Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Αγωνιζόμαστε γιατί μπορούμε να ονειρευόμαστε

Παρουσιάζουμε εδώ ορισμένες δράσεις συναδέλφων στα σχολεία της περιοχής. Είναι όσες πληροφορηθήκαμε γι΄αυτό ας μας συγχωρήσουν οι υπόλοιποι, των οποίων τη δράση παραλείψαμε. Όμως, μπορούμε να επανορθώσουμε. Στείλτε νέες ή συμπληρωματικές πληροφορίες στα σχόλια της ανάρτησης αυτής. Αν δεν μπορείτε ή θέλετε να κάνετε ανάρτηση, στείλτε το υλικό σας στο ilion19@yahoo.gr.

Δανειστική Βιβλιοθήκη & Μετεωρολογικός Σταθμός στο ΕΠΑΛ
Ο Σύλλογος διδασκόντων του ΕΠΑΛ το Μάρτιο αποφάσισε τη δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης. Αποτελεί μέρος ενός εγχειρήματος το οποίο διαπνέεται από πνεύμα αλληλεγγύης προς τους μαθητές μας και τη τοπική κοινωνία και συνδυάζεται και με μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων μας προς την ίδια κατεύθυνση όπως τα δωρεάν ενισχυτικά μαθήματα στους μαθητές μας κι η διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων που έγιναν με επιτυχία.
Ως καθηγητές είμαστε πεπεισμένοι πως πρέπει να λειτουργήσουμε ενάντια στην απαράδεκτη λογιστική λογική με την οποία αντιμετωπίζεται επίσημα πια η Παιδεία. Ενάντια και στη γενικότερη απαξίωση της μόρφωσης ως παράγοντα που συνέχει και προάγει την κοινωνία. Έτσι, αγωνιζόμαστε με τις μικρές μας δυνάμεις για τη μετατροπή του σχολείου μας σε ένα κέντρο δημιουργίας και μορφωτικής και πολιτιστικής υπεραξίας για τη τοπική κοινωνία. Θέλουμε ένα σχολείο εξωστρεφές προς την κοινωνία, που θα προάγει την κριτική σκέψη ενάντια στην λογική των έτοιμων προς κατανάλωση απαντήσεων.
Ακολουθώντας αυτήν τη λογική πειραματιζόμαστε με την δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης/αναγνωστηρίου, που να μπορεί να συνδυαστεί και με την ηλ. βιβλιοθήκη που οργανώνεται στο ΣΕΚ Α. Λιοσίων, sekanoliosion.org. Φιλοδοξούμε να γίνει ένας ζωντανός χώρος συζήτησης και δημιουργικής συλλογικής σκέψης και δράσης.

Πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2011 η εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στο ΕΠΑΛ από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Με αυτόν τον τρόπο το σχολείο μας συμμετέχει στο μεγάλο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ συνεισφέροντας στις προγνώσεις που πραγματοποιούνται και παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό μέσω του κόμβου www.meteo.gr.
Ο μετεωρολογικός σταθμός μετρά συνεχώς τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους (θερμοκρασία, πίεση, υγρασία, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, ύψος βροχής) τις οποίες αποστέλλει μέσω internet στον κόμβο του ΕΑΑ για επεξεργασία. Οι μετρούμενες τιμές σε πραγματικό χρόνο αλλά και διάφορα στατιστικά και κλιματολογικά στοιχεία της περιοχής απεικονίζονται στην ιστοσελίδα http://penteli.meteo.gr/stations/anoliosia. Επίσης τα δεδομένα του σταθμού μας μπορούν να αναζητηθούν και μέσω της διαδικτυακής κοινότητας www.metar.gr

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο 2ο Γυμνάσιο Α. Λιοσίων
Πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, οι εκδηλώσεις του Γυμνασίου στο χώρο του σχολείο με μεγάλη επιτυχία. Υπήρχε κέφι, πρωτοτυπία, μεγάλη προσπάθεια και προετοιμασία. Οι μαθητές κι οι συνάδελφοι δούλεψαν με την καρδιά τους κι ευχαριστήθηκαν το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Μάλιστα κάποιοι συνάδελφοι ανέδειξαν και τα μουσικά τους χαρίσματα!!!

Πειράματα στο Λύκειο Φυλής
Το Μάιο έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Λύκειο. Είχε ως πρωτεργάτες τους συναδέλφους ΠΕ04 που με τη συνδρομή των υπολοίπων και των μαθητών φυσικά, παρουσίασαν πειράματα και…άλλα πολλά, γοητεύοντας όλους τους παρευρισκόμενους.

Τι γίνεται στο 1ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου;
Οι συνάδελφοί μας εκεί διαμόρφωσαν ένα πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο, το 1gymzefyri.blogspot.com. Εκφράζει περισσή αγάπη για τα παιδιά, τους μαθητές μας. Αξίζει πραγματικά τον κόπο να το επισκεφθείτε. Υπάρχει και στους ενδιαφέροντες συνδέσμους στο παρόν ιστολόγιο.

Αναγνώστες