητές συνεχίζουν την κατάληψη 15 μέρες τώρα.
Τελικά ποιον να πιστέψουμε όλοι μας;
.