Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Συνέδριο ΟΛΜΕ 25-28/6/09

Να ένα ακόμη συνέδριο της ΟΛΜΕ μπροστά μας, από Πέμπτη ως Κυριακή. Τα ζητήματα πολλά κι επείγοντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λυθούν και άμεσα. Οι αλλαγές στην Παιδεία, δηλαδή, στην εκπαίδευση αποτελούν ένα κεφαλαιώδες θέμα για την κοινωνία μας, που όμως συνδυάζεται με την οικονομική κι ασφαλιστική πίεση κι ανασφάλεια, ένα γεγονός που στήνει κυριολεκτικά στον τοίχο τους εκπαιδευτικούς. Το θέμα των μεταναστών επιβάλλεται να εξεταστεί και πάλι από παιδαγωγική σκοπιά, αλλά κι ως μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα που βιώνουμε ως μέλη της σχολικής κοινότητας. Γενικότερα ας ξεπεράσουμε τις μάχες χαρακωμάτων, αντιπαρατιθέμενων εγωισμών κι αλαζονιών κι ας πιέσουμε για μαχητικές, σταθερές και μαζικές κινητοποιήσεις όλου του κλάδου, ΟΛΜΕ+ΔΟΕ, από τον Σεπτέμβριο. Όλοι μαζί γιατί τούτη την ώρα του αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

To 132o Δημοτικό στην Γκράβα

Ευτυχώς αναβλήθηκε για 6, περίπου, μήνες η δίκη της λεβέντισας κας Πρωτονοταρίου. Αλλά, το ζήτημα παραμένει, ειδικά αυτήν την περίοδο που συζητούμε για τους μετανάστες και τους λαθραίους ομολόγους τους.
Οι εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί του 132ου άνοιξαν δρόμους με τις "παιδαγωγικές τους δράσεις και τις διδακτικές τους προσεγγίσεις σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον" και η πολιτεία κι ειδικά εδώ το ΥΠΕΠΘ, που συνήθως τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις, θα μπορούσαν να θεσμοθετήσουν, μετά από μελέτη, κάποιες από αυτές κι όχι να τις ρίχνουν μηδενιστικά στο πυρ το εξώτερον και στα νύχια της...τυφλής δικαιοσύνης. Άλλωστε ο διάλογος για την παιδεία καλά κρατεί...
Και σήμερα που τίθεται μετ΄επιτάσεως και πάλι το θέμα των μεταναστών, θα ήταν μια πρόταση λυτρωτική η υιοθέτηση τέτοιων δοκιμασμένων πρακτικών. Διότι επιβάλλεται κι η εκπαιδευτική προσέγγιση του όλου ζητήματος διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε βιαιοπραγίες, συγκρούσεις και συμπεριφορές ζούγκλας και πραγματικά αυτό είναι κάτι που δε μας αξίζει. Ολα αυτά τα χρόνια κάναμε πολλά για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας.
Υ.Γ. Η φράση στα εισαγωγικά είναι ο τίτλος βιβλίου για το 132ο από τις εκδόσεις Ντουντούμη. Καλό διάβασμα.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Και τώρα τι κάνουμε;;; (άνοιξε το μπλογκ και γράψε!!!)

Mετά την απόσυρση αρκετών από τις τελευταίες αναρτήσεις από τον συντάκτη τους, τον Λ, καιρός είναι να επαναδραστηριοποιηθούμε. Γνώμη μου είναι ότι όλοι όσοι φιλοξενήθηκαν στην «ιστογωνιά» αυτή χρειάζεται να παραμείνουν κοντά της, αν το επιθυμούν βέβαια, συνεχίζοντας την επικοινωνία και το διάλογο που αναπτύχθηκε ως τώρα, ανεξαρτήτως του σχολείου στο οποίο θα υπηρετούν στο εξής. Θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο το βήμα αυτό, όπως και τόσα άλλα, για να θίγονται ζητήματα εκπαιδευτικού κι ευρύτερου ενδιαφέροντος και να κατατίθενται απόψεις που συχνά δεν προλαβαίνουμε να τις εκφράσουμε στην καθημερινότητά μας ή τις απωθούμε κατά την καλοκαιρινή μας ραστώνη.

Να κάποια ζητήματα που με απασχολούν την περίοδο αυτή:

Να βρεθούμε στις 16/6/ στα Δικαστήρια, όπου δικάζεται, άκουσον, άκουσον, η άξια τέως διευθύντρια του διάσημου πια 132ου δημοτικού σχολείου στην Γκράβα, κα Πρωτονοταρίου, διότι… εγκλημάτισε κάνοντας το χρέος της ως άνθρωπος κι εκπαιδευτικός και όχι ως έλληνας δημόσιος υπάλληλος.

Σε συνάρτηση με το προηγούμενο, να διερευνήσουμε τις θέσεις μας αρχικά και έπειτα τις δυνατότητες δράσεις που έχουμε σε ό, τι αφορά το ζήτημα των μεταναστών στη χώρα μας, που γι΄ αρκετούς απ΄ αυτούς είναι η χώρα τους πια, ως προς την αντιμετώπιση, την νομιμοποίηση, την εκπαίδευση, την ενσωμάτωση.

Και τέλος να δούμε το θέμα του ρόλου του σχολείου και του εκπαιδευτικού στην κοινωνία μας σήμερα. Πώς βελτιωνόμαστε και βελτιώνουμε και τους μαθητές μας, συμβάλλοντας στην κοινωνική αναδιάταξη κι εξέλιξη;

Αναγνώστες