Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΜΕΤΩΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ,
17 ΝΟΕΜΒΡΗ, 4μμ, ΣΤΑΔΙΟΥ
(μεταξύ Κλαυθμώνος και αγάλματος Κολοκοτρώνη)

ψωμί-παιδεία-ελευθερία
αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία
και για μια άλλη ανθρώπινη κοινωνία

 
Το μέτωπο της δημοκρατίας

Έχουν μετατρέψει τους Έλληνες σ έναν λαό-ζόμπι. Τούχουν στερήσει τους θεσμούς που θα του επέτρεπαν να εκφραστεί, να συζητήσει, να κινητοποιηθεί.


«Μια σύμβαση αμιγώς δανειακή, τείνει να μετατραπεί σε όχημα πλήρους εξανδραποδισμού και υποτέλειας ενός ολόκληρου κράτους, κατά πλήρη καταστρατήγηση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, συνταγματικής τάξης και νομιμότητας».

Γιάννης Αδαμόπουλος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας 
(στηρίχθηκε από το κόμμα της Ν.Δ.)


«Ό,τι κατέκτησαν οι πρόγονοί μας με αίμα εδώ και αιώνες, σήμερα το απεμπολούμε. Πρόκειται για σφετερισμό της εξουσίας, κλεπτοκρατία, εναλλασσόμενη αιρετή μοναρχία, εξαθλιωμένο διεθνές προτεκτοράτο».

Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Α.Π.Θ.


«Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια του μνημονίου αμφισβητείται η ίδια η δημοκρατία και ο τυπικός αστικός κοινοβουλευτισμός. Με την κατάργηση του συνόλου σχεδόν των συνταγματικών εγγυήσεων των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, το ίδιο το σύνταγμα έχει καταστεί ένα «πουκάμισο αδειανό».
Τα τελευταία δε 3 χρόνια του μνημονίου με την «έκτακτη» και «ειδική» νομοθεσία, που έχει επιβάλλει το «μνημονιακό παρασύνταγμα», έχει καταπατηθεί σχεδόν κάθε έννοια έννομης τάξης. Γεγονός που ξαναγυρίζει τη χώρα στην εποχή του αλήστου μνήμης «παρασυντάγματος» της προδικτατορικής εποχής».

Αλέξης Τσίπρας, ομιλία,  Φλεβάρης 2013


«…στη χώρα έχει γίνει πραξικόπημα, με πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο και με εναλλαγές στη θέση του κατ επίφαση πρωθυπουργού.
…Στην Ελλάδα έγινε πραξικόπημα και οι πραξικοπηματίες κυβερνούν, ενώ ταυτόχρονα μετέχουν σε σχέδιο ολικής απώλειας της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.
Στην Ελλάδα έγινε πραξικόπημα από όλους εκείνους που γνώριζαν πως η θέση τους για το υπόλοιπο της ζωής τους είναι σε κάποιο κελί μιας υπόγειας φυλακής και αντάλλαξαν την τιμωρία τους με τη δική μας δουλεία και με την άλωση της χώρας εις το διηνεκές».

Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών



Η χώρα ρημάζει. Οι άνθρωποι χάνονται. Όλοι το βλέπουν και παρακολουθούν στωϊκά την καταστροφή. Αλλά η προπαγάνδα των ΜΜΕ περί «σωτηρίας», «θυσιών που πιάνουν τόπο», «ανάπτυξης» κ.ο.κ. συνεχίζεται αμείωτη και θαρρείς πως έχει αποτέλεσμα… Αλλά η λογική αρνείται να το δεχθεί.
Μας είπαν πως τιμωρούμαστε γιατί είμαστε μια διεφθαρμένη χώρα, πως ξοδεύαμε περισσότερα απ όσα παράγαμε, πως πρέπει να «νοικοκυρευτούμε» κ.α.
Η αλήθεια είναι πως αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στη δική μας χώρα. Όλος ο πλανήτης δέχεται εδώ και χρόνια την επίθεση μιας ασυγκράτητης δύναμης, τόσο εκτεταμένης και τόσο ισχυρής, που επεμβαίνει σε κάθε σημείο του πλανήτη, χωρίς κανείς να μπορεί να της αντισταθεί.
Πως δημιουργήθηκε;
Μια διαδικασία «απορρύθμισης» των οικονομικών και κυρίως των χρηματοπιστωτικών λειτουργιών συνέβη διαδοχικά στις πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη, αλλά και στις πιο αδύναμες, με τρόπους κρυφούς, πέρα (αλλά και πολλές φορές εναντίον) των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών των κοινωνιών, που κατέληξε σήμερα σ ένα παγκόσμιο δίκτυο αδιαπέραστων στον έλεγχο και την

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ο Αζάια είναι μαύρος. Ε, και τι έγινε;

ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Σήμερα στο σχολείο δεν πολυκάναμε μάθημα.
Κάμερες και δημοσιογράφοι από κανάλια, εφημερίδες και σάιτ ήταν στημένα από τις 7 κι έφυγαν πριν λίγο. Τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα και μας έκανε την τιμή μέχρι κι ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης -ο ίδιος παρακαλώ!- να μας τηλεφωνήσει.

Όχι επειδή το σχολείο έχει να βαφτεί δέκα χρόνια.
Όχι επειδή δεν έχουμε δασκάλους για τμήματα υποδοχής και τα μισά παιδιά του σχολείου δεν ξέρουν να μας πουν πού πονάνε.
Όχι επειδή στη μία αίθουσα πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια μας.
Όχι επειδή ένα κοριτσάκι της Δευτέρας ήταν δέκα μέρες κλεισμένο με τη μαμά του στο Αλλοδαπών, ο μπαμπάς κρύβεται μην τον απελάσουν και τα αδέρφια του τα έστειλαν στη Σουηδία με ξένη οικογένεια (παρόλα αυτά σήμερα που την άφησαν ήρθε στο σχολείο πρωί-πρωί πιο γελαστή από ποτέ).
Όχι επειδή οι μαθητές μας τρώνε από συσσίτια και μένουν σε δωμάτια με άλλα είκοσι άτομα.
Όχι επειδή δεν έχουν ρούχα και παπούτσια κι ο χειμώνας έρχεται.
Όχι επειδή έχουμε άριστους μαθητές που η μητρική τους γλώσσα δεν είναι τα ελληνικά και δεν έχουν βοήθεια από πουθενά.

Το θέμα ήταν ότι έχουμε μαύρο σημαιοφόρο! Όταν τους είπαμε ότι και τα άλλα σχολεία της περιοχής έχουν αλλοδαπούς σημαιοφόρους μας απάντησαν ότι ”δεν ξεχωρίζουν όμως”!
 Όταν τους κατηγορήσαμε ότι στοχοποιούν τον μαθητή κι ότι δεν μπορούμε να του εξηγήσουμε γιατί τον τραβάει η κάμερα άστραψαν τα μάτια τους και ρώτησαν ”δηλαδή φοβάστε τη Χ.Α.;;;”
Όταν τους είπαμε να έρθουν και την 25η Μαρτίου που έχουμε Αλβανό σημαιοφόρο μας απάντησαν ότι ”μας πιέζει ο διευθυντής μας όπως κι εσάς ο δικός σας”.
Κι όταν είπαμε ότι εμείς διαλέξαμε να δουλεύουμε στον Άγιο Παντελεήμονα ενώ αυτοί στο STAR, στο SKAI, στη DT και στο Newsbeast απάντησαν ότι ”και αριστερά σάιτ το έβγαλαν”!!! Και θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν το θέμα λαμβάνοντας υπόψιν τους προβληματισμούς μας και τα υπόλοιπα προβλήματα της περιοχής και να βγούμε κι εμείς στις εκπομπές να δώσουμε αντιρατσιστικό μήνυμα.

Το αντιρατσιστικό μήνυμα είναι ένα: Ότι σήμερα το πρωί δάσκαλοι-παιδιά και γονείς προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει και ήρθαν οι κάμερες. Και μόνο τότε συνειδητοποιήσαμε ότι ο Αζάια είναι μαύρος.

Αναγνώστες