Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΛΕΘΡΟΣ

Το κείμενο είναι παρμένο από τον Τύπο(Αναδημοσίευση):

Κλείνουν και τις 700 σχολικές βιβλιοθήκες!

Παραδώστε τα κλειδιά! Κλείνουν και οι σχολικές βιβλιοθήκες! Η κυβέρνηση του Μνημονίου δεν έφαγε μόνο τα βιβλία από τα σχολεία. Τώρα τρώει και τις λιγοστές βιβλιοθήκες που φτιάχτηκαν με κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να εξοικονομήσει το εκπαιδευτικό προσωπικό το οποίο απασχολείται σ' αυτές. Κατά τα άλλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εισάγει ως υποχρεωτικό μάθημα την περιβόητη ερευνητική εργασία για την οποία θα βαθμολογηθούν και οι μαθητές, αλλά και οι επιβλέποντες καθηγητές! Σχήμα οξύμωρο μιας πολιτικής που δεν έχει έλεος για κανέναν!

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Μ. Κοντογιάννης, ζητείται από τους περιφερειάρχες εκπαίδευσης να φροντίσουν για την "παράδοση του εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής υποδομής" των 700 βιβλιοθηκών του ΕΠΕΑΕΚ! Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι περιφερειάρχες εκπαίδευσης πρέπει να μεριμνήσουν ώστε οι βιβλιοθήκες από ζωντανά κύτταρα να μεταβληθούν σε άψυχες αίθουσες "μέχρι την υπογραφή του Νόμου για την αναδιάρθρωση της διοίκησης της εκπαίδευσης". Για το... φιλόδοξο αυτό σχέδιο ζητείται "να παραδοθούν τα κλειδιά της κάθε σχολικής βιβλιοθήκης από τους μέχρι σήμερα υπεύθυνους που αποχωρούν στους διευθυντές σχολικών μονάδων που εδρεύουν"! Οι υπεύθυνοι είναι εκπαιδευτικοί που δεν αποχωρούν με τη θέλησή τους, αλλά επειδή η θέση που κατέχουν είναι πολυτέλεια για το φθηνό σχολείο της κ. Διαμαντοπούλου. Αυτό σημαίνει ότι η βιβλιοθήκη νεκρώνει αφού χάνει τους ανθρώπους που την κάνουν σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική διαδικασία. Διότι ο ρόλος των υπευθύνων δεν είναι απλώς να κρατούν ανοικτές τις βιβλιοθήκες και να δανείζουν βιβλία, αλλά να οργανώνουν πολλαπλές δράσεις σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς με επίκεντρο τη βιβλιοθήκη.

Στις σχολικές βιβλιοθήκες του ΕΠΕΑΕΚ των σχολείων όπου γίνεται συγχώνευση, προβλέπει η εγκύκλιος, η σχολική βιβλιοθήκη "θα παραδοθεί στον διευθυντή του σχολείου που προκύπτει μέχρι νεωτέρας".

Η κυρία Διαμαντοπούλου ανέλαβε να υλοποιήσει το «θεάρεστο» έργο της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, σχολιάζει ο Θ. Κοτσυφάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Το προηγούμενο διάστημα έκλεισε για «παιδαγωγικούς» λόγους 1.000 σχολεία. Κατήργησε για τους ίδιους λόγους σημαντικούς θεσμούς που ήθελαν βελτίωση, όπως η πρόσθετη διδακτική στήριξη και η ενισχυτική διδασκαλία. Υποβάθμισε τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών και άλλων μαθημάτων όπως η καλλιτεχνική αγωγή, το δίκαιο, η πληροφορική. Κατήργησε ή υποβάθμισε συνειδητά τις δομές του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων. Άφησε τα σχολεία χωρίς βιβλία. Τώρα ήρθε και η σειρά της κατάργησης των βιβλιοθηκών.

Είναι περίεργο, πικρό, αλλά αληθινό. Μια υπουργός Παιδείας που επαγγέλλεται το «νέο» στην εκπαίδευση να υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου των σχολικών βιβλιοθηκών. Εύγε, κυρία Διαμαντοπούλου, για το νέο μεταρρυθμισμένο σχολείο σας...
Στεφανάκου Π.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Κάλεσμα Αγώνα

Νέοι και νέες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες έλληνες και ξένοι,

Το πιο βαθύ σκοτάδι καλύπτει ολόκληρη την κοινωνία. Μια πρωτοφανής επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις εκατοντάδων χρόνων, στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, σε όλα τα δημόσια αγαθά, ένας νέος μεσαίωνας επιβάλλεται από την σιδερένια μπότα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τις διεθνείς μαφίες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και τους συμμάχους τους ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Τα αδέρφια μας στα σχολεία όλης της χώρας- όσα η κυβέρνηση δεν έκλεισε με τις συγχωνεύσεις μέσα στο καλοκαίρι-ξεκινούν την χρονιά χωρίς βιβλία με τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές.
Οι γονείς μας ζουν καθημερινά με τον φόβο της απόλυσης τόσο στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα, μετά τις τρομαχτικές μειώσεις στους μισθούς και τα συνεχή χαράτσια αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις, με τα χρέη στις τράπεζες να αυξάνονται δραματικά.
Οι φίλοι μας μένουν στην ανεργία για χρόνια ενώ οι πιο τυχεροί βρίσκουν περιστασιακές δουλειές με 500 ευρώ το μήνα. Τη νεολαία και ολόκληρη την εργατική τάξη θέλουν να την κάνουν να δουλεύει περιστασιακά για 492 ευρώ, ανασφάλιστη και ελαστική. Θέλουν κάθε οικογένεια με έναν εργαζόμενο.

Νέοι και νέες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες έλληνες και ξένοι,

Εδω και τρεις βδομάδες φοιτητές και σπουδαστές μέσα απο Γενικές Συνελέυσεις έχουμε προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο της Διαμαντοπούλου και την πολιτική της κυβέρνησης. Πάνω απο 300 σχολές βρίσκονται σε κατάληψη, χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στους δρόμους, ενώ παράλληλα τόσο οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια όσο και οι καθηγητές προχωρούν σε απεργίες.
Η σφικτή δημοσιονομική λιτότητα του μνημονίου και η πολιτική κατεδάφισης των κοινωνικών παροχών δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το πανεπιστήμιο. Το νέο πανεπιστήμιο της αγοράς και του μνημονίου θα είναι ένα πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητικές παροχές, με ριζικά μειωμένη χρηματοδότηση, αυταρχικό πολύ πιο άμαζο και με έντονη την παρουσία της ιδιωτικής -επιχειρηματικής λειτουργίας μέσα σε αυτό. Για να χτυπήσει τους αγώνες μας αλλά κυρίως για να τρομοκρατήσει ολόκληρη την κοινωνία καταργεί την κατάκτηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου όταν ακόμα και η Χούντα για να εισβάλλει στο Πολυτεχνείο το 1973 ζήτησε την άδεια του Πρύτανη και της Συγκλήτου οι οποίοι αρνήθηκαν και παραιτήθηκαν!!
Ο νέος νόμος έρχεται να διαμορφώσει έναν αυριανό εργαζόμενο φτηνό, ευέλικτο, άμεσα παραγωγικό και ειδικευόμενο, πειθήνιο και παράλληλα χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις. Έναν εργαζόμενο δηλαδή πολύ πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμο από την εργοδοσία σε μια προσπάθεια συμπίεσης των δικαιωμάτων των νέων. Η αντιδραστική κυβερνητική πολιτική προστάζει μια γενιά πιο μορφωμένη από κάθε άλλη , σε κοινωνίες πιο πλούσιες από ποτέ να είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες.
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις είτε θάβονται καθημερινά είτε κατασυκοφαντούνται από τους πληρωμένους μεγαλοδημοσιογράφους των ΜΜΕ. Όπως γίνεται με όλους τους αγώνες τα τελευταία χρόνια, όπως γίνεται με όποιον τολμά να σηκώσει κεφάλι. Έτσι δε γίνεται με τους εργαζόμενους στο δημόσιο, τους οδηγούς ταξί, τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, τους εκπαιδευτικούς, τους διαδηλωτές των πλατειών; Έτσι δε γίνεται με ολόκληρο τον ελληνικό λαό που προσπαθούν να τον πείσουν ότι φταίει για την κρίση, ότι είναι τεμπέλης και ότι «φάγαμε όλοι μαζί»;

Αδέρφια μας, γονείς μας, γείτονες μας, συνάδερφοί μας,

Εσείς μας ξέρετε. Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας αυτής όπως ο κάθε ένας από εσάς.
Δεν διεκδικούμε κάποια προνομιακή μεταχείρηση, δεν είμαστε συντεχνία, δεν ενδιαφερόμαστε για καριέρες, δεν νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας όπως θέλουν να πείσουν όλη την κοινωνία τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Δεν μας νοιάζουν οι σχέσεις με το κυβερνητικό και καθηγητικό κατεστημένο.
Αγωνιζόμαστε για να μπορεί η νεολαία είτε έχει σπουδάσει, είτε όχι, να ζει με αξιοπρέπεια απο μια δουλεία.
Αγωνιζόμαστε για να έχουν όλοι πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλιση, γιατί είναι δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού και όχι εμπορεύματα.
Αγωνιζόμαστε για να μην αμοίβονται οι εργαζόμενοι με μισθούς πείνας, να μην απολύονται, για να μας επιστρέψουν όλα όσα μας κλέβουν οι κυβερνήσεις και τα αφεντικά, οι επιχειρηματίες όλα αυτά τα χρόνια.
Αγωνιζόμαστε γιατί είναι αδιανόητο σ’ αυτή την εποχή των τεράστιων δυνατοτήτων και τις ανάπτυξης των παραγωγικών μέσων να μην μπορούμε να ζούμε όλοι αξιοπρεπώς, να ζούμε μες τη μιζέρια, να υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας που δεν έχουν στέγη και τροφή, που ψάχνουν καθημερινά τα σκουπίδια ή περιμένουν ώρες στις ουρές των συσιτίων για ένα πιάτο φαί.

Φίλοι και συναγωνιστές μας,

Ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν να μας διασπάσουν, όπως κάνουν τόσα χρόνια φτιάχνοντας πλαστούς διαχωρισμούς (εργαζόμενοι στον δημόσιο ενάντια στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έλληνες ενάντια στους μετανάστες κλπ).
Ξέρουμε ότι θα θα προσπαθήσουν να μας καταστείλουν με τα ΜΑΤ και με παρακρατικούς μηχανισμούς.
Ξέρουμε όμως, και το ξέρετε και εσείς, ότι αν οι φοιτητές ενωθούν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και με όλους τους εργαζόμενους, αν ο λαός βρεθεί δίπλα μας και αγωνιστούμε μαζί, αυτή η βάρβαρη κυβέρνηση, τα μνημόνια της και η αντιλαϊκή πολιτική συνολικά- που την στηρίζουν μόνο μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοδημοσιογράφοι και οι δυνάμεις καταστολής – θα ανατραπεί.

Δεν μπορούμε να ζήσουμε όπως σχεδιάζουν, δεν θα υποταχτούμε σ’αυτό το απάνθρωπο μέλλον που έχουν ετοιμάσει για όλους μας, δεν θα υποχωρήσουμε.
Έχουμε μόνο μια επιλογή, τον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους για μια άλλη εκπαίδευση, για μια άλλη ζωή, για μια άλλη κοινωνία.
Εμπρός λοιπόν για πανεκπαιδευτικό- πανκοινωνικό ξεσηκωμό.
Εμπρός για καταλήψεις-απεργίες-διαδηλώσεις μέχρι τη νίκη.

Η νύχτα θα περάσει
Μπορεί να φτύσουν τα νερά
Μπορεί να τουφεκίσουν τα σπουργίτια
Μπορεί να κάψουν τους στοίχους
Μπορεί να αποκεφαλίσουν το γλυκό κρίνο
Μπορεί να κομματιάσουν το τραγούδι και
να το εξακοντήσουν στο βάλτο
Αλλά αυτή η νύχτα θα περάσει.

Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων Αθήνας

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΔΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ...


Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, έστειλε στους Διευθυντές των σχολείων αρμοδιότητάς της, το παρακάτω έγγραφο, στις 8 – 9 – 2011.

“Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την 240/5/Γ2/1519/1985 απόφαση του ΥΠΕΠΘ την οποία επισυνάπτουμε, απαγορεύεται κάθε ομιλία πολιτικού περιεχομένου προς μαθητές ή εκπαιδευτικούς μέσα στο χώρο του σχολείου από εκπροσώπους κομμάτων, φορείς συλλογικών οργάνων ή άλλα πρόσωπα”.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

3 του Σεπτέμβρη 1843

"Σαν σήμερα 3 του Σεπτέμβρη 1843 έγινε η επανάσταση η οποία κατέληξε στην παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα και στην μετάβαση της Ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία.

Της επανάστασης ηγήθηκε ο Στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης, ένας εκ των πρωταγωνιστών και ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αγράμματος, έμαθε να γράφει για να συγγράψει τα "Απομνημονεύματα", τα οποία αποτελούν σημαντική, πολύτιμη και μοναδική ιστορική πηγή, η οποία αξίζει ανάγνωσης, ακόμα και σήμερα.

Για το Μακρυγιάννη γράφτηκε, πολλά χρόνια αργότερα, το 1979 το πολύ γνωστό άσμα "Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες", των Ηλία Ανδριόπουλου και Μάνου Ελευθερίου, απο το δίσκο "Γράμματα στο Μακρυγιάννη και άλλα λαϊκά.

Χιλιοτραγουδημένο, συνδεδεμένο, κακώς, με την πιο πρόσφατη 3η Σεπτεμβρίου του 1974 της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ "

Θα σε ξανάβρω στου μπαξέδες

Αναγνώστες