Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

«Μνήμες των ήχων», με το συνάδελφο Γιαννακόπουλο Κώστα στο portokaliradio.gr (15 Σεπτεμβρίου )

http://www.portokaliradio.gr/

Μετά το κόκκινο έρχεται και το πορτοκαλί... για τα κινήματα της αλληλεγγύης. Ανοίγουμε τα μικρόφωνα στην κοινωνία.

Η εκπομπή «Μνήμες των ήχων», με το συνάδελφο Γιαννακόπουλο Κώστα, κάθε Τρίτη 19:00-20:00, στο portokaliradio.gr προσπαθεί να ανιχνεύσει την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού από τις αρχές του εικοστού αιώνα (ίσως και από τα βάθη του 19ου) μέχρι τις μέρες μας.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Όχι στα κενά που κραττούν τα σχολεία κλειστά



ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΑΝΩ  ΛΙΟΣΙΩΝ & ΖΕΦΥΡΙΟΥ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Για πρώτη φορά στην περιοχή μας κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς καλούνται τα σχολεία στον Δήμο Φυλής να υπολειτουργήσουν εφόσον υπάρχουν τα εξής κενά:
13 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
89 ΔΑΣΚΑΛΟΙ
75 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας καλούμε όλους τους γονείς την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015.  
Να κλείσουμε συμβολικά τη Λεωφόρο Φυλής για μια ώρα, από 11.30πμ ως 12.30μμ. Ζητούμε την άμεση τοποθέτηση νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών στο Δήμο Φυλής.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!!!

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Εκδήλωση στη μνήμη του Π. Φύσσα

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου στις 6:00 μ.μ.
Παύλου Φύσσα 60- πρώην Παναγη Τσαλδαρη

Η γοητεία των υλικών ροών

         Του Γιάννη Παπαδόπουλου

  Α) Η Χρηματοπιστωτική σφαίρα

Η Χ/Π σφαίρα και τα παράγωγα προϊόντα έχουν χαθεί εντελώς από την ανάλυση μας ως Αριστεράς της κοινωνικής ανατροπής , καίτοι η κρίση εκδηλώθηκε εντός της σφαίρας αυτής, ως τραπεζική κρίση, καίτοι τα C.D.O. απετέλεσαν τα οχήματα της. Λογικό, αφού κατά την γνώμη των περισσοτέρων εξ υμών , διακινούνται εντός της κερδοσκοπικής Χ/Π σφαίρας και είναι «τοξικά» να έχουν κυρίως κερδοσκοπική διάσταση.
Αναφερόμαστε βέβαια στα C.D. S. πάλι όμως από την κερδοσκοπική τους πλευρά. Δεν τα συνδέουμε με ορθό τρόπο με την κατάρρευση της Λέμαν Μπράδερς, καίτοι συχνά μιλάμε για αυτήν. Οπότε δεν απαντάμε και  στο εξής «αφελές» ερώτημα: Πως είναι δυνατόν να καταρρεύσει ένας σημαντικός κόμβος του τραπεζικού συστήματος, καθώς και άλλοι,  πως είναι δυνατόν να οδηγηθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα σε τέτοια αστάθεια από έναν μικρό αριθμό ενυπόθηκων δανείων χαμηλής αξιοπιστίας, Των υποαρίστων (Subprimes) αμερικανικών δανείων. Διότι τα δάνεια αυτά δεν ήταν ιδιαιτέρως διαδεδομένα. Μόνον το 15% των ενυπόθηκων αμερικανικών δανείων ήταν υποάριστα.
Τα δάνεια αυτά βέβαια λέμε ότι δεν εξυπηρετούντο από ένα σημείο και πέρα λόγω της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Σύμφωνοι, αλλά γιατί αυξήθηκαν τα αμερικανικά επιτόκια; Και μιλούμε για ραγδαία αύξηση σε μία πενταετία Τι συνέβη και η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τις επιπτώσεις μίας τέτοιας πράξης; Η απάντηση είναι δεν είχε εικόνα της διασποράς των πιστωτικών παραγώγων, δεν είχε εικόνα των υψηλών μοχλεύσεων των επενδυτικών τραπεζών ή ακόμη, όπως ο Γκρήνσπαν τότε, υπερτιμούσαν τα CDS.
Οι αναλύσεις του μεγαλύτερου μέρους της αριστεράς αγνοώντας αυτά τα ζητήματα αφήνει απ΄ έξω τη θρυαλλίδα της κρίσης, δηλαδή την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων σε συνδυασμό με την «αβελτηρία» της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και τα οχήματα της κρίσης δηλαδή τα πιστωτικά παράγωγα.
Έτσι μένει αναπάντητο ένα ακόμη «αφελές» ερώτημα το οποίο ούτε καν θίγουμε, ενώ μας  απασχολεί η αιτία του υψηλού δημοσίου χρέους. Το ερώτημα είναι:

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Οι εγγραφές στο Εσπερινό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων συνεχίζονται

ΚΑΝΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ!!!
Μην αφήνεις τα όνειρά σου να χάνονται

Είναι σημαντικό να στηριχθεί το Εσπερινό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων γιατί αυτό βοηθά  όλους τους κατοίκους του Δήμου.
Εδικά τους νέους, εργαζόμενους και άνεργους, όπως και τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να τελειώσουν το Γυμνάσιο και τώρα έχουν την ευκαιρία αυτή χωρίς να έχουν πρόβλημα με τη δουλειά τους.
Ποτέ δεν είναι αργά!!!!


Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Αποχή-λευκό-άκυρο: αλήθειες και ψέμματα (*)

(*) Παράθεση από το ιστολόγιο Cogito ergo sum
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Με αφορμή την "ανταλλαγή πυρών" ανάμεσα στους σχολιογράφους σχετικά με το αν πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε και με το τι πρέπει να ψηφίσουμε, το σημερινό σημείωμα είναι τεχνοκρατικό και νομίζω πως δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα για τα οποία κυκλοφορούν πολλές λανθασμένες απαντήσεις. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικά "μυστικά" της εκλογικής ψήφου, όπως ισχύουν στο καθεστώς στο οποίο αναγκαστικά ζούμε:

(α) Με βάση τον νόμο 3434/2006, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα. Έστω κι αν η λογική λέει ότι το λευκό συνιστά συνειδητή επιλογή τού ψηφοφόρου και σημαίνει ότι κανένα από τα υποψήφια κόμματα δεν τον εκφράζει, αυτός είναι ο νόμος και δεν αλλάζει. Συνεπώς, το λευκό έχει την ίδια ακριβώς αξία με το άκυρο.

(β) Το πρώτο σε ψήφους κόμμα επιδοτείται με 50 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιπες 250 έδρες κατανέμονται με απλή αναλογική, άρα κάθε κόμμα παίρνει μία έδρα για κάθε 0,4% που συγκεντρώνει επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Δηλαδή, αν το πρώτο κόμμα φτάσει το 40,4% επί των εγκύρων, κερδίζει αυτοδυναμία 151 εδρών, όσα κι αν είναι τα άκυρα ή τα λευκά ψηφοδέλτια.

(γ) Κατ' επέκταση του προηγουμένου, η επίτευξη αυτοδυναμίας δεν έχει ευθεία σχέση με το πόσα κόμματα θα περάσουν το κατώφλι του 3% για να μπουν στην βουλή. Όποιο κόμμα βγει πρώτο με τουλάχιστον 40,4% των εγκύρων ψήφων, κερδίζει αυτοδυναμία είτε μπουν στην βουλή τρία κόμματα είτε μπουν δεκατρία.

(δ) Είναι απολύτως εσφαλμένη η εντύπωση ότι, ψηφίζοντας μικρά κόμματα, τιμωρείς τα μεγάλα. Κι αυτό διότι, με δεδομένο ότι όσα κόμματα δεν συγκεντρώνουν 3% δεν μπαίνουν στην βουλή, η κατανομή των εδρών γίνεται αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα. Ένα παράδειγμα: αν υποθέσουμε ότι τα εκτός βουλής κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 15%, το πρώτο κόμμα κερδίζει αυτοδυναμία αν μαζέψει 40,4% του υπολοίπου 85%. Δηλαδή, στο παράδειγμά μας η αυτοδυναμία κερδίζεται και με ποσοστο 40,4% Χ 0,85 = 34,34%! Με απλά λόγια: ψηφίζοντας περιθωριακά κόμματα, όχι απλώς δεν τιμωρείς τα μεγάλα αλλά τα ενισχύεις κιόλας!

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

«Το φόβο μας» να έχετε κ. Μεϊμαράκη!!!…

Καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την απαράδεκτη δήλωση  του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, κατά την περιοδεία του  στο Ηράκλειο Κρήτης, "εμείς λέγαμε όχι σε άχρηστους στο Δημόσιο, εκείνοι τους επαναπροσέλαβαν".

Αυτή τη γνώμη έχει ο κ. Μεϊμαράκης για τους χιλιάδες εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, υπαλλήλους ΕΡΤ, διοικητικούς στα ΑΕΙ,  που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο επί της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα βέβαια πάντα με τις επιταγές των μνημονίων κι όχι τις κοινωνικές ανάγκες. Χρήσιμα είναι γι αυτόν τα «άγια» κέρδη των επιχειρήσεων που ληστεύουν τον ιδρώτα κάθε εργαζόμενου. Οι οικογένειες εκδοτών, καναλαρχών, πολιτικών, οι «κομιστές» που διαπομπεύουν την ενημέρωση και τη δημοσιογραφία, όλοι όσοι υπερασπίζονται τα «όσια» του κεφαλαίου οδηγώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία στον μνημονιακό καιάδα. Οι «άχρηστοι» που επαναπροσλήφθηκαν συνεχίζουν να αποτελούν «αγκάθι» για τους δανειστές και τους ντόπιους εκπροσώπους τους. Πρώτα και κύρια γιατί το επέβαλλαν με τους αποφασιστικούς αγώνες τους κι όχι γιατί τους χαρίστηκε από κάποια κυβέρνηση. Κι αυτό δεν μπορεί να το χωνέψει ο κ. Μεϊμαράκης.

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται από το παρελθόν και ορίζει το ζοφερό μέλλον που μας προετοιμάζουν ως μονόδρομο εξυπηρέτησης της βάρβαρης πολιτικής κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ. Είναι η πολιτική που υπηρέτησε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με κορμό τη ΝΔ, καταργώντας τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης και δίνοντάς τες φιλέτο στους ιδιώτες,  διαλύοντας τα Πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες, ρίχνοντας «μαύρο» στην ενημέρωση. Στηρίζει τη νέα πραγματικότητα του 3ου μνημονίου που ψηφίστηκε από το μνημονιακό μέτωπο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ – ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι δεσμεύονται να υλοποιήσουν μετά τις εκλογές και προβλέπει μείωση του προσωπικού και του κόστους στο Δημόσιο και καθεστώς συνεχούς κινητικότητας για να εξασφαλίσει νέα ποσά δισεκατομμυρίων για το χρέος, τις τράπεζες και τους εργοδότες.

Τη χρησιμότητα ή μη του κάθε ανθρώπου την κρίνουν οι πράξεις και τα λεγόμενά του! Αυτοί που περισσεύουν σε αυτόν τον τόπο δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά όσοι ψηφίζουν μνημόνια και στηρίζουν τις πολιτικές της αφαίμαξης των εργαζομένων! Η «μεγαλύτερη χρησιμότητα» των συναδέλφων μας σε διαθεσιμότητα που επαναπροσλήφθηκαν είναι τούτη. Μας δίδαξαν πως δεν υπάρχουν «μονόδρομοι» όταν ο συλλογικός, μαχητικός, ανυποχώρητος αγώνας βγαίνει στο προσκήνιο. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος να κάνουμε «παρένθεση» τα παλιά και νέα μνημόνια. Να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν, να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν.
  
Γιώργος Γαλάνης, Κική Γιαννάτου, Γιώτα Ιωαννίδου, Μιχάλης Μιλτσακάκης,
Εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων στα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ


Αναγνώστες