Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Χατζιδάκης για το νεοναζισμό

Το προφητικό κείμενο του μεγάλου Ελληνα μουσικοσυνθέτη

 για την έλευση και την άνοδο του νεοναζισμού στην Ελλάδα

 

 Και το Κακό ελλοχεύει χωρίς προφύλαξη, χωρίς ντροπή. Ο νεοναζισμός δεν είναι θεωρία, σκέψη και αναρχία. Είναι μια παράσταση. Εσείς κι εμείς. Και πρωταγωνιστεί ο Θάνατος».

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις εκτός από μεγάλος συνθέτης υπήρξε και ένα σπουδαίος διανοητής που είχε μια μοναδική ικανότητα να αποκρυπτογραφεί με ευαισθησία την πραγματικότητα. Το Φεβρουάριο του 1993 και λίγους μήνες πριν ο Χατζιδάκις δημοσίευσε στην Ελευθεροτυπία ένα προφητικό κείμενο με τίτλο «Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι» όπου με μοναδική διαύγεια προέβλεψε την έλευση του νεοναζισμού και της Χρυσής Αυγής και τους λόγους που θα μας οδηγούσαν αργά ή γρήγορα εκεί. Το κείμενο διανεμήθηκε στο πρόγραμμα αντιναζιστικής συναυλίας που είχε δώσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων με έργα Βάιλ, Λίστ και Μπάρτοκ.

«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.

Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Δευτέρα έχει απεργία, άντε Καλή επιτυχία!!!

Οι καθηγητές ξεκινούν από την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Η απεργία των καθηγητών είναι η καλύτερη ευκαιρία για να μάθουμε τι πραγματικά επιθυμεί η ελληνική κοινωνία. Είναι γενικά αποδεκτό πως η όποια θετική αλλαγή στη χώρα μας προϋποθέτει καλή Παιδεία. Όλες οι συζητήσεις για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα καταλήγουν στην Παιδεία. Το κοινό συμπέρασμα είναι πως η χώρα χρειάζεται καλή Παιδεία, αλλά με ηττημένους και επαίτες καθηγητές δεν μπορεί να υπάρξει. 
Οι καθηγητές ξεκινούν τον αγώνα τους, προσπαθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, δείχνουν να έχουν συναίσθηση του κοινωνικού τους ρόλου και η κοινωνία, αν θέλει να αλλάξει και να βελτιωθεί, πρέπει να σταθεί στο πλευρό τους. Δεν είναι θέμα καλοσύνης αλλά εξυπνάδας. Είναι έξυπνο να θέλεις οι καθηγητές και οι δάσκαλοι που περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σου από εσένα, να ζουν με αξιοπρέπεια.
Αν οι καθηγητές επιστρέψουν στις αίθουσες ηττημένοι, θα έχουμε έναν συνδυασμό ηττημένων καθηγητών και μαθητών χωρίς μέλλον. Εφιαλτικός συνδυασμός για την ελληνική Παιδεία και για την ελληνική κοινωνία. Αν και είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια η μία κοινωνική ομάδα να χαίρεται για την εξαθλίωση της άλλης –τρανή απόδειξη πως η ιδιωτεία και η ανοησία βασιλεύουν- η απεργία των καθηγητών μάς φέρνει όλους απέναντι στις ευθύνες μας. 
Γιατί την επόμενη φορά που η συζήτηση θα καταλήξει στο ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από καλή Παιδεία –και μπορεί αυτό το συμπέρασμα να έχει βγει από τα δικά σου χείλη-, σκέψου τι έκανες εσύ για να έχει η χώρα μας καλύτερη Παιδεία. Οι μονότονες και επαναλαμβανόμενες διαπιστώσεις δεν φτάνουν. Ίσα-ίσα, που δείχνουν παραίτηση. 
Η κοινωνία έχει χρέος να σταθεί στο πλευρό των καθηγητών. Πρώτοι απ’ όλους οι μαθητές τους. Για το δικό τους καλό. Όλοι. Οι καθηγητές απεργούν, η ελληνική κοινωνία ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις. Καλή επιτυχία!!!

Αναγνώστες