Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Hμερίδα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση Δήμου Φυλής (Σάββατο, 2-4-2015 στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων)

ΕΠΑ.Λ. & Ε.Κ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ 





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί γονείς, μαθητές και δημότες του Δήμου Φυλής 

σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην

 «Ημερίδα για την Τεχνική – Επαγγελματική 

Εκπαίδευση»

το Σάββατο, 2 Απριλίου 2016, στις 18:30,

στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Δημαρχείο

στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων.

Ελάτε να γνωρίσετε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα

που προσφέρει η εκπαίδευση στο Επαγγελματικό Λύκειο 

(ΕΠΑ.Λ.)

Θα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στα περίπτερα των ειδικοτήτων 

και 

δείτε έργα των μαθητών μας.



Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ;;;



Η εντατικοποίηση της εργασίας των εκπαιδευτικών
και η συζήτηση για τον εργασιακό τους χρόνο
16-03-2016,
Αιμιλία Τσαγκαράτου,
εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που ανοίγει στα πλαίσια του «εθνικού διαλόγου για την Παιδεία» είναι η συζήτηση για το χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών. Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Λιάκου «να μην συμπίπτουν ο χρόνος διδασκαλίας και ο εργασιακός χρόνος των εκπαιδευτικών», «ο εργασιακός χρόνος να περιλαμβάνει  τις παιδαγωγικές συναντήσεις των δασκάλων και των καθηγητών οι οποίοι κάθε βδομάδα θα χαράζουν την εκπαιδευτική πολιτική»(!), αλλά και προηγούμενες δηλώσεις του για «επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών στα κενά τους» δεν είναι τυχαίες. Πέρα από τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να προσανατολίζεται το Υπουργείο Παιδείας να «λύσει» το πρόβλημα της λειτουργίας των σχολείων χωρίς διορισμούς, οφείλουμε να δούμε τη γενικότερη πολιτική στόχευση σε σχέση με τον εργασιακό χρόνο των εκπαιδευτικών, έτσι όπως εκπορεύεται και από τη συνολική εκπαιδευτική πολιτική που διαμορφώνουν και τα υπερεθνικά κέντρα.

1.      Η αύξηση του χρόνου εργασίας των εκπαιδευτικών είναι μια παγκόσμια τάση. Η τάση αυτή εκφράζεται όχι μόνο με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, αλλά με την συνολική εντατικοποίηση και την αύξηση του εξωδιδακτικού φόρτου εργασίας, που σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία φτάνει στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξόντωσης. Από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία μέχρι τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να δουλέψουν περισσότερο και να πληρώνονται λιγότερο. Όλο και δυναμώνουν οι φωνές αντίστασης των εκπαιδευτικών απέναντι στην πολιτική που επιβάλλεται από τον ΟΟΣΑ, την ΕΕ, και την Παγκόσμια Τράπεζα που συμπυκνώνεται στην πρόταση  «με όσο το δυνατόν λιγότερες ‘εισροές’ να έχουμε όσο γίνεται περισσότερες ‘εκροές’». Ο σφιχτός έλεγχος και η μείωση της δημόσιας δαπάνης για την εκπαίδευση, όχι μόνο στις χώρες με οικονομική κρίση,  σημαίνει ότι πρέπει με όσο γίνεται λιγότερα χρήματα να έχουμε όσο γίνεται περισσότερα και «καλύτερα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Education and Training Monitor 2015” «…στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει εξορθολογιστεί σημαντικά ανάμεσα στο 2011-2014.  Η Ελλάδα είχε έναν από τους μικρότερους

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Το χθες και το σήμερα





Το χθες στο σχολείο στο Ζεφύρι, το σήμερα στο  σπίτι

Είχαμε μπει Κηφισιά από Ζεφύρι για μουσείο Γουλανδρή· το πούλμαν προχωρούσε σε έναν από εκείνους τους δρόμους του προαστίου, με τις αψίδες απο τα ψιλόλιγνα δέντρα· ίσως η Λεβίδου· μπορεί και κάποιος από τους πιο στενούς δεξιά αριστερά της.

Ο Αστέρης (ένας Ρομά μαθητής) περπάτησε όλο το διάδρομο του λεωφορείου έως μπροστά το μεγάλο τζάμι· στερέωσε τα χέρια του στα καθίσματα· κοίταγε· μια στιγμή γύρισε· τα μάτια του έλαμπαν· έλαμπαν αλλιώς από ό, τι συνήθιζε. Τι όμορφα κυρία! τι Αστέρη; τα δέντρα, κυρία, κοιτάχτε τι όμορφα! Επέστρεψε το βλέμμα του για να τα κοιτάζει.

Το επεισόδιο το έφερε στο νου μου εκείνη η σκόνη χθες. Όπως απλωνόταν κίτρινη σε όλο το μήκος του ορίζοντά μου βόρεια και βορειοδυτικά, σκέφτηκα εκείνα τα ψιλόλιγνα δέντρα· σκεπασμένα με το ύφασμά της να λυγίζουν στο πέρασμα του ανέμου μέσα απο τα κορμιά και τα χέρια τους· φλαμουριές άραγε όλα; Να μοιάζει το πάνω των φύλλων τους όπως το κάτω των φύλλων της λεύκας έξω απ' το παράθυρό μου από 'κείνη τη σκόνη, τη σκόνη που γέμισε κίτρινο το καπάκι της κατσαρόλας και της γλώσσας μου.

Ασημίνα Λαμπράκου




 

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

 




ΟΛΟΙ το Σάββατο, 19 Μάρτη, διαδηλώνουμε
σε Ομόνοια & πλατεία Βικτωρίας από τις 2μμ 
Δευτέρα, 21 Μάρτη, ενημερώνουμε τους μαθητές μας








Κεντρικό σύνθημα: «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, αντίσταση στην Ευρώπη – Φρούριο». Κινητοποιήσεις και δράσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες και αντίστασης στην Ευρώπη – Φρούριο θα γίνουν το Σαββατοκύριακο σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις και σε πολλες πόλεις πανελλαδικά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τετραήμερου στην Ελλάδα: ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, 18 – 21 ΜΑΡΤΗ 2016 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΦΡΟΥΡΙΟ της φτώχειας, των πολέμων, του κράτους έκτακτης ανάγκης

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Παρασκευή 18 Μάρτη, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256)
5 μ.μ. Εργαστήρια: - ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ: «Η προσφυγική κρίση, η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, η Χρυσή Αυγή και η απάντηση του Αντιφασιστικού Κινήματος» Ομιλητές: Κώστας ζαφειρης, πολιτικός επιστήμονας Σεραφείμ Σεφεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών Ελευθερία Κουμαντου, δημοσιογράφος, μέλος του Golden Dawn Watch - LGBTQ: «Γεφυρώνοντας τους κόσμους: Φυλή, φύλο, σεξουαλικότητα – Μια βιωματική προσέγγιση» - ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ: «Αγώνας των λαών Ελλάδας και Τουρκίας για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και την ειρήνη»
7 μ.μ. – 10 μ.μ. Εκδήλωση: «Οι πρόσφυγες αδέλφια μας, ο πόλεμος εχθρός: Ενάντια σε κάθε διάκριση και κάθε αποκλεισμό» Ομιλητές/τριες: Lore – Γερμανίδα ακτιβίστρια (CHALE), Παντελής Βαϊνάς – ΕΕ ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Μυλωνάς – Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ουαλίντ Ταλέμπ – Αιγύπτιος μετανάστης. Συντονίζει ο Θανάσης Κούρκουλας – Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά Παρεμβαίνουν: Μετανάστρια καθαρίστρια από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού, Νίκος Αργυρίου – Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και ακτιβιστές/τριες από ομάδες αλληλεγγύης στα νησιά
10 μ.μ. Συναυλία ενίσχυσης ομάδων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
 Συμμετέχουν: ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Ζερβουδάκης, οι the Pink TankProject, oι Encardia, o Mr Ηighway Band, o Παντελης ΜΚ, οι Τζιριμπαντ, και ο Cihan Turkogluμε το σάζι του.

Στη Σχολή Καλών Τεχνών θα στηθεί έκθεση φωτογραφίας για τα προσφυγόπουλα από την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Σάββατο 19 Μάρτη, στην πλατεία Βικτωρίας: Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο, στις 2 μ.μ. και Πορεία προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ. Στην πλατεία Βικτωρίας θεατρικό δρώμενο για το trafficking από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών και την Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου, παιδικό παιχνίδι από τα μπαλόνια της αγάπης  και Αφρικανικό χορευτικό από τις Mandela Girls.

Αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις και δράσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις από τοπικές συλλογικότητες και φορείς στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Χανιά, στη Μυτιλήνη, στο Βόλο, στα Γιάννενα,στα Τρίκαλα, την Πρέβεζα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα Αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις θα γίνουν το Σάββατο 19/3 και στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Κύπρο, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Πολωνία.

Δευτέρα 21 Μάρτη, Την Δευτέρα 21/3, παγκόσμια μέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εκπαιδευτικοί και μαθητές οργανώνουν εκδηλώσεις και δράσεις σε πολλά σχολεία

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Σπίτι για πρόσφυγες

 γράμμα για βοήθεια!

 προσφυγες

Αγαπητοί φίλοι,

Εδώ και περίπου 3 βδομάδες κατεβαίνω στον Πειραιά και βοηθάω την κατάσταση εκεί. Μέσα στους εκατοντάδες ανθρώπους που γνώρισα είναι και η οικογένεια του Σαλάχ που θα σας περιγράψω. Ο Σαλάχ είναι ο πατέρας και η Σούτζου η μητέρα. Έχουν 4 παιδιά. Τα τρία (Μοχάμεντ 14, Καουσέρ 10, Χαντίτζε 1,5) βρίσκονται μαζί τους στην Ελλάδα. Το τέταρτο, (Αμπντουλάχ) είναι στη Γερμανία με το θείο τους και έχει ήδη αιτηθεί άσυλο εκεί. Συνεπώς, η οικογένεια μπήκε στο πρόγραμμα του Δουβλίνου με σκοπό την επανένωσή της στη Γερμανία στο προσεχές μέλλον.

Δυστυχώς, όμως, δεν παρέχεται στέγη  στους πρόσφυγες που μπαίνουν στο πρόγραμμα του Δουβλίνου και η διαδικασία της επανένωσης μπορεί να κρατήσει και πάνω από χρόνο. Υποθέτω πως δεν χρειάζεται να αναφέρω τη δραματική και τραγική ιστορία της οικογένειας, μια ιστορία στις πολλές χιλιάδες, προκειμένου να σας ευαισθητοποιήσω.

Ο Σαλάχ, λοιπόν, και η οικογένειά του, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα Τρίκαλα όπου τον μετέφεραν χωρίς ποτέ να τον ρωτήσουν για την κατάστασή του, δηλαδή, ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της επανένωσης και ότι πρέπει να βρίσκεται στην Αττική για τις απαραίτητες συναντήσεις, που γίνονται σε αυτήν τη διαδικασία. Έχουμε, λοιπόν, κανονίσει τη Δευτέρα να γυρίσει η οικογένεια με το τραίνο προκειμένου να γίνει το ραντεβού τους μέσα στην εβδομάδα με την υπηρεσία ασύλου. Αν γνωρίζετε κάποιον/κάποια ή εσείς έχετε κάποιον χώρο (έστω και έναν μικρό χώρο του ενός δωματίου, με μπάνιο), που θα μπορούσε να μείνει η οικογένεια για ένα μήνα, θα ήταν μεγάλη βοήθεια.

Μέσα σε αυτό το μήνα, σκοπεύουμε να μαζέψουμε χρήματα προκειμένου να μπορέσουμε να    νοικιάσουμε ένα σπίτι (μικρό και φτηνό, αλλά με μπάνιο και κουζίνα) για να μπορέσουν να μείνουν κάπου αξιοπρεπώς όσο θα περιμένουν την επανένωσή τους. Η βοήθεια σας είναι πολύτιμη και κάτι παραπάνω. Κάντε ό, τι μπορείτε άνθρωποι!!!

 Το γράμμα αυτό ήρθε στο ηλ. ταχυδρομείο της εργατικής λέσχης Ν. Ιωνίας και από κει κοινοποιήθηκε στο Συντονισμό για το προσφυγικό όπου συμμετέχει η ΕΛΜΕ της περιοχής μας. 













Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Τα ΕΠΑΛ-ΕΚ Άνω Λιοσίων σας προσκαλούν στο ¨Ανοιχτό Δημιουργικό Εργαστήρι¨την Κ. Δευτέρα.

Με χαρά σας προσκαλούμε την Καθαρά Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016, μετά τις 10 το πρωί, στο «Ανοιχτό Δημιουργικό Εργαστήρι» για παιδιά, αλλά και μεγάλους στο κλειστό γυμναστήριο ου Αγίου Νικολάου.

Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της Αποκριάς του Δήμου Φυλής με μια ακόμη εθελοντική δράση κοινωνικής προσφοράς των ΕΠΑ.Λ – Ε.Κ. Άνω Λιοσίων και των ειδικοτήτων «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων» και «Αισθητικής Τέχνης». 
Το Ανοιχτό Εργαστήρι θα περιλαμβάνει πολλές αποκριάτικες κατασκευές όπως: μαγικά γυαλιά, χαρταετούς κλπ καθώς και face painting.
Οι κατασκευές  θα ολοκληρωθούν από τα παιδιά με την καθοδήγηση των καθηγητών και των μαθητών των σχολείων μας.
Ας έλθουμε όλοι με τα παιδιά μας για να ψυχαγωγηθούμε και να διασκεδάσουμε δημιουργικά!!!
Καλές Αποκριές με χαρά, υγεία, ειρήνη κι ανθρωπιά!!!
ΥΓ. Οι εκδηλώσεις του Δήμου Φυλής, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων, θα γίνουν στο κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Νικολάου λόγω της επιδείνωσης του καιρού.

Αναγνώστες